Jatkuvat videotarkistukset piinaavat naisten MM-kisoja – erotuomaripäällikkö huolestui: ”On menty liian pieniin paloihin”

Julkaistu:

Jalkapallo
VAR-teknologiasta on tullut naisten jalkapallon MM-kisojen puheenaihe. Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä pelkää nyt jalkapallon inhimillisen ytimen katoamista.
Ranskassa pelattavien jalkapallon naisten MM-kisojen tuomarit ovat turvautuneet videotarkistuksiin tiheään tahtiin. Isäntäjoukkue Ranska on kokenut VARin molemmat puolet: alkulohkon otteluissa Norjaa ja Nigeriaa vastaan kisaisännät hyötyivät videotarkistuksen myötä käännetyistä tuomioista, mutta sunnuntai-illan neljännesvälierissä Brasiliaa vastaan Valerie Gauvinin avausmaali hylättiin tarkistuksen jälkeen.

VAR-tarkistusten hurja määrä on herättänyt kisojen aikana paljon keskustelua. Muun muassa Manchester Unitedin naisten joukkueen manageri Casey Stone totesi viikonloppuna BBC:n mukaan VARin ”pilaavan jalkapallon.”

Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä pitää VARia lähtökohtaisesti positiivisena asiana, mutta näkee videotarkastusten liiallisessa käytössä myös vaaroja.

– VARin tuoma oikeudenmukaisuus on ehdottomasti hyvä asia. Fifa ja Uefa lähtivät liikkeelle hyvin asian kanssa. Miesten MM-kisoissa VAR saatiin ajettua hyvin sisälle, ja iso kuva oli ehdottomasti positiivinen.

– Näissä kisoissa on henkilökohtaisen mielipiteeni mukaan menty liian pieniin paloihin. Erotuomarivirheitä ei tietenkään pidä sallia, mutta kun ruvetaan puhumaan parista sentistä sinne tänne, niin tapetaanko siinä ne inhimilliset tilanteet, jotka kuuluvat jalkapalloon?

Yksi VAR-tilanteisiin liittyvä ongelma on tarkistusprosessien usein tuskastuttavan pitkä kesto. Englannin ja Kamerunin välisessä neljännesvälierässä videotarkistukset sekoittivat pelin täysin, ja lisäaikaa ottelussa pelattiin lopulta yhteensä kokonaista 18 minuuttia.

– Jos tarkistuksessa menee liikaa aikaa, se tappaa pelin intensiteetin. Tarkistuskopissa halutaan nähdä tilanne monesta näkökulmasta, ja VAR-huoneessa mielipidettään antamassa on useampi henkilö. Lopullinen päätös on kuitenkin aina päätuomarilla, Hyytiä muistuttaa.

Englantia vastaan Kamerunin pelaajien kuppi kiehui kyseenalaisten tuomioiden jälkeen pahasti yli. Hyytiä toteaakin, että VAR vaatii myös pelaajilta uudenlaista osaamista.

– Esimerkiksi paitsiotilanteet ovat vaikeita. Pelaajilta vaaditaan uudenlaista henkistä kanttia kestämään tilanteet, jossa jo tuuletettu maalin hylätään esimerkiksi aiemmin hyökkäyksessä tapahtuneen paitsion johdosta.

Mahdollisuus videotarkistuksiin antaa tuomareille lisätukea, mutta luo samalla uudenlaisia haasteita.

– Toisaalta videotarkistuksen mahdollisuus luo tuomarille turvaa, mutta riskinä on se, että videotarkistuksiin turvaudutaan liikaa. Nähdäänkö jaksossa enää ison persoonan omaavia erotuomareita, jotka luottavat omaan tekemiseensä, vai ruvetaanko me olemaan pelkkiä VAR-tuomareita?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt