Jalkapallon MM-tähti vaatii naisurheilijoita paljastamaan palkkansa – ”Minulla on 35 000 dollarin Rolex”

Julkaistu:

JalkaPallo
Megan Rapinoen mukaan naiset voisivat puhua häpeilemättä rahasta, jotta palkkatasa-arvo urheilussa toteutuisi paremmin.
Kesällä jalkapallon MM-kullan voittaneen Yhdysvaltain joukkueen kapteeni Megan Rapinoe, 34, toivoo, että naiset puhuisivat avoimemmin palkoistaan.

Ranskan MM-turnauksen parhaaksi pelaajaksi valittu Rapinoe on tunnettu suorista mielipiteistään ja toimistaan, joilla hän on suututtanut muun muassa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin.

– Olen puhunut tarkoituksella rahasta viime aikoina. Mielestäni se on miehille merkki siitä, että he ovat parhaita. Mittari sille, millä tasolla he lajissaan ovat. Naiset salaavat aina kaiken, mikä on meille vahingollista, Rapinoe sanoi The Guardianin haastattelussa.

Hän haastaa naisurheilijoita kertomaan suoraan, minkälaisia summia he saavat esimerkiksi sponsoreiltaan.

– Se on vähän kiusallista. Toisaalta kun olemme lähipiirissämme alkaneet puhua siitä, outo häpeä on poistunut. Olen alkanut tienata enemmän, joten olen alkanut myös tuhlata sitä enemmän. Joten kädessäni on 35 000 dollarin (noin 31 500 euroa) Rolex, Rapinoe laukoi Guardianille.


Hän sanoi tietävänsä, miltä rahasta puhuminen saattaa kuulostaa, mutta kysymys on tasa-arvoisesta asemasta miesurheilijoiden kanssa, jolloin on pakko alkaa puhua.

– Emme ole köyhiä. Tienaamme paljon joka vuosi, joten pitää löytää keino puhua rahasta. Minulla ei ole ikinä ollut muuta työtä (kuin pelata jalkapalloa). Tienaan ainakin puoli miljoonaa dollaria vuodessa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että naiset ovat tasa-arvoisessa asemassa.

Rapinoe on joukkuekavereineen haastanut Yhdysvaltain jalkapalloliiton oikeuteen sukupuolisyrjinnän vuoksi. Pelaajien mukaan raha ei jakaudu naisten ja miesten jalkapalloon tasaisesti, eikä liitto ole panostanut esimerkiksi naisten sarjajalkapalloon tarpeeksi.

Yhdysvaltain naisten pääsarjasta kertoo paljon se, että sarja oli käynnissä MM-kisojen aikana.

Yhdysvaltain jalkapalloliiton puheenjohtaja Carlos Cordeiro kertoi heinäkuun lopulla, että USA:n naispelaajille oli vuosien 2010–2018 välillä maksettu 34,1 miljoonaa dollaria, kun miehet olivat saaneet 26,4 miljoonaa.

Rapinonella on tähänkin selkeä vastaus.

– Olemme voittaneet ehkä 85 prosenttia otteluistamme sinä aikana. Miehet eivät. Silti olemme saaneet vain kahdeksan miljoonaa enemmän? Olemme olleet kolme kertaa MM-finaalissa ja voittaneet kahdesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt