Muistatko Diego Maradonan luottotoverin Claudio Caniggian? Yksi futishistorian nopeimmista pelaajista on elänyt rokkitähden lailla - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Muistatko Diego Maradonan luottotoverin Claudio Caniggian? Yksi futishistorian nopeimmista pelaajista on elänyt rokkitähden lailla

Claudio Caniggia pelasi Argentiinan paidassa 50 A-maaottelua ja viimeisteli niissä 16 maalia.

Claudio Caniggia pelasi Argentiinan paidassa 50 A-maaottelua ja viimeisteli niissä 16 maalia.

Julkaistu: 6.7.2019 15:14

Tuulennopea Claudio Caniggia on värikäs persoona. Tänä vuonna hän on ollut otsikoissa yksityiselämänsä ongelmien vuoksi.

Legendaarisesta Diego Maradonasta tehty ylistetty dokumenttielokuva sai perjantaina ensi-iltansa Suomessa. Samalla kun muistellaan ”El Diegon” suuria hetkiä, on hyvä palauttaa mieliin myös Claudio Caniggia.

Tuulennopea ja maalinälkäinen pitkätukka Caniggia oli Maradonan aisapareista kenties tärkein ja rakkain.

Maradona ei koskaan voittanut yhdessä Caniggian kanssa maailmanmestaruutta Argentiinalle, mutta silti hän oli Maradonalle kaikki kaikessa.

Uransa ehtoopuolella Boca Juniorsissa Maradona jopa suuteli Caniggiaa ahnaasti suulle, kun tämä oli maaleillaan upottanut River Platen.

Diego Maradona ja Claudio Caniggia juhlimassa Argentiinan maalia vuoden 1990 MM-kisoissa.

Diego Maradona ja Claudio Caniggia juhlimassa Argentiinan maalia vuoden 1990 MM-kisoissa.

Caniggian uskotaan olevan yksi historian nopeimmista jalkapalloilijoista. Hänen sadan metrin ajoistaan liikkuu hurjia huhuja.

Caniggia itse on kertonut La Nacion -lehdelle juosseensa sata metriä jalkapalloseuran testeissä lenkkitossut jalassa aikaan 10,80 – ilman erityistä pikajuoksuharjoittelua.

Caniggia, 52, on myös värikäs persoona, joka on viettänyt rokkitähden elämää. Hän jäi aktiiviurallaan kiinni kokaiinin käytöstä 1993 ja otti vuoden 2002 MM-kisoissa punaisen kortin, vaikkei pelannut turnauksessa minuuttiakaan. Ulosajon hankkiminen onnistui Caniggialle vaihtopenkiltäkin.

Yksityiselämässään Caniggia on kokenut kovia. Hänen äitinsä teki itsemurhan 1996 hyppäämällä parvekkeelta. Ikävän tapauksen vuoksi Caniggia piti koko kauden mittaisen tauon jalkapallosta.

Yhdysvalloissa 25 vuotta sitten pelatut MM-kisat jäivät pitkälti historiaan Maradonan kiistellystä dopingkärystä, mutta ennen käryä maestro ja Caniggia loistivat yhdessä maajoukkuepaidassa.

Maradona voitti ilman Caniggiaa maailmanmestaruuden Meksikossa 1986. Italian MM-nurmella 1990 Caniggia oli jo Maradonan tutkaparina.

Caniggia ja Maradona keskustelemassa erotuomarin ratkaisusta vuonna 1987.

Caniggia ja Maradona keskustelemassa erotuomarin ratkaisusta vuonna 1987.

Caniggia iski kaksi erittäin tärkeää maalia Argentiinalle. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Caniggian maali auttoi Argentiinan jatkoon ottelussa Brasiliaa vastaan. Maukkaan ja nerokkaan syötön maaliin komean soolonsa päätteeksi tarjoili tietenkin Maradona.

Caniggia onnistui maalinteossa myös välierässä MM-isäntä Italiaa vastaan. Hän puski pallon näyttävästi ohi Italian tähtimaalivahti Walter Zengan.

Argentiina meni pilkkukisan jälkeen toisen kerran peräkkäin MM-finaaliin, mutta Caniggiaa ei loppuottelussa Saksaa vastaan pelikiellon takia nähty.

Caniggia oli surullinen. MM-finaalin jälkeen koko Argentiina itki – eturivissä Diego Maradona. Saksa voitti finaalin Andreas Brehmen rangaistuspotkulla.

Maradona väittää yhä, että Argentiina olisi jälleen vienyt mestaruuden, jos ”Cani” olisi pelannut loppuottelussa.

Italian kisat muistetaan Caniggian osalta myös Kamerun-pelistä, jossa vastustajat rikkoivat nopeaa argentiinalaista törkeästi. Caniggia kiisi pallon kanssa sitkeästi eteenpäin, vaikka ”viikatetta” tuli häpeilemättä. Lopulta Benjamin Massing veti Caniggiaa niin kovaa, että kamerunilaiselta lähti rapatessa nappulakenkäkin jalasta.

Claudio Caniggia ja Diego Maradona tekivät 1990-luvun alkupuolella tuhoisaa jälkeä Argentiinan maajoukkueessa.

Claudio Caniggia ja Diego Maradona tekivät 1990-luvun alkupuolella tuhoisaa jälkeä Argentiinan maajoukkueessa.

Päästäkseen Caniggian ja Argentiinan avuksi vuoden 1994 MM-kisoihin Maradona kävi läpi rankan henkilökohtaisen kuntokuurin.

Turnauksen alku oli uudestisyntyneen Maradonan ja Argentiinan kannalta lupaava, mutta lopulta kisat päättyivät katastrofiin joukkueen halvaannuttua maestronsa dopingkäryn jälkeen.

Yhteys Caniggian ja Maradonan kuitenkin toimi ennen kiisteltyä käryä. Caniggia teki kaksi komeaa maalia alkulohkon ottelussa Nigeriaa vastaan. Molempia tilanteita edelsivät vapaapotkut, joita oli juonimassa tietenkin Maradona.

Claudio Caniggia ja Diego Maradona ovat pitäneet yhteyttä peliuran jälkeenkin. Kaksikko seurasi yhdessä tennisturnausta Lontoossa vuonna 2010.

Claudio Caniggia ja Diego Maradona ovat pitäneet yhteyttä peliuran jälkeenkin. Kaksikko seurasi yhdessä tennisturnausta Lontoossa vuonna 2010.

Caniggian ensimmäisessä osumassa Maradona siirsi pallon Gabriel Batistutalle, jonka ruudikkaan vedon paluupallosta Caniggia kiskaisi kuulan ylänurkkaan.

Toisessa maalissa Maradona vapautti Caniggian nopealla syötöllään. Caniggia irtautui nigerialaisilta salamannopeasti ja pisti pallon taas ylänurkkaan.

Monen jalkapallofanin mieleen on syöpynyt hetki, kun Caniggia pyytää Maradonalta palloa juuri ennen hienoa maaliaan.

Caniggia olisi todennäköisesti pelannut myös vuoden 1998 MM-kisoissa, mutta hän putosi joukkueesta, koska hän ei suostunut Argentiinan silloisen päävalmentajan Daniel Passarellan käskyyn pitkien hiuksiensa leikkauttamisesta...

”Sano sille horolle, että revin häneltä...”

Claudio Caniggia lopetti pelaajauransa Qatarissa pelaamansa kauden 2003–2004 jälkeen. Viime aikoina hän on keskittynyt pelaamaan hyväntekeväisyysotteluita ja pitämään puhetilaisuuksia värikkäästä urastaan.

Tänä vuonna Caniggia on ollut otsikoissa yksityiselämänsä ongelmien vuoksi. Maaliskuussa Caniggian vuokraisäntä ilmoitti, että tämä ei ole maksanut penniäkään Espanjan Marbellassa sijaitsevasta kartanostaan sitten vuoden 2016.

Caniggia kielsi, että hänellä olisi puolen miljoonan rästit maksamatta.

Kesäkuussa Argentiinassa päätyi puolestaan julkisuuteen WhatsApp-ääniviesti, jossa Caniggian puoliso Marianna Nannis latoo suorat sanat tanssijatar Mora Godoysta, jolla huhutaan olevan suhde Caniggian kanssa.

– Sano sille horolle, että revin häneltä kaikki hiukset päästä, koska hän sekaantui naimisissa olevaan mieheen, Godoy raivosi viestissä.

Nannisilla ja Caniggialla on kolme lasta, joista kaksoset Charlotte ja Alexander ovat tosi-tv:n tähtiä.

Tuoreimmat osastosta