Palloliiton pomo vaatii selvityksen kultajuhlien pippurisumute­tapauksesta, Suek asialle – ”Ei tuollainen tietenkään ole ok”

Julkaistu:

suomen cup
Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande haluaa Suekin selvittävän, miksi cupin finaalin jälkeen Ilveksen kannattajien päälle suihkutettiin pippurisumutetta.
Cupin finaalin pitäisi olla futisjuhla, ja kun mestari on ratkennut kentällä, tulisi koittaa joukkueen ja kannattajien yhteinen riemunhetki.

Lauantaina Maarianhaminassa kävi toisin. Ilves kaatoi IFK Mariehamnin 2–0 ja juhli ensimmäistä pokaaliaan sitten vuoden 1990. Bileet keskeytyivät kuitenkin rumasti, sillä järjestyksenvalvojat ottivat kovat otteet käyttöön sen jälkeen kun muutama Ilveksen kannattaja pyrki kentälle juhlimaan suosikkiensa kanssa.

Sosiaaliseen mediaan levisi kuvia ja videoita pippurisumutetta suihkuttavista järjestysmiehistä. Heidän kohteenaan näyttävät olleen katsojat, joilla ei ollut aikomustakaan kentälle.

Finaalin järjestänyt ja ottelun turvallisuudesta vastannut Palloliitto pahoitteli tapausta heti lauantaina.
Sunnuntaina liitto tiedotti, että päätösvihellyksen jälkeiset tapahtumat siirretään Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin tutkittavaksi. Palloliitto haluaa ulkopuolisen tahon tutkivan tapauksen, koska se on järjestäjänä itse osallinen finaalitapahtumassa.

– Olin kenttätasolla palkintojenjakoa varten. Tiesin tapahtumahetkellä heti, että nyt tämä ei mene hyvin. Lopputulos oli todella huono. Tämän hetken pitäisi olla pelaajien ja kannattajien juhlaa, mutta se meni pilalle, Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande sanoi Ilta-Sanomille.

– Putkeen tämä ei mennyt. Sen voi sanoa jo ennen tutkinnan valmistumistakin. Hyvä, että monenlaista materiaalia löytyy.


Palloliitto toimittaa Suekille kaikki materiaalit, jotka sillä on tapauksesta hallussaan. Näihin lukeutuvat julkisuudessa nähtyjen kuvien ja videoiden lisäksi myös useampi tapahtumaorganisaation paikan päällä kuvaama video, joista saa hyvän kokonaiskäsityksen tapahtumista.

Monen muun tapaan Casagrande on vähintäänkin yllättynyt järjestyksenvalvojien ratkaisusta käyttää pippurisumutetta kannattajiin. Hän haluaa, että tapahtumakulku perataan huolella.

– On ja on ollut selvää, että kentälle meno on kielletty, mutta haluamme selvittää asian perinpohjaisesti. Onhan selvää, että tämä on aivan poikkeuksellinen tapahtuma.

Ymmärrän, että haluat odottaa tutkinnan valmistumista, mutta kuvissa näkyy sellaisiakin katsojia sumutettavan, joilla ei ole aikomusta kentälle tai jotka ovat poistumassa. Jalkapalloihmisenä voit varmasti sanoa, ettei tuollainen ole hyväksyttävää?

– Ei tuollainen tietenkään ole ok. Juuri sen takia haluamme selvittää tarkasti, mitä on tapahtunut. Materiaalien ansiosta meillä on tilanteesta hyvä yleiskuva ja nyt haluamme selvittää, miksi on toimittu kuten on. Haluamme varmistaa, että faktat ovat oikein.


Casagranden mukaan Suekin raportti tulee liiton kurinpidon käyttöön, mutta sitä hyödynnetään myös tulevia tapahtumia suunniteltaessa. On mahdollista, että Palloliiton nyt käyttämää järjestyksenvalvontayritystä ei jatkossa enää käytetä, jos heidän katsotaan toimineen väärin.

– Meidän pitää jatkossa katsoa, kenen kanssa teemme yhteistyötä ja millaisia ohjeita annetaan. Toivon laajemminkin keskustelua liiton sisällä ja lajirajojen yli, että mitä tästä opittiin ja miten voimme kehittää tapahtumia jatkossa niin, että pystymme takaamaan kaikkien turvallisuuden.

– Haluan toistaa sen, minkä lauantaina sanoimme, eli olemme pahoillamme Ilveksen kannattajille. Cupin finaalin huomion pitäisi olla ilossa. Näin ei nyt tapahtunut.