”Muurahainen” syntyi maahan, jossa naisfutis oli laitonta ja veljet kielsivät pelaamasta – nyt hän teki huimaa MM-historiaa

Julkaistu:

MM-kisat
Brasilian Formiga, 41, on pelannut seitsemässä jalkapallon MM-lopputurnauksessa. Samaan ei ole pystynyt yksikään nainen eikä mies.
Kun Miraildes Maciel Mota syntyi 3. maaliskuuta 1978 Salvadorissa, Bahian osavaltiossa, hänen kotimaassaan Brasiliassa oli yhä voimassa laki, joka kielsi naisia pelaamasta jalkapalloa.

Se säädettiin diktaattori Getúlio Vargasin valtakaudella vuonna 1941 ja kumottiin vasta 38 vuotta myöhemmin. Lakia säätäneiden miesten mielestä jalkapallo oli väkivaltainen laji, joka ei sopinut naisten kehoille.

Vaikka laki kumottiin, asenteiden muuttumisessa kesti pitkään. Pikkutyttönä Mora halusi pelata katufutista veljiensä kanssa, mutta nämä kielsivät häntä tulemasta mukaan.

Mora pelasi silti. Ja pelasi niin paljon, että hänestä tuli loistava jalkapalloilija.

Häntä ryhdyttiin kutsumaan lempinimellä Formiga (suomeksi muurahainen), koska hän juoksi väsymättä kentän päästä päähän.

– Aluksi en pitänyt siitä nimestä, sillä minusta se oli kummallinen. Sanoin ihmisille, että eihän minulla ole tuntosarvia päässä, Formiga sanoi New York Timesin haastattelussa.

Nykyisin hän jo pitää nimestään.

– Lempinimi muurahainen kuvastaa täydellisesti pelitapaani. Vain perheeni kutsuu minua enää Miraksi, muulle maailmalle olen Formiga.


Tällä hetkellä Formigan nimi on koko jalkapalloa seuraavan maailman huulilla. Keskikenttäpelaajasta tuli hiljattain ainoa jalkapalloilija – nainen tai mies – joka on pelannut urallaan seitsemässä MM-lopputurnauksessa.

41-vuotias Formiga pelaa yhä korkealla tasolla Brasilian keskikentän sydämessä. Torstaina hän auttoi Seleçãon 2–0-johtoon Australiaa vastaan, mutta puoliajalla tapahtuneen vaihdon jälkeen brassit romahtivat 2–3-tappioon.

 

Lempinimi muurahainen kuvastaa täydellisesti pelitapaani. Vain perheeni kutsuu minua enää Miraksi, muulle maailmalle olen Formiga.

Lohkon päätösottelussa Italiaa vastaan Brasilian pitää voittaa päästäkseen jatkoon, mutta joukkue on ilman Formigaa. Hän sai ausseja vastaan kisojen toisen keltaisen korttinsa ja on pelikiellossa.

Panna vie Brasilialta valtavasti juoksuvoimaa pelin ytimestä.

– Hänen testituloksensa ovat kuin 22–25-vuotiaan urheilijan, Brasilian joukkueen lääkäri Nemi Sabeh Júnior sanoi ESPN:n mukaan.

Lääkäri kertoi, että Formiga juoksee yhä jopa 14–15 kilometriä ottelussa.

Formiga itse myöntää, että ikä alkaa painaa.

– Nuorena palauduin peleistä kuin sormia napsauttamalla. Nyt siihen menee 40–70 tuntia, hän sanoi.

Formiga ehti jo lopettaa maajoukkueuransa vuoden 2016 kotiolympialaisten jälkeen. Hän myönsi olevansa turhautunut siihen, kuinka naisten jalkapallon olosuhteet eivät olleet vuosikymmenien työn jälkeenkään parantuneet Brasiliassa tarpeeksi.


Lopulta hän kuitenkin vastasi myöntävästi maajoukkueluotsi Vadãon aneluihin ja palasi edustustehtäviin. Formiga halusi käyttää saamaansa näkyvyyttä parantaakseen naisjalkapallon asemaa kotimaassaan.

Formigan sopimus hänen ranskalaisen seurajoukkueensa Paris-Saint Germainin kanssa kattaa vielä ensi kauden, joten hän ehtii pelata vielä ennätyksellisen seitsemännen olympiaturnauksen Tokiossa 2020.

Entä mitä hänen veljensä nykyisin ajattelevat?

– Nykyisin he ovat hyvin ylpeitä minusta ja häpeävät vanhoja puheitaan, Formiga kertoi hymy huulillaan.

MM-ennätyksiä

Eniten pelattuja MM-lopputurnauksia: Formiga, Brasilia (7)

Eniten lopputurnausmaaleja: Marta, Brasilia (16)

Tehnyt maalin useimmassa MM-lopputurnauksessa: Marta, Brasilia (5:ssä eri turnauksessa)

Eniten maaleja yhdessä MM-lopputurnauksessa: Michelle Akers, USA (10 maalia vuonna 1991)

Eniten MM-mitaleja: Kristine Lilly ja Christie Rampone, USA (5)

Naisten MM-kisoja on pelattu vuodesta 1991 lähtien.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt