Kommentti: Suomen naisten EM-karsinnan ylle lankesi tumma varjo

Julkaistu:

Kommentti
Maalinteko on muodostumassa kriittiseksi ongelmaksi EM-karsinnan lähestyessä, kirjoittaa Ville Väänänen.
Viime torstaina maalittomaan tasapeliin päättyneen Islanti-ottelun jälkeen suhtauduin tulokseen vielä optimistisesti. Suomen naisten maajoukkueen harjoitusottelu näytti silloin pelillisesti hyvältä, mutta maalit jäivät uupumaan. Maanantaina Espoon Leppävaarassa pelattu ottelu olikin sitten jo jotain aivan muuta.

Suomi aloitti pelin hyvin, kuten päävalmentaja Anna Signeul sanoi ottelun päätyttyä. Sitten Islanti pääsi pariin vaaralliseen läpiajoon, joista Suomi vielä selvisi. 21. minuutilla Islanti meni johtoon Hlin Eirikisdottirin upealla maalilla ja 12 minuuttia myöhemmin Dagny Brynjarsdottir laukoi 2–0-maalin. Peli oli käytännössä ohi (ja niihin numeroihin ottelu myös päättyi).

Jos torstain ottelussa Suomi esiintyi pirteästi, niin maanantaina Islanti osasi käyttää Suomen heikkoudet edukseen. Suomen vaihtopelaaja Heidi Kollanen tiivisti ottelun jälkeen hyvin, että Islanti oli paremmalla jalalla liikkeellä. Islanti oli tehnyt viisi muutosta torstain jälkeen ja Suomi kaksi – ja se näkyi.

Se on huolestuttava tieto. EM-karsinnoissa Suomi pelaa kahdesti ns. tuplamaaottelut neljän–viiden päivän sisään. Marraskuussa on ensimmäinen haaste, kun Suomi kohtaa viiden päivän välein Kyproksen ja Portugalin. Jälkimmäinen kuuluu Suomen päävastustajiin yhdessä Skotlannin kanssa, joten avainpelaajien on oltava hyvässä iskussa.

Nyt varsinkin keskikentän keskustassa pelanneen Eveliina Summasen jalka alkoi painaa. Lappeenrantalaislähtöinen työjuhta oli torstaina Turussa pelatussa ottelussa yksi Suomen parhaita, mutta siitä loistosta ei ollut nähtävissä edes rippeitä Leppävaaran illassa. Liekö Islantia vastaan vaihdosta tulleella Olga Ahtisella mahdollisuus ryöstää avauskokoonpanopaikkansa takaisin? Todennäköisesti kyllä.

Eniten olen huolissani Suomen hyökkäyspelistä. Joukkue on tehnyt neljässä viimeisessä ottelussa vain yhden maalin. Sen teki Puolaa vastaan keskikenttäpelaaja Summanen. Torstain ottelussa Suomen paras maalipaikka tuli lisäajalla maalille nousseelle laitapakki Emma Koivistolle. Islantia vastaan se tuli vaihdosta tulleelle Heidi Kollaselle, jonka röyhkeä ajo päättyi laukaukseen, joka meni niukasti ohi. Suomelta loppuvat keinot, kun se on päässyt pallon kanssa 20 metrin päähän vastustajan maalista.


Väistämättä tulee mieleen edellisen MM-karsinnan vieraspeli Israelissa, jossa Suomi joutui heti alussa vajaalle. Sen jälkeen peli heikkoa vastustajaa vastaan meni väkinäiseksi puurtamiseksi ja Israel juhli tasapelipistettä. Suomen on saatava muutos hyökkäyspeliinsä tai syyskuun alussa EM-karsinnan avausottelu Albaniassa päättyy vielä ikävästi.

Nyt pelatuissa Islanti-otteluissa Linda Sällströmin kärkiparina aloitti Turussa Juliette Kemppi ja maanantaina Sanni Franssi. Kumpikaan ei onnistunut, ja Espoossa Franssilla näytti kiehuvan vaihtokomennuksen jälkeen korvien välissä. Fortuna Hjörringin hyökkääjällä oli sauma ottaa avauspaikka EM-karsinnassa, mutta se taisi jäädä nyt haaveeksi. Päävalmentaja Signeul vakuutti, että Albaniassa tulee maaleja, mutta maanantain perusteella en ole yhtä optimistinen kuin ruotsalaisluotsi.

Maanantai-illan ottelu pelattiin Leppävaaran yleisurheilustadionilla, sillä alkuperäiseksi pelipaikaksi suunniteltu Tapiolan urheilupuiston nurmikenttä ei lopulta kelvannut. Siksi oli mieluisaa kuulla ottelua seuraamassa olleen Veikkausliigajoukkue Esport Hongan managerin Hexi Artevan uutiset. Espoon kaupunginhallitus oli hyväksynyt äänin 13–2 Tapiolan urheilupuiston jalkapallostadionin muodostaman hankekokonaisuuden alustavat luonnossuunnitelmat lähtökohdaksi. Espooseen ollaan vihdoin saamassa mitat täyttävä oikea jalkapallostadion.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt