Vakio: Ilves suosikki kärkikamppailussa

Julkaistu:

Vakioveikkaus
VPS on Ilveksen lisäksi kupongin maukkaimpia ideavarmoja. Rohkeat haut tulevat Kakkosen kohteista.

1 Ilves–HJK 1

Veikkausliiga. Ilves on ansaitusti sarjan piikkipaikalla, eikä tuplamestaruus näytä mahdottomalta skenaariolta. Joukkue kärsi kauden tappionsa viime kierroksella, kun FC Lahti otti kotonaan yllättävän 1–0-voiton tupsukorvista. Pelitapahtumien valossa Lahden voitto ei missään nimessä ollut ansaittu. Ilveksen heikoksi jäänyt viimeistely oli syynä ”tilastotappioon”. Ilveksen on huhuttu hakevan vahvistuksia hyökkäykseensä ja varautuvan Lauri Ala-Myllymäen mahdolliseen siirtoon ulkomaille. Mitään varmaa ei Ilveksen liikkeistä siirtomarkkinoilla kuitenkaan ole tiedossa ja joukkueen tyyliin on aikaisemminkin kuulunut pitää korttinsa visusti piilossa ennen virallisia julkistuksia. HJK-ottelusta sivussa on ainoastaan hyökkääjä Aleksi Tarvonen.

HJK eteni Mestarien liigan toiselle karsintakierrokselle, kun Färsaarelainen HB Torshavn kaatui yhteismaalein 5–2. Joukkueen otteluohjelma on raju, kun alla on viikko tuplapelejä, viikonloppuna kärkikamppailu Ilvestä vastaan ja ensi viikon keskiviikkona haastava toisen kierroksen karsintaottelu vieraissa Belgradin Punaista Tähteä vastaan. HJK lepuutti muutamia avainpelaajiaan tiistaisessa ottelussa Färsaarilla, mutta kärsii silti pientä rasitushaittaa rauhassa valmistautunutta Ilvestä vastaan. Merkittävimmät muutokset HJK:n kokoonpanossa on Lassi Lappalaisen siirtyminen Italialaisen Bolognan organisaatioon. Lappalaisen siirron takia Tim Väyrynen palaa Suomen kentille vahvistamaan Klubin hyökkäysosastoa.

Ilves on koti- ja lepoetunsa turvin sarjan kärkikamppailussa noin 43 prosentin suosikki, vaikka HJK onkin nostanut tasoaan merkittävästi Toni Koskelan alaisuudessa. Ilveksen voitto on jäänyt muutaman pinnan alipelatuksi ja kohteessa tartutaankin rohkeaan varmaan kotivoiton muodossa.

2 KPV–SJK 1X

Veikkausliiga. KPV kärsi viime kierroksella ruman tappion IFK Mariehamnin vieraana, kun isännät olivat ottelussa parempia 3–0. Loppulukemat kuvaavat ottelun tapahtumia varsin hyvin, eikä KPV pystynyt juuri uhkaamaan saarelaisten puolustusta. Loukkaantumiset vaivaavat edelleen KPV:tä. Pohjanmaan paikallisottelusta SJK:ta vastaan ovat todennäköisesti sivussa edelleen Sebastian Mannström, Gana Kane ja Isaac Shaze.

SJK palasi voittokantaan toissa kierroksella Ilvestä vastaan koetun nöyryytyksen jälkeen, kun se vei niin ikään pohjanmaan derbynä tunnetun ottelun VPS:aa vastaan kotona 1–0. Ottelu oli SJK:n näennäistä hallintaa läpi ottelun, mutta hyviä maalipaikkoja ei nähty kummassakaan päässä. Peli näytti jo päättyvän maalittomaan tasapeliin, kunnes kovassa vireessä tällä kaudella ollut Denis Oliynyk iski voittomaalin lisäajan viidennellä minuutilla. SJK joutuu KPV:ta vastaan ilman tehokkainta hyökkääjäänsä Oliynykia ja puolustaja Joonas Sundmania kaksikon korttitilin täytyttyä VPS-ottelussa. Huono uutinen SJK:n kannalta on myös se, että lainalla Latvialaisesta Spartaks Jurmalasta oleva Sergei Eremenko on kutsuttu takaisin Latviaan.

Paikallisottelun todennäköisyyskenttä jakautuu äärimäisen tasaisesti ja maaliodotusarvo on derbyottelulle tyypillisen alhaalla. KPV:lle voi antaa hyvin marginaalisen 34 pinnan suosikkiaseman. Kun Vakiossa vieraat on rastitettu 50 pinnan suosikeiksi, on ykkösristi ainoa looginen valinta kupongille.

3 VPS–FC Lahti 1

Veikkausliiga. Valmentajavaihdos ei tuonut VPS:lle kaivattua herätystä, kun se hävisi viime kierroksella SJK:lle pohjanmaan paikallisottelun niukasti 0–1. Ottelu oli pelitapahtumien valossa ennakko-odotuksia tasaisempi. SJK:n niukka voitto oli juuri ja juuri ansaittu, vaikka voittomaali syntyi aivan ottelun loppuhetkillä. VPS pääsee otteluun ennakkotietojen mukaan ilman merkittäviä poissaoloja.

FC Lahti sai synkän voitottoman putkensa poikki, kun se onnistui kaatamaan kotonaan yllättäen Ilveksen 1–0. Voittoa ei kuitenkaan voi pelitapahtumiin nähden pitää ansaittuna, sillä Ilves hallitsi ottelua. FC Lahti onnistui Ilveksen virheestä syntyneestä maalipaikasta, ja maali jäi myös joukkueen ainoaksi hyväksi maalintekotilanteeksi. Lahdella on kokoonpanossaan vielä useita kysymysmerkkejä, ainakin Pekka Lagerblomin, Gael Etockin ja Tomi Kultin pelaaminen on epävarmaa.

Vastakkain ovat sarjan heikoimpiin kuuluvat joukkueet, mutta joukkueiden hyökkäys- ja puolustusosaamisesta kertovien tunnuslukujen valossa FC Lahti on monen yllätykseksi tällä hetkellä sarjan heikoin joukkue. VPS:n kauden avausvoitto on vain ajan kysymys ja Lahtea otollisem paa vastustajaa ei tällä hetkellä sarjasta löydy. VPS voittaa ottelun noin 45 prosentin todennäköisyydellä ja lähes kymmenen pinnaa alipelattu kotivoitto on kierroksen parhaita ideavarmoja.

4 TPS–FC Haka 1X

Ykkönen. TPS otti viime kierroksella 1–0-voiton kotonaan AC Oulua vastaan. Tasaisessa ottelussa ei laadukkailla maalipaikoilla juhlittu, mutta TPS:n voittoa voi joka tapauksessa pitää ansaittuna. TPS on parantanut tasoaan kauden edetessä ja erottuu tällä hetkellä Hakan kanssa selvästi muista Ykkösen joukkueista ja on todennäköisin kandidaatti syksyn liigakarsintoihin. TPS:n terveystilanne on hyvä, sillä pitkään loukkaantumisista kärsinyt Matej Hradecky on viimein käytettävissä, ja ainoastaan edellisessä ottelussa tällin päähänsä saaneen Elier Espinosan pelaaminen on vielä ottelun alla epävarmaa.

FC Haka jatkoi tuttua laadukasta tekemistään viime kierroksella, kun se otti kotikentällään 2–0-voiton Jarosta. Vaikka maaleja saatiin odottaa ottelun loppuhetkille, oli Hakan peliesitys kokonaisuudessaan ylivoimainen, eikä jättänyt Jarolle juuri toiveita saada pisteitä. Hakan terveystilanne on edelleen erinomainen, kun valmentaja Teemu Tainiolla on käytettävissään koko miehistö pitkäaikaispotilaita Ngambe Ngambea ja Samuel Mansouria lukuun ottamatta.

TPS on parantanut peliään roimasti alkukaudesta ja ansaitsee ylivoimaiselta vaikuttanutta sarjakärkeäkin vastaan 39 pinnan suosikkiaseman. Haastavassa kohteessa merkit asetetaan rohkeasti alipelatuksi jääneen TPS:n voitolle sekä tasapelille.

5 EIF–AC Kajaani X2

Ykkönen. EIF on saanut viimein peliinsä hieman kurinalaisuutta ja sen myötä tuloksiakin, kun se on voittanut kaksi viimeistä otteluaan ansaitusti. Viime kierroksella kaatui kotona TPV 3–1, eikä tamperelaisryhmä pystynyt vastaamaan EIF:n hyökkäyspään pelaajien laatuun. Voitto oli sitä edeltäneen MyPa-ottelun tavoin täysin ansaittu ja näistä otetut kuusi pistettä antavat mukavaa turvamarginaalia putoamispaikkaan nähden.

AC Kajaani otti yllättäen kauden toisen voittonsa, kun vierasottelu KTP:tä vastaan päättyi kajaanilaisten hyväksi 2–0. Tulos imartelee Kajaania, sillä maalipaikat jakautuivat hyvin tasaisesti ja tasapeli olisi ollut oikeudenmukaisin lopputulos. Kajaani on päässyt täysin ansaitusti pois lohkon jumbosijalta, sillä se ei peliesitystensä perusteella kuulu aivan lohkon heikoimpaan kastiin.

Itseluottamuksensa takaisin viime otteluiden hyvillä tuloksilla saanut EIF lähtee otteluun 43 pinnan suosikkina, mutta Vakiossa joukkue on kerännyt yli kymmen prosenttia liikaa pelikannatusta. Kohteessa ei jää muuta vaihtoehtoa, kuin asettaa isännät tylysti ohituskaistalle.

6 KaaPo–Gnistan 1

Kakkonen, lohko B. KaaPo on noussut kuin varkain sarjan kärkikahinoihin ja on lohkossa toisena viisi pistettä Gnistania perässä. Paikka lohkokakkosena on täysin ansaittu. Joukkue pelaa laadukkaasti kummassakin päässä kenttää, vaikka maalinteossa joukkue ei muiden kärkijoukkueiden tasolle ylläkään. Hyökkäystehojen uupuminen kompensoidaan puolustuspelaamisella ja joukkue on päästänyt toistaiseksi vain viisi maalia omiin. KaaPo palasi sarjatauolta vakuuttavasti, kun se otti kotonaan 1–0-voiton Pallo-Iiroista. KaaPo dominoi pelitapahtumia ja olisi voinut paremmalla viimeistelyllä iskeä rumatkin lukemat taululle.

Gnistan haki niin ikään 1–0-vierasvoiton EPS:ää vastaan ja hallitsi pelitapahtumia suvereenisti. Gnistanin materiaali on sarjan ylivoimaisesti laadukkain, mutta pelillisesti joukkueen tekemisessä on nähty ailahtelevuutta. Etenkin erikoistilanteiden puolustaminen tuntuu olevan joukkueen akilleenkantapää, ja moni joukkue on onnistunut hyödyntämään tämän.

Gnistan on pykälän verran laadukkaampi ryhmä, mutta viime aikaisissa otteluissa nähdyt puolustuspään virheet eivät herätä luottamusta. KaaPoa on aliarvostettu läpi kauden ja se käänsi myös kauden aikaisemman kohtaamisen vieraissa itselleen 2–1. Ottelun todennäköisyyskenttä jakautuu hyvin tasaisesti, eikä kumpaakaan voi nostaa suosikiksi. Oikein rastitetussa kohteessa otetaan kannanotto isäntien puolesta rohkealla varmalla kotivoiton muodossa.

7 Honka Akatemia–P-Iirot 1

Kakkonen, lohko B. Honka Akatemia on pikkuhiljaa pääsemässä vireeseen, jota siltä ennen kautta odotettiin. Joukkue on pelannut neljä edellistä ottelua tappiotta, mitä sopiikin odottaa, sillä vastustajat ovat olleet sarjan häntäpäästä. Paluu tauolta sujui mallikkaasti, kun Tampere United kaatui kotona 2–1. Voitto oli myös pelitapahtumiin nähden täysin ansaittu.

Sarjanousija Pallo-Iirot vietti pitkään sarjataulukon keskikastissa, mutta nyt suunta on ollut oikeutetusti alaspäin. Joukkue on ottanut yllättäviä voittoja itseään paremmista jengeistä, mutta kärsinyt myös todella rumia tappioita, kuten 0-8-tappio Ilves 2:a vastaan. Pallo-Iirot hävisi viimeksi vieraissa KaaPoa vastaan 0–1, mutta vain isäntien heikko viimeistely piti lukemat P-Iirojen kannalta säädyllisinä.

Kliseisesti voidaan todeta, että sarjataulukko ei kuvaa joukkueiden välistä tasoeroa, sillä Honka on joukkueista materiaaliltaan vähintään luokkaa laadukkaampi ja ansaitsee kotikentällään noin 57 pinnan suosikkiaseman. Kotivoitto on pelikansan toimesta aavistuksen ylipelattu, mutta vieraiden venyminen ei vaikuta todennäköiseltä. Kotivoitto riittää varmaksi asti.

8 EPS–FC Espoo 2

Kakkonen, lohko B. Sarjanousija EPS on niukasti putoamisviivan yläpuolella ja kieltämättä hyötynyt itseään laadukkaampien joukkueiden kuten GrIFK:n jatkuvasta alisuorittamisesta. Fyysistä peliä pelaava EPS ei ole kenellekään mukava vastustaja, mutta sillä on vaikeuksia kääntää tasaisia pelejä voitoiksi, joita on toistaiseksi tilillä kolme. Viime kierroksen kotiottelu Gnistania vastaan päättyi 0–1-tappioon. Vaikka loppulukemat jäivät maltillisiksi, oli Gnistan selvästi askeleen edellä.

FC Espoo ei pystynyt hyödyntämään viime kierroksella lähes 40 minuutin ylivoimaansa ja kärsi epäonnisen 1–2-tappion vieraissa KäPaa vastaan, kun isäntien voittomaali merkattiin FC Espoon omaksi maaliksi. Tappio jatkoi joukkueen huonoa tuloskuntoa, viidestä edellisestä ottelusta se on voittanut vain yhden. Otteluohjelma on ollut viime kierroksilla haasteellinen, ja viikonlopun paikalliskamppailu on erinomainen tilaisuus palauttaa kadoksissa ollut itseluottamus.

FC Espoo on viime aikaisista heikoista tuloksistaan huolimatta paikalliskamppailussa selkeä 50 prosentin suosikki. Vakiossa vieraat ovat jääneet lähes kymmenen pinnaa alipelatuiksi, joten vierasvoitto jatkaa rohkeaa vierasvarmojen linjausta.

9 KäPa–SalPa X2

Kakkonen, lohko B. KäPan alkukausi sujui odotuksiin nähden todella huonosti, mutta ennen sarjataukoa oli peliesityksissä nähtävissä viitteitä paremmasta. Viime kierroksella KäPa otti kuin ottikin kotonaan 2–1-voiton FC Espoosta. Voitto oli silti avausmaalista huolimatta livetä käsistä, kun KäPa joutui pelaamaan vajaalla lähes koko toisen puoliajan. Espoo dominoi ottelua ylivoimalla ja sai tasoitusmaalinkin aikaan, mutta voitto kirjattiin lopulta KäPalle Espoon oman pelaajan kautta syntyneellä maalilla.

SalPa kuuluu B-lohkon parhaimpiin joukkueisiin ja taistelee tälläkin kaudella noususta Ykköseen. Tappioita on yhtä kauneusvirhettä lukuun ottamatta kärsitty vain muita sarjan kärkijoukkueita vastaan. Sosikkina ollessaan joukkue on toimittanut rutiinilla niin koti- kuin vieraskentälläkin. Viime kierroksella vierasottelu Jazzia vastaan päättyi 2–2, kun SalPa kampesi itsensä ansaitusti tasoihin vielä kahden maalin tappioasemastakin.

KäPan mahdollinen tasonnosto saa todennäköisesti odottaa itseään, kun viikonloppuna vastaan asettuu selvästi laadukkaampi SalPa. Vierasvoitto toteutuu hieman alle 50 pinnan todennäköisyydellä, mutta reilusti ylipelatun vierasvoiton rinnalle on pakko asettaa vaihtomerkki tasapelille.

10 FCV–JBK X2

Kakkonen, lohko C. FCV:llä on menossa synkkä jakso, kun kolme viimeisintä ottelua ovat kaikki päättyneet tappioihin. Sieltä täältä yksittäisiä voittoja raapinut vaajakoskelaisryhmä on sarjassa kahdeksantena, mutta suunta on uhkaavasti kohti putoamisviivaa. Viime kierroksella tuli takkiin vieraissa GBK:ta vastaan 0–2, eikä FCV pystynyt vastaamaan isäntien vyöryttäessä hyökkäyksiä toisensa perään.

JBK:n kauden ensimmäinen puolikas on sujunut loistavasti, kun joukkue on lohkon neljännellä sijalla. Paikkaa kärkikahinoissa voi pitää kokonaisuudessaan ansaittuna, vaikka hyökkäyspäässä joukkue onkin aavistuksen ylisuorittanut maalipaikkoihin nähden. Viime kierroksella JBK joutui nöyrtymään KuFun vieraana, kun isännät olivat ansaitusti parempia 4–1 päättyneessä ottelussa.

FCV:n viime aikaiset vaikeudet peilaavat myös läpi kauden jatkuneita ongelmia, joista merkittävimpänä luokaton esiintyminen kotikentällä. JBK on lähes kaksi luokkaa laadukkaampi ja ansaitsee vieraskentällä noin 45 prosentin suosikkiaseman. Oikein rastitetussa kohteessa asetetaan isännät ohituskaistalle.

11 KajHa–KuFu 98 2

Kakkonen, lohko C. Kakkosen vaatimustaso on osoittautunut sarjanousija Kajaanin Hakalle liian korkeaksi, kun joukkue on edelleen ilman voittoa ja pisteitä on kertynyt kolme. Viimeksi joukkue jäi kotonaan OLS:n jalkoihin 1–2-tappioon päättyneessä ottelussa. Vaikka voittomarginaali jäi vain yhteen maaliin, olisi OLS paremmalla viimeistelyllä voinut takoa tulostaululle rumatkin lukemat.

KuFun kausi on sujunut odotusten mukaisesti, kun se on sarjataulukossa lohkoa dominoivan SJK:n jälkeen toisena. Viime kierrosten tuloskunto on hyvä, viidestä edellisestä ottelusta joukkue on voittanut neljä. Kauneusvirheenä on vain toissa kierroksen 1–2-tappio OLS:n vieraana. KuFun kaikki kauden kolme tappiota ovat tulleet vieraskentillä ja myös voitolliset ottelut ovat olleet ajoittain vieraissa haasteellisia. Viime kierroksella tuli kotona JBK:ta vastaan tyylipuhdas 4–1-voitto, joka oli pelitapahtumien valossa selkeästi ansaittu.

Vieraskentillä nähdyistä ailahteluista huolimatta KuFulla ei pitäisi olla vaikeuksia hakea täyttä pistepottia pelinsä kanssa pahasti ongelmissa olevaa Kajaania vastaan. Vierasvoitto toteutuu noin 65 prosentin todennäköisyydellä ja aavistuksen ylipelattunakin KuFusta otetaan varma kupongille.

12 SJK Akatemia–OLS 1

Kakkonen, lohko C. SJK Akatemialle ei löydy pysäyttäjää Kakkosen C-lohkossa. Joukkue on voittanut kaikki 11 ottelua ja päästänyt vain käsittämättömät neljä maalia omiin. Merkittävin joukkueen laadusta kertova tekijä lienee se, että voittoja kertyy, vaikkei pelin taso varsinkaan vierasotteluissa ole aina häikäissyt. Viime kierroksella SJK kaatoi kotonaan lohkon kärkikamppailussa RoPS 2:n 5–1. Vaikka lukemat olivat pelitapahtumiin nähden hieman liioitellut, oli SJK askeleen edellä läpi ottelun.

OLS on alkukauden vaikeuksien jälkeen saanut pelinsä kulkemaan. Viidestä edellisestä ottelusta saldona on neljä ansaittua voittoa. Vaikka näissä otteluissa vastustajat ovat KuFua ja RoPSia lukuun ottamatta olleet heikompia ryhmiä, on joukkue esiintynyt edukseen ja alkukauden huono onni alkanut tasoittua. Viime kierroksella OLS haki 2–1-vierasvoiton Kajaanin Hakasta. Vaikka loppulukemat kielivät tasaisesta kamppailusta, oli OLS joukkueista selvästi parempi ja voittomarginaali olisi voinut kasvaa suuremmaksikin.

OLS hävisi kauden ensimmäisen kohtaamisen kotonaan 0–1 ja on ainoa joukkue, joka ei ole tällä kaudella päästänyt SJK:ta vastaan yhtä maalia enempää. Tasoero on isäntien hyväksi kiistaton ja noin 75 prosentin todennäköisyydellä toteutuvaan kotivoittoon on tyydyttävä ylipelattunakin.

13 AIK–Helsingborg 1X

Allsvenskan. Hallitseva mestari AIK on sarjan kärkipaikkaa pitävää Malmöä jäljessä neljä pistettä, kun Allsvenskan kaudesta on pelattu puolet. AIK ei ole toistaiseksi päässyt viime kauden tasolleen. Etenkin hyökkäyspäässä tehot ovat jääneet uupumaan, vaikka norjalaishyökkääjä Tarik Elyounoussi onkin jo rikkonut viime kauden maalimääränsä ja on tällä hetkellä sarjan toisiksi tehokkain maalintekijä yhdeksällä osumallaan. AIK eteni Mestarien liigan karsintojen toiselle kierrokselle kaadettuaan Armenialaisen Araratin yhteismaalein 4–3.

Nousijajoukkue Helsingborgin kausi on sujunut tuloksellisesti hyvin, mutta pelillisesti suuria tasoeroja ei sarjan häntäpään joukkueiden välillä ole, ja Helsingborg taistelee edelleen sarjapaikan säilyttämisestä. Joukkue on muuttanut pelityyliään puolustusvoittoisempaan suuntaan noustuaan pääsarjatasolle, ja toistaiseksi taktiikka on toiminut kelvollisesti. Viime kierroksella Helsingborg kaatoi kotonaan Siriuksen 1–0, mutta pelitapahtumiin nähden tasapeli olisi ollut oikeudenmukaisin lopputulema.

Vieraat pääsevät otteluun tuoreimmilla jaloilla, kun AIK:lle jää vain kahden päivän lepoaika Mestarien liigan karsintaottelun ja viikonlopun sarjapelin välillä. Rasitus syö isäntien voiton todennäköisyyttä muutaman prosenttiyksikön ja kotivoitto toteutuu noin 65 prosentin todennäköisyydellä. Vakiossa isännät keräävät jo yli 70 pinnan kannatusta, joten vaihtomerkin asettaminen tasapelille houkuttaa vähämaaliseen kallellaan olevassa ottelussa.


Alla oleva taulukko avautuu ja kutistuu klikkaamalla otsikkoa.

+Pelisuositus
NroOtteluTod.näk. (%)Pelisuositus
1Ilves - HJK1
2KPV - SJK1X
3VPS - FC Lahti1
4TPS - FC Haka1X
5EIF - AC KajaaniX2
6KaaPo - Gnistan1
7Honka Akatemia - P-Iirot1
8EPS - FC Espoo2
9KäPa - SalPaX2
10FCV - JBKX2
11KajHa - KuFu 982
12SJK Akatemia - OLS1
13AIK - Helsingborg1X
Järj. (6+0), 16,00 e