Vakio: AC Oulu on viikon mehevin peli-idea

Julkaistu:

Vakioveikkaus
EIF on väärin pelattu suosikki. Oulun vierasvoitto tarjoaa mukavasti etua.

1: KPV – FC Inter X2

Veikkausliiga. KPV vaihtoi hieman yllättäen päävalmentajaa ennen maajoukkuetaukoa. KPV:n liigaan nostanut Jarmo Korhonen sai lähteä ja vetovastuun otti Korhosen valmennusryhmässä toiminut Niko Kalliokoski. Oli syynä valmentajavaihdos tai ei, niin KPV otti kauden avausvoittonsa taukoa edeltäneellä kierroksella vieraskentällä Honkaa vastaan 1–0. KPV ansaitsi voittonsa täysin ja Honka oli suurissa vaikeuksissa KPV:n matalalla makaavan puolustuksen murtamisessa, ja puolestaan itse ongelmissa KPV:n vastahyökkäysten kanssa. KPV:n voi odottaa vielä säilyttävän sarjapaikkansa, sillä joukkue on esiintynyt alkukaudesta paljon tuloksiaan paremmin.

Inter koki ennen taukoa pelatulla kierroksella takaiskun, kun Ilves vei kärkikamppailun nimiinsä 3–2. Vauhdikkaassa ottelussa nähtiin jo ennen puoliaikaa neljä maalia ja Ilveksen onnistui ratkaista ottelu loppuhetkillä syntyneellä maalilla. Vierasvoittoa ei kuitenkaan maalipaikkoihin suhteutettuna voi pitää täysin oikeudenmukaisena lopputuloksena, 2–2 tasapeli olisi ollut pelinkuvan mukainen tulos. Inter voi pitää kuitenkin alkukauden suoritustaan erinomaisena. Paljon huomiota herättänyt hyökkäyspeli on vain yksi osa hyvin toimivaa kokonaisuutta, jolla joukkue saattaa tällä kaudella olla mitalisijoituksissa kiinni, jos avainpelaajat pysyvät terveinä.

KPV on ollut alkukauden tuloksiaan parempi ryhmä ja Kokkolan heikkokuntoinen kenttä sataa isäntien laariin. Vieraat voittavat ottelun noin kerran kahdesta, mutta vaihtomerkki tasapelille nostaa kupongin arvoa.

2: TPV – KTP X2

Ykkönen. TPV on esiintynyt viime aikoina tuloksellisesti hyvin, kun se on pelannut neljä viimeistä ottelua tappioitta. Tasapelit eivät kuitenkaan riitä sarjassa säilymiseen ja varsikin hyökkäyspään tehottomuus on osoittautumassa joukkueelle suureksi haasteeksi. Laitapelaajista löytyy laatua toimittaa palloa vaarallisille alueille, mutta boksissa on harvoin kukaan päättämässä hyökkäyksiä. Viime kierroksella TPV joutui jälleen tyytymään tasapeliin, kun vierasottelu MyPaa vastaan päättyi 1–1. Poissa kokoonpanosta on edelleen useampi avauskokoonpanon mies, kun loukkaantumisista kärsivät Topi Järvi, Tuomas Lähdesmäki, Juho Marttila ja Mauno Siren.

KTP:n peliesitykset näyttivät jo hetken aikaa paremmilta ja pelivoima nousseen pykälällä, mutta maanantain kotiottelu Tepsiä vastaan osoitti, että matkaa kärkeen on vielä runsaasti. KTP:n puolustuksen virhealttius maksoi tappion, kun TPS haki täydet pisteet 3–0-voitollaan. Lopputulos ei jättänyt juurikaan selittelyille sijaa, sillä KTP ei saanut luotua kunnollista kiriä edes 0–1-tappioasemassa.

Kotkalaisten on parsittava puolustuksensa kasaan, sillä taitavien hyökkääjien yksilötaidoilla ei pysty Ykkösessä tekemään tulosta, mikäli omissa ei pystytä laadukkaaseen pelaamiseen. Sivussa loukkaantumisten vuoksi ovat edelleen keskikenttämies Ralph Kottoy sekä Saku Leppänen.

KTP ansaitsee ottelussa marginaalisen suosikkiaseman ja hyötyy TPV:n runsaista poissaoloista merkittävästi. Kohde on Vakiossa aika lailla kohdilleen rastitettu, joten poimitaan sekä tasapeli -että vierasvoitto kupongille.

3: FF Jaro – AC Kajaani 1

Ykkönen. Voitto on karttanut Jaroa jo kuudessa peräkkäisessä ottelussa ja voitto on livennyt kotikentällä jo useamman kerran käsistä viime hetkillä. Viime kierroksella joukkue tasasi pisteet Oulun vieraana maalittomaan tasapeliin päättyneessä ottelussa. Vaikka ottelussa ei maalipaikoilla juhlittukaan, loi Jaro niistä vaarallisimmat ja kerrytti maaliodotusarvoa pykälän Oulua enemmän. Pelitapahtumiin ja maalipaikkoihin nähden Jaro on ollut yksi alkukauden epäonnisimmista joukkueista ja voittojen kertyminen tilille on vain ajan kysymys. Oulua vastaan sivussa ollut hyökkääjä Luis Roblesin pelikunto on toistaiseksi Kajaaniakin vastaan kysymysmerkki.

Kajaanin tilanne on vielä Jaroakin heikompi, sillä joukkueen tämän kauden ainoa voitto syntyi kolmannella kierroksella MyPaa vastaan. Sarjan viimeisenä paikkaansa pitävä ACK joutui jo vaihtamaan päävalmentajaa, mutta joukkueen vetovastuun ottaneen Mika Lumijärven tuoma muutos ei ole näkynyt kentällä kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Viime kierroksella kotona Hakaa vastaan pelattu maaliton tasapeli oli kuitenkin tuloksellisesti hyvä, mutta Hakan voittomaali oli toisella jaksolla vain senteistä kiinni.

Jaro ansaitsee kotikentällään hieman yli 70 pinnan suosikkiaseman ja kauden kolmas voitto näyttää väistämättömältä. Alipelatuksi jäänyt kotivoitto kuuluu kupongin parhaisiin merkkeihin.

4: EIF – AC Oulu 2

Ykkönen. Ekenäs IF on huomaamatta noussut sarjataulukossa viidenneksi, kun ykköstä on takana kahdeksan kierrosta. Viime kierroksella EIF onnistui voittamaan MuSan vieraissa 3–1, mutta loppulukemat eivät kerro koko totuutta ottelusta. MuSa hallitsi ottelun alkua suvereenisti ja meni 1–0-johtoon, eivätkä kaukana olleet lisäosumatkaan. Puolen tunnin pelin jälkeen MuSa puolustajan liukastuminen johti läpiajotilanteeseen, jossa MuSan rike johti lopulta rangaistuspotkuun ja ulosajoon. EIF onnistui hyödyntämään ylivoimansa ja teki toisella jaksolla voittoon tarvitut maalit, mutta pelillisesti ottelusta jäi mieleen se, kuinka pulassa EIF oli ottelun alussa MuSan hyökkäysten kanssa.

AC Oululla on menossa murheellinen jakso niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin. Tähän reagoitiin viikolla, kun Oulu kertoi ottaneensa joukkueen päävalmentajana toimineen Rauno Ojasen mukaan valmennusryhmään. Viime kierroksen maalittomaan tasapeliin päättynyt ottelu kotona Jaroa vastaan oli Oulun neljäs voitoton ja samalla neljäs ottelu, jossa joukkue ei onnistu maalinteossa. Oulua ovat vaivanneet myös useat loukkaantumiset, kun jo pitkään sivussa ollut hyökkäävä keskikenttäpelaaja Ramadingaye ja kauden parhaisiin Oulun leirissä lukeutunut toppari Venicio Ferreira ovat myös edelleen sivussa loukkaantumisen takia.

EIF on antanut poikkeuksetta jokaisessa ottelussaan vastustajalle mahdollisuudet maalintekoon, mikä antaa myös lukossa olevalle Oulun hyökkäykselle saumat karistaa apina harteilta. Oulu voittaa viime aikaisista vaikeuksistaan huolimatta ottelun noin 50 pinnan todennäköisyydellä. Vakiossa EIF on asennettu suosikkiasemaan, mikä ei voi pitää paikkaansa. Vierasvoitto on kupongin paras ideavarma.

5: FC Viikingit – VJS 1

Kakkonen. Viikingit on saanut pelinsä käynnistysvaikeuksien jälkeen kondikseen ja etenee viiden peräkkäisen tappiottoman ottelun putkessa kohti viikonlopun VJS-ottelua. Viime kierroksella kaatui vieraissa NJS 1–0. Vaikka Viikingit tyytyi ottelussa hallitsemaan palloa huomattavasti vastustajaansa vähemmän, se loi ottelussa vaarallisimmat maalintekotilanteet, jollaisesta voittomaalikin lopulta syntyi. Viikingit on jälleen kerran onnistunut hyödyntämään pk-seudun joukkueisiin tarjolla olevan suuren pelaajapoolin verrattuna moniin kilpailijoihin, ja on runsaasta pelaajiston vaihtuvuudesta huolimatta saanut jälleen kilpailukykyisen joukkueen jalkeille tämän kauden Kakkoseen.

Sarjanousija VJS:n kausi on alkanut heikosti, mutta tuskin joukkueen tavoitteenakaan on mikään muu kuin sarjapaikan säilyttäminen, mikä ei näytä tällä hetkellä mahdottomuudelta. Viime kierroksella VJS taisteli kotonaan vajaamiehisenä 2–2-tasapelin MiPKiä vastaan. Ottelu ei ollut kummaltakaan joukkueelta parasta peliään ja maalipaikat jakautuivat ottelussa tasaisesti, joten VJS:n kannalta ottelua voi pitää hyvänä tuloksena. Tasoitusmaali syntyi vajaamiehisenä pelatessa vasta ottelun 86. minuutilla.

Kotivoitto toteutuu noin 60 prosentin todennäköisyydellä. Vaikka Vakiossa ottelu onkin pelattu reilusti yläkanttiin isäntien hyväksi, kannattaa kotivoitto sisällyttää mukaan kupongille.

6: MP – JäPS 1

Kakkonen. MP palasi viime kierroksella kolmen tasapelin jälkeen voittojen tielle, kun Lahden Reipas kaatui vieraissa 3–1. MP:n hyökkäyspelaamisessa olleet lukot alkavat pikkuhiljaa aueta ja MP:ltä voidaan nähdä jatkossakin runsasmaalisia voittoja. Alkukaudesta yleisö on löytänyt hyvin MP:n kotipeleihin ja ”Urskissa” nähdään varmasti sunnuntainakin yli tuhatpäinen kotiyleisö MP:n tukena.

JäPSin voitoton korpivaellus sai viime kierroksella jatkoa, kun kotiottelu Jippoa vastaan päättyi 0–0. Pistejako kuvaa tasaisen ottelun tapahtumia hyvin, mutta kummallakin oli paikat iskeä pallo verkkoon vähintään kertaalleen. JäPSin viime aikaiset heikot esitykset eivät selity huonolla onnella ja joukkueen taso on laskenut viime kaudesta luokan verran. On vaikea nähdä JäPSin putoavan tällä kaudella kolmoseen, mutta joukkue joutuu todennäköisesti kamppailemaan sarjapaikastaan tosissaan.

MP tulee hallitsemaan ottelussa palloa ja JäPSin mahdollisuudet lepäävät vastaiskuissa. JäPS puolustukselta on nähty tällä kaudella varsikin vierasotteluissa virhealtista pelaamista, mikä kostautuu laadukasta joukkuetta kuten MP:tä vastaan armotta. MP on kotiyleisönsä edessä yli 70 pinnan suosikki eikä kohde kaipaa lisärastitusta.

7: JIPPO – PEPO X2

Kakkonen. Jippo jatkoi hyviä otteitaan vieraillessaan viime kierroksella Järvenpäässä, kun ottelu JäPSia vastaan päättyi maalittomaan tasapeliin. Maalipaikkoja nähtiin kuitenkin kummassakin päässä, isäntien hallitessa avausjaksoa ja Jipon päästessä kuskin paikalle ottelun toisella jaksolla. Maalittomat tasapelit ovat tulossa jo trendiksi Jipon tämän kauden otteluissa, mutta maalittomuus omassa päässä on kuitenkin materiaaliltaan rajalliselle ryhmälle ehdoton vahvuus ja asia, jonka pohjalle peli kannattaa rakentaa.

