Joukkueenjohtaja halusi pihistellä ja pyysi Amandan, 15, suklaapalkalla tuomaroimaan junioripeliä – seurasi painajaismainen tapahtumaketju

Julkaistu:

Jalkapallo
Aloitteleva tuomari Amanda Lanelius järkyttyi saamastaan kohtelusta juniorien jalkapallo-ottelussa Ruotsissa.
Ruotsin juniorisarjan ottelu päättyi 15-vuotiaan tuomarinalun Amanda Laneliuksen kannalta painajaismaisesti.

Laneliuksen oli tarkoitus tuomita elämänsä ensimmäinen jalkapallo-ottelu Itä-Götanmaan maakunnassa järjestetyssä junioripelissä.

Tapauksesta kertoneen ruotsalaislehti Expressenin mukaan Lanelius sai tehtävänannon pari päivää ennen ottelua toisen joukkueen johtohenkilöltä.

Yleensä junioriottelut tuomitsevat liiton tuomarit, joiden palkka on muutamia satoja kruunuja eli muutamia kymmeniä euroja. Laneliuksen mukaan joukkueenjohtaja piti summaa liian tyyriinä ja kysyi sen sijaan Laneliusta oikeudenjakajaksi.

Lanelius sai palkkioksi kentän kioskin keksisuklaata ja juoman.

Palkinto tuskin lohdutti – etenkin jos otetaan huomioon jalkapalloa seitsemän vuotta pelanneen Laneliuksen kohtelu. Hiljattain uudistuneet pienen kentän säännöt, tulkinnanvaraiset tilanteet ja raivoisasti kentän tapahtumiin reagoineet valmentajat ja vanhemmat tuottivat kokemattomalle tuomarille alusta saakka pahoja ongelmia.

Raivoa herätti erityisesti tilanne, jossa Laneliukselta jäi katsojien mielestä viheltämättä käsivirhe. Hetkeä myöhemmin syntyi maali.

– Vihelsin maalin merkiksi. Silloin meteli kasvoi valtavaksi. Yksi valmentajista tuli kentälle ja huusi, että minun pitäisi lopettaa tuomarina toimiminen. Hän sanoi myös, että olen sokea. Sitä ei ollut mukava kuunnella, Lanelius kertoi Expressenille.

Nuoren tuomarin mukaan vihainen ilmapiiri kärjistyi siihen, että yksi valmentajista käveli puoliajalla Laneliuksen luo, otti tältä pillin pois ja sanoi, että tämä saisi mennä.

– Tuntui, että olin häpäissyt itseni monien ihmisten edessä. En selviytynyt siellä olemisesta. Lähdin pois, menin istumaan autoon ja odotin.

Sympatiaa muilta

Aloittelevan oikeudenjakajan kohtelu on kerännyt paljon sympatiaa. Expressenin artikkelia kommentoineet lukijat ovat olleet pöyristyneitä tapahtumien kulusta.

– Mikä hemmetti ihmisiä vaivaa? Ajatelkaa, jos kyseessä olisi oma lapsenne. Ihmiset huutavat ja käyttäytyvät noin. Meidän aikuisten pitäisi olla esikuvia, eräs lukija kommentoi.

– Helvetin häpeällistä. Joukkueenjohtaja on pirun pihi ja palkitsee tytön suklaalla ja juomalla. Sitten homma huipentuu siihen, että tytön pilli varastetaan, toinen kommentoija kirjoitti.
  • Oletko törmännyt vastaavanlaisiin tilanteisiin Suomen jalkapallokentillä? Kirjoita kokemuksistasi tämän jutun kommenttikenttään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt