Ilveksen pomo seisoi kannattajien joukossa, kun pippurisumute alkoi lentää – ”Kohdistui myös ihmisiin, jotka eivät tehneet elettäkään kentälle menemiseksi”

Julkaistu:

suomen cup
Ilveksen varatoimitusjohtaja Toni Hevonkorpi seurasi cupin finaalin kannattajakatsomossa ja joutui lähtemään pippurisumutetta karkuun.
Lauantaina pelattu Suomen cupin loppuottelu päättyi Ilveksen voittoon. IFK Mariehamn kaatui Maarianhaminassa pelatussa ottelussa 2–0.

Cup-riemu jäi osittain ottelun jälkeisten tapahtumien varjoon. Päätösvihellyksen jälkeen muutama Ilveksen kannattaja pyrki juhlistamaan mestaruutta kentälle pelaajien kanssa, mutta järjestyksenvalvojat torppasivat nämä yritykset voimakeinoin.

Järjestyksenvalvojat alkoivat suihkuttaa pippurisumutetta kannattajakatsomoon. Twitterissä julkaistu video näyttää, miten sumutteesta saavat osansa myös sellaiset kannattajat, jotka eivät olleet aktiivisesti aikeissa kentälle.
Ainakin yksi Ilveksen kannattaja joutui sumutteen vuoksi sairaalaan.

Palloliitto on ottelussa järjestävä taho ja vastuussa tapahtuman turvallisuudesta.

– Haluan korostaa, etten ole turvallisuusalan asiantuntija enkä voi puhua heidän puolestaan, mutta kyllä minusta näytti siltä, että ei se putkeen mennyt. Todella ikävää, että näin on tapahtunut. Olemme keskustelleet tapauksesta Palloliiton ja myös kannattajiemme kanssa. Viralliset tahot arvioivat tilannetta tarkemmin, joukkueen kanssa bussissa paluumatkalla Tampereelle ollut Ilveksen varatoimitusjohtaja Toni Hevonkorpi kertoi Ilta-Sanomille.


Hevonkorpi kertoo, että keskusteluissa kannattajien kanssa toivottiin, että fokus pysyisi cupin voitosta juhlimisessa. Hän sai myös aamulla tiedon, että sairaalaan joutunut kannattaja on päässyt kotimatkalle, mutta hän ei vieläkään saanut silmiään kunnolla auki.

– Oli se (järjestyksenvalvojien toiminta) pahan näköistä. Se määrä sumutetta mitä käytettiin ja että se kohdistui myös ihmisiin, jotka eivät tehneet elettäkään kentälle menemiseksi. Varmasti jokin virhe on sattunut, mutta kuten sanoin, en tiedä, miten tuollaisissa tilanteissa on ohjeistettu toimimaan.

Onko sinusta asiallista, että jalkapallo-ottelussa käytetään pippurisumutetta ihmisiin?

– Heh... no, tuota... mitenkä sen nätisti sanoisin? En halua oikein sanoa mitään.

Hevonkorpi oli tapahtumahetkellä aitiopaikalla, sillä hän seurasi ottelua kannattajakatsomossa. Hän näki tilanteen lähietäisyydeltä.

– Seisoin sillä hetkellä katsomon vierellä. Näin tilanteen läheltä ja katsoin jälkikäteen videot tilanteesta. Eihän se hyvältä näyttänyt. Olin vähän sivussa siinä niin sain vain vähän sumutetta suuhuni. Minulla oli aurinkolasit päässä niin ainetta ei mennyt onneksi silmiin. En ollut suoraan tulilinjalla.

Hevonkorpi reagoi samoin kuin suurin osa muistakin katsojista: pois paikalta ja äkkiä.

– Ensimmäinen reaktio oli tietysti, että nyt pois alta. Ei sitä sumutetta halua päällensä saada. Kaikki, jotka olivat siinä lähellä katsomossa lähtivät nopeasti tiehensä.


Cupin voitto oli Ilvekselle kautta aikain kolmas ja ensimmäinen sitten vuoden 1990. Pokaali oli seuran ensimmäinen sen jälkeen, kun seuran edustusjoukkuetoiminta alkoi uudelleen vuonna Kakkosessa vuonna 2008.