PePo sortui jälleen kerran tämän kauden helmasyntiinsä, kun näennäisesti hyvin hallinnassa ollut kotiottelu Kiffeniä vastaan lipesi käsistä ja vieraat veivät voiton 1–0. Täysin samanlainen skenaario nähtiin viikkoa aikaisemmin vierasottelussa Viikinkejä vastaan, jonka vieraat veivät nimiinsä niin ikään 1–0. PePon materiaali on sarjan kärkijoukkueiden tasoa, mutta pelaajien roolitus ja pelin rytmissä kiinni pysyminen 90 minuutin ajan tuottaa joukkueelle tällä hetkellä ylivoimaisia vaikeuksia.

Voimasuhteiden arvioiminen on PePon kompuroinnin takia haastavaa, mutta edelleen vieraiden tulee olla marginaalisia suosikkeja myös hyvin kautensa aloittanutta Jippoa vastaan. Vierasvoitto tasapelivarmistuksella.

8: GrIFK – FC Espoo 1X

Kakkonen. GrIFK on rämpinyt koko alkukauden ja on tällä hetkellä sarjassa toiseksi viimeisenä, eivätkä peliesitykset ole enempään oikeuttaneetkaan. Viime kaudella lohkossa kolmanneksi sijoittautuneelle joukkueelle huonot peliesitykset voivat olla vaikea käsitellä ja tappiosta toiseen meneminen voi syödä motivaatiota. Viime kierros ei tehnyt tilanteen muutosta, kun sarjanousija EPS oli kotonaan parempi 2–1. GrIFK pääsi ottelussa 1–0-johtoon, mutta EPS sai luotua vastahyökkäyksistään useamman vaarallisen tilanteen ja otti lopulta voiton itselleen kahdella toisella puoliajalla syntyneellä maalillaan.

FC Espoo oli viimeksi lähellä ryöstää vierasvoiton Gnistanilta, mutta 2–0-johto kääntyi lopulta 2–3-tappioksi kahden täysin vältettävissä olleen ulosajon takia. Espoon huippulahjakas hyökkääjä Altin Zeqiri tilttasi pallontavoittelutilanteen jälkeen ja potkaisi Gnistanin pelaajaa puhtaasti vahingoittamistarkoituksena. Tilanteen jälkiselvittelyssä ulosajon sai myös Valdrin Rashica. Hyökkäävien pelaajien käytös 2–0-johtoasemassa herättää useita kysymyksiä, joita varmasti FC Espoon valmennusjohtokin miettii vielä pitkään.

Ottelun todennäköisyydet jakautuvat tasaisesti. Espoon kaksi hyökkäyspelin kannalta kriittistä poissaoloa tekevät Granista marginaalisen suosikin ottelussa. Vakion pelijakaumassa Espoo on saanut suosikkiaseman, joten ohitus vieraista kelpaa kohteen merkkivalinnaksi.

9: EPS – KaaPo 2

Kakkonen. Sarjanousija EPS on tällä hetkellä sarjassa seitsemäntenä, joten tuloksellisesti kausi on alkanut positiivisissa merkeissä. Viime kierroksella joukkue onnistui hyödyntämään kotietunsa, kun GrIFK kaatui 2–1. EPS loi ottelussa enemmän maaliodottamaa ja ansaitsi voittonsa, mutta joukkueen puolustuspelaamisessa on edelleen reilusti petrattavaa, sillä tällä kaudella hyökkäyskalustoltaan vaatimaton GrIFK pääsi myös useasti uhkaamaan espoolaisten maalia.

Sarjan kärkijoukkueisiin tälläkin kaudella lukeutuva KaaPo palasi viime kierroksella voittojen tielle, kun KäPa kaatui kotona tyylipuhtaan esityksen päätteeksi 4–0. Voittoa edelsi kirvelevä 0–2-tappio Jazzin vieraana – mikä osoitti KaaPon hyvin alkukaudesta pelanneen puolustuksen olevan yllätettävissä. Yksittäisiä virheitä ja ohipelejä luonnollisesti sattuu pitkän kauden aikana, mutta kokonaisuutena KaaPo on osoittanut merkkejä taktisesta kypsyydestä ja joukkue kamppailee tällä kaudella tosissaan noususta ykköseen. Huomioitavaa on myös se, että KaaPon alkukauden otteluohjelma on ollut todella haastava ja se on onnistunut voittamaan pahimmat haastajansa Gnistanin ja SalPan jo kertaalleen.

EPS tulee olemaan vaikeuksissa KaaPon pallollisen pelaamisen kanssa. Syvältä puolustaminen ei ole EPS:n vahvuuksia. KaaPo ansaitsee vieraskentälläkin lähes 60 pinnan suosikkiaseman, eikä vierasvoitto kaipaa rinnalleen vaihtomerkkejä.

10: FC Jazz – TamU 1

Kakkonen. Jazzilla on alla kaksi peräkkäistä voittoa, joista viimeisin oli erityisen maukas, kun sarjakärki KaaPo kaatui kotona 2–0. Jazz hallitsi ottelussa kenttätapahtumia ja loi selvästi enemmän maaliodottamaa, joten voittoa voi pitää täysin ansaittuna. Jazzin heikko kauden aloitus herätti kysymysmerkkejä porilaisten tasosta, mutta nyt askelmerkit näyttäisivät osuneen kohdalleen.

TamU rämpii sarjan viimeisenä ja pistetiliä on toistaiseksi kerryttänyt vain toisen kierroksen voitto GrIFKistä. Viime kierroksella vastaan asettui Tampereen paikallisottelussa Ilves, joka vei täyden pistepotin itselleen 2–0. TamU ansaitsee seurana kaikki mahdolliset sympatiat, mutta urheilullisten esitysten perusteella niihin ei ole aihetta. Viisi peräkkäistä tappiota – joissa kaikissa vastustaja on osoittanut olevansa useamman askeleen pelillisesti edellä –ei luo uskoa siihen, että TamU nähtäisiin vielä ensi kaudella Kakkosessa.

Tasoero puhuu omaa kieltään isäntien hyväksi ja Jazz ansaitsee kotikentällään noin 65 pinnan suosikkiaseman. Usein osuva kotivoitto kuuluu hieman ylipelattunakin kupongin runkovarmoihin.

11: KäPa – Honka Akatemia X2

Kakkonen. Viime kierros iski KäPaa jälleen päin kasvoja, kun tason mittaus sarjan kärkijoukkue KaaPoa vastaan ei sujunut odotusten mukaisesti. Vierasottelu KaaPoa vastaan päättyi isäntien hyväksi peräti 4–0. Loppulukemat eivät olleet kovinkaan väärä kuvaus ottelussa nähdystä tasoerosta, vaikka maaleja syntyi hieman liikaa maaliodottamaan nähden. KäPa oli ottelussa omien hyökkäystensä rakentelun kanssa isoissa ongelmissa ja sai koko ottelussa laukauksia yhteensä kolme, isäntien kymmentä vastaan.

Hongalla on alla pidempi tauko otteluista, kun se pelasi edellisen ottelunsa toukokuun puolella SalPaa vastaan häviten tuolloin kotonaan 1–2. Pieni tauko peleistä sattui Hongalle juuri sopivaan kohtaan, sillä ottelu SalPaa vastaan oli Hongalle jo neljäs peräkkäinen tappio ja joukkue on uhkaavasti valumassa kohti putoamisviivaa.

Ottelussa on pientä pääkaupunkiseudun paikallisottelun tunnelmaa, mikä laskee hieman kotiedun merkitystä jo ennestään voimasuhteiltaan tasaisten joukkueiden kohdatessa. KäPa ansaitsee ottelussa marginaalisen suosikkiaseman, mutta isäntien ohittaminen on kohteessa edullisin valinta.

12: SJK Akatemia – GBK 1X

Kakkonen. SJK Akatemia on esittänyt dominoivia otteita alkukaudesta ja johtaa lohkoaan ansaitusti kahdella pisteellä, pelattuaan yhden pelin vähemmän kuin suurin osa muista joukkueista. Peli toimii tällä hetkellä kaikilla osa-alueilla. Maaliero on 18 maalia plussan puolella ja omiin on kuudessa ensimmäisessä ottelussa mennyt vain kaksi maalia. Paljon SJK:n tämän hetkisestä kunnosta kertoo viime kierroksen kotiottelu toisena sarjassa olevaa JBK:ta vastaan, joka päättyi SJK:n voittoon 3–0. Loppulukemat kuvaavat ottelussa nähtyä tasoeroa hyvin, JBK ei pystynyt missään vaiheessa kunnolla haastamaan isäntiä. Mukana oli tosin myös edustusjoukkueen ringistä tuttuja pelaajia, kuten ottelun avausmaalin iskenyt Obed Malolo.

Viime kaudella Kakkosen C-lohkossa toiseksi sijoittautunut GBK on aloittanut kautensa kohtalaisesti. Ainoat tappiot ovat tulleet sarjakärkiporukoita KuFua ja RoPSia vastaan. Viime kierroksella joukkue sai vyöryttää kotikentällään hyökkäyksiä toisensa perään, kun ottelu Kajaanin Hakaa vastaan päättyi ansaittuun voittoon 3–1. Kajaania ei tällä hetkellä voi pitää kovin hyvänä mittarina, mutta peliesitys oli kokkolalaisten osalta dominoiva, vaikka maalit syntyivätkin vasta ottelun lopulla ja Kajaani ehti johtaakin ottelua muutaman minuutin.

SJK voittaa ottelun noin 60 pinnan todennäköisyydellä. Vaihtomerkillä varaudutaan myös seinäjokelaisten kauden ensimmäiseen pistemenetykseen.

13: OLS – VPS J Akatemia 1

Kakkonen. OLS nousi viime kierroksella ohuesti putoamisviivan yläpuolelle, kun joukkue onnistui samoista sijoista kamppailevan PK-37:n vieraissa 2–0. Voitto oli oululaisille kauden ensimmäinen, mutta peliesitykset olisivat oikeuttaneet voittoon jo aikaisemminkin muutamassa ottelussa. Tärkeän vierasvoiton päälle on hyvä lähteä rakentamaan valmistautumista tulevaa kotiottelua VPS Akatemiaa vastaan, eikä Oulun tarvitse olla huolissaan sarjapaikkansa uusimisen suhteen, mikäli joukkue välttää pahimmat loukkaantumiset.

VPS Akatemia nousi täksi kaudeksi mukaan Kakkosen C-lohkoon, mutta toistaiseksi sarjan vaatimustaso on näyttänyt olevan liikaa vaasalaisjunioreille. Myös edustusjoukkueella on ollut vaikeuksia pitää laadukkaimmat pelaajat mukana liigaringissä, eikä apuja akatemiajoukkueelle ole juurikaan näkynyt. Viime kierroksella joukkue kohtasi kotonaan RoPSin Akatemian. Tasoero kentällä olleiden joukkueiden välillä oli valtava, mistä kertovat myös loppulukemat 5–0 rovaniemeläisten hyväksi.

OLS:n kauden toinen voitto toteutuu noin 57 prosentin todennäköisyydellä. Usein osuvaa kotivoittoa ei lähdetä varmistelemaan aavistuksen verran ylipelattunakaan.


Alla oleva taulukko avautuu ja kutistuu klikkaamalla otsikkoa.

+Pelisuositus
NroOtteluTod.näk. (%)Pelisuositus
1KPV - FC InterX2
2TPV - KTPX2
3FF Jaro - AC Kajaani 1
4EIF - AC Oulu2
5FC Viikingit - VJS 1
6MP - JäPS 1
7JIPPO - PEPO X2
8GrIFK - FC Espoo1X
9EPS - KaaPo 2
10FC Jazz - TamU1
11KäPa - Honka AkatemiaX2
12SJK Akatemia - GBK1X
13OLS - VPS J Akatemia1
Järj. (6+0), 16,00 e+Pelijakauma vihjettä laadittaessa
KohdeOttelu1x2
1KPV - FC Inter252253
2TPV - KTP303138
3FF Jaro - AC Kajaani 652114
4EIF - AC Oulu372934
5FC Viikingit - VJS 721711
6MP - JäPS 781210
7JIPPO - PEPO 443224
8GrIFK - FC Espoo292645
9EPS - KaaPo 222256
10FC Jazz - TamU701714
11KäPa - Honka Akatemia393229
12SJK Akatemia - GBK622017
13OLS - VPS J Akatemia632115


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt