Kommentti: Tämän vuoksi sinun pitäisi kiinnostua naisten jalkapallosta – Suomi on tippunut massiivisen ilmiön kyydistä

Julkaistu:

Kommentti
MM-kisat alkavat perjantaina. Naisten jalkapallo kehittyy kentällä ja kentän ulkopuolella siihen tahtiin että hengästyttää, kirjoittaa Ilta-Sanomien Saku-Pekka Sundelin.
Jalkapallon naisten MM-lopputurnaus alkaa perjantaina Ranskassa. Vuodesta 1991 lähtien turnauksen on voittanut kolmesti Yhdysvallat, kaksi kertaa Saksa ja kertaalleen Norja sekä Japani.

Mestarien lista voi kuukauden kuluttua hyvinkin kasvaa uudella maalla, esimerkiksi Ranskalla tai Englannilla, sillä taso maailman huipulla on laajempi kuin koskaan aiemmin. Myös pelin taso on parempi kuin ikinä ennen.

Naisten jalkapallo elää räjähdysmäistä kasvuvaihetta. Se lienee e-urheilun ohella globaalin urheilumaailman suurin megatrendi juuri nyt.

Tähän löytyy muutama selkeä syy.

Ensinnäkin asenneilmapiiri ja naisten rooli eri yhteiskunnissa on muuttunut merkittävästi monissa maissa noin kymmenen viime vuoden aikana.

 

Naisten jalkapallo elää räjähdysmäistä kasvuvaihetta. Se lienee e-urheilun ohella globaalin urheilumaailman suurin megatrendi juuri nyt.

Vielä 1990-luvulla naisten jalkapallossa pärjäsivät sellaiset maat, joissa tasa-arvoasiat ja naisten asema olivat parhaimmalla tolalla.

Ruotsi oli lajin ehdoton suurmaa. Suomen naisten A-maajoukkue puolestaan eteni vielä 2005 EM-välieriin ja 2009 puolivälieriin – saavutuksia, joista voi enää vain haaveilla.

Suomi ei ole mukana Ranskan kisoissa. Ruotsi on, mutta sekin alkaa auttamatta pudota kyydistä.

Kuudesti maailman parhaaksi pelaajaksi valittu brasilialainen Marta pelasi melkein kymmenen vuotta Ruotsin pääsarjassa. Nyt se on lähinnä kasvattajasarja, josta parhaat ruotsalaisetkin lähtevät muualle.

Suurseurat haistaneet potentiaalin

Lajin eksponentiaalisen kasvun takana on ennen kaikkea se, että eri maiden lajiliitot ja varsinkin suurseurat ymmärsivät, kuinka paljon hyödyntämätöntä markkinapotentiaalia naisten jalkapallossa on.

Ei ole sattumaa, että Chelsea, Arsenal, Manchester City, PSG, Barcelona, Atletico Madrid, Bayern München ja Juventus ovat huippuseuroja myös naisissa.

Manchester United tuli jälkijunassa, mutta valtavin panostuksin. Real Madrid ei voi olla enää pitkään ilman uskottavaa naisfutistoimintaa.

Mestarien liigan voittaneen Lyonin budjetti liikkuu kymmenen miljoonan euron kieppeillä. Se on seitsenkertainen HJK:n miesten joukkueen pelaajabudjettiin nähden.

– Seurat, joilla on tosi vahva brändi ja jotka ovat tottuneet menestymään eivät halua pyörittää huonoa toimintaa naisten puolella. Kun ne lähtevät mukaan, ne lähtevät kunnolla, Palloliiton huippujalkapallopäällikkö Marianne Miettinen sanoo tuoreessa Urheilulehdessä.

Kehitys on hurjinta varsinkin suurissa jalkapallomaissa. Niissä on valmiina infrastruktuuri, laaja valmennusosaaminen, sponsorimahdollisuudet ja ennen muuta lajikulttuuri faneineen kaikkineen.

Jos kannattaa FC Barcelonaa, miksei kannattaisi myös FC Barcelonan naisten joukkuetta?

Atletico Madridin ja FC Barcelonan välistä ottelua seurasi maaliskuussa Wanda Metropolitano -stadionilla peräti 60 739 katsojaa.

Peliin pitää suhtautua myös kriittisesti

Naisfutikseen tullut raha on mahdollistanut sen, että yhä useampi jalkapalloilija voi keskittyä harjoitteluun, lepoon, ravintoon ja unen laatuun kuten ammattilaisten kuuluukin.

Tämän seurauksena pelin taso on ottanut valtavia harppauksia parempaan suuntaan. Fysiikassa on menty hurjalla tavalla eteenpäin. Se tarkoittaa toisteisten korkean intensiteetin suoritusten lisääntymistä.

Ja jos pelin taso on huonoa, sekin on syytä sanoa. Naisfutis ei voi olla vain ajan kuvaan kuuluvan kivan lemmikin asemassa. Aidosti tasa-arvoista se on vasta silloin, kun peliin aletaan suhtautua myös aiempaa kriittisemmin.
 

Suomessa on noin 33 000 nais- ja tyttöpelaajaa. Tutkimusten mukaan 60 000 pelaajan raja voisi olla saavutettavissa lyhyessäkin ajassa.

MM-kisojen kaikki ottelut esittävällä Ylellä on tässäkin hieno mahdollisuus studioissa otteluita analysoivineen asiantuntijoineen.

Suomessa on noin 33 000 nais- ja tyttöpelaajaa. Tutkimusten mukaan 60 000 pelaajan raja voisi olla saavutettavissa lyhyessäkin ajassa.

Liian moni lopettaa kuitenkin 12–13-vuotiaina, kun peli käy totisemmaksi. Tyttöpelaajilta puuttuvat usein esikuvat ja hyvät esimerkit jalkapallon harrastamisesta pidempään. Jos laji ei tarjoa urapolkua, se voi antaa sosiaalisia kokemuksia, valmiutta ryhmässä olemiseen, liikunnan tuomaa itsevarmuutta ja paljon muuta hyvää.

Naisten jalkapallolla on yksi iso kilpailuetu katsojanäkökulmasta.

Olen käynyt sadoissa, pääasiassa miesten, jalkapallo-otteluissa lukuisissa eri maissa. Kaksivuotiaan poikani kanssa olen ollut toistaiseksi yhdessä naisten ottelussa. Se oli helpompaa.

Kokemus oli erilainen. Katsomossa oli paljon muitakin lapsia. Siellä oli enemmän perheitä. Juuri heitä naisfutikseen panostavat seurat stadioneille kosiskelevat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt