15-vuotias erotuomarityttö koki todella kovia ottelussa Ruotsissa – suomalainen asiantuntija: ”Ikävä kyllä Suomessakin”

Julkaistu:

Jalkapallo
Entinen huippuerotuomari Mika Peltola ei täysin yllättynyt kuultuaan nuoren ruotsalaistuomarin kokemasta kohtelusta.
Ruotsalainen nuori aloitteleva erotuomari Amanda Lanelius, 15, joutui Ruotsissa jalkapallon junioriottelussa rankan ja asiattomuuksiin kiihtyneen kriitikin kohteeksi.

Hänen ottelunsa päättyi täyteen painajaiseen, kun valmentajat ja pelaajien vanhemmat menettivät malttinsa.
Myös suomalaiset erotuomarit joutuvat kokemaan otteluissaan erittäin epäasiallista käyttäytymistä.

– Ikävä kyllä, Suomessakin on törmätty vastaavaan toimintaan kuin Ruotsissa ilmeisesti on käynyt. Jotkut tuomarit saavat osakseen todella törkeää kohtelua. Aikuisia on moneen junaan, entinen huippuerotuomari ja Palloliiton Uudenmaan piirin erotuomarivastaava Mika Peltola sanoo.

Hänen mukaansa äärimmäisen epäasialliseksi karkaava käytös on onneksi melko harvinaista. Esimerkiksi Uudenmaan piirin alaisuudessa pelataan vuosittain noin 16 000 ottelua.

– Vuosittain tulee tietoon viidestä kymmeneen tapausta, joissa nuori tuomari on kokenut todella vakavaa, erittäin yliampuvaa käytöstä. Lievempiä tapauksia tulee useammin, Peltola kertoo.


Hän tietää entisenä liigatuomarina hyvin, miten rankkaa palaute voi olla. Hän sai huippu-urallaan sekä itseensä, perheeseensä että omaisuuteensa kohdistunutta uhkailua.

– Se, mikä nyt huolestuttaa, on epäasiallisen käytöksen meneminen yhä alemmille tasoille. Esimerkiksi (juniorien) vanhemmat elävät niin kiihkeästi lastensa otteluissa, että ylilyöntejä tulee, Peltola sanoo.

Hän toivoo käyttäytymiseen, miksei keskusteluunkin, ennen kaikkea reilua ja tervettä suhteellisuudentajua.

– Suuri murhe on se, etteivät tuomarit saa ikinä tehdä yhtään virhettä. Entä jos nuori pelaaja potkaisee ohi täysin tyhjästä maalista? Hyökätäänkö hänen kimppuunsa?

– Pelaajat kyllä saavat tehdä virheitä, mutta jos tuomari tuomitsee vaikkapa yhden tilanteen väärin keskialueella, hänestä tehdään suurin syyllinen, Peltola sanoo.

– On isoja virheitä ja pieniä virheitä. Asiat tulisi osata suhteuttaa.

Peltolan mukaan tuomarien kokema huono kohtelu ei ole näkynyt suomalaisten tuomarikurssien osallistujamäärissä negatiivisesti.

– Saamme edelleen tuomareiksi paljon porukkaa, mutta lopettamisia tulee valitettavasti todella paljon jo aika varhain.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt