Nyt tapahtui kummia: Portugalin rangaistuspotku vaihtui Sveitsin rangaistuspotkuksi – ”Vastuussa olevien pitää kiinnittää huomiota tähän”

Julkaistu:

Kansojen liiga
Ottelun erotuomari Felix Brych turvautui VAR-videotuomarointijärjestelmään.
Jalkapallon Kansojen liigan välieräottelussa Portossa nähtiin todella erikoinen tapahtumasarja, kun Portugalille tuomittu rangaistuspotku vaihtui videotarkistuksen jälkeen Sveitsin rangaistuspotkuksi.

Sveitsin Steven Zuber meni nurin Nelson Semedon käsittelyssä Portugalin johtaessa 1–0-lukemin toisen puoliajan alussa. Sveitsiläiset vaativat palloa pilkulle, mutta peli sai jatkua.

Heti perään toisessa päässä Portugalille tuomittiin rangaistuspotku, kun Bernardo Silvaa rikottiin. Sveitsiläisten protestoidessa raivokkaasti erotuomari Felix Brych konsultoi videotuomaria ja päätti käydä tarkistamassa ensimmäisen tilanteen kentän laidalla.

VAR-videotuomarointijärjestelmästä tukea hakenut Brych tuli lopulta siihen tulokseen, että Semedon rike oli rangaistuspotkun arvoinen. Ricardo Rodriguez laukoi pilkulta 1–1-tasoitusmaalin, mutta Portugali nappasi ottelusta 3–1-voiton Cristiano Ronaldon iskettyä hattutempun.

Kohutilanteessa Brych näytti saavan korvanappiinsa tietoa videotuomarilta jo kesken Portugalin hyökkäyksen, mutta missään vaiheessa ei tullut sopivaa hetkeä keskeyttää peliä videotarkistusta varten.

Jos Brych olisi päättänyt olla tuomitsematta Sveitsille rangaistuspotkua, olisiko hän sitten tarkastanut Silvan tilanteen videolta? Portugalin päävalmentajan Fernando Santosin mukaan kysymykset tulee esittää Euroopan jalkapalloliitolle (Uefa).

– Kysyin siitä edellisessä pelissämme, koska meillä ei ollut VAR-järjestelmää ja kaikki valittivat tuomitsematta jääneestä rangaistuspotkusta. Ei ole minun asiani päättää näistä asioista, maaliskuun Serbia-otteluun viitannut Santos kommentoi.

– Mielestäni VAR on tärkeä. Uskon sen voivan auttaa, mutta vastuussa olevien pitää kiinnittää huomiota tähän. Muutoin me kaikki alamme puhua, että VAR ei ole hyvä, kun se voisi olla todella käyttökelpoinen työkalu, mutta joskus se ei ole.

Sveitsin päävalmentajan Vladimir Petkovicin mielestä välikohtaus oli ”hauska”, mutta hän jakoi kehuja erotuomarin suuntaan.

– Minuutin sisällä meitä vastaan tuomittiin rangaistuspotku ja sitten meille tuomittiin rangaistuspotku. Siihen peli on menossa. Tässä tapauksessa erotuomarilla ei todennäköisesti ollut tarpeeksi selkeää hetkeä keskeyttää peliä, mutta se mahdollisuus on säännöissä. Se oli oikea ratkaisu, ja erotuomari hoiti asian hyvin, tuumi Petkovic.

Samantyyppinen tilanne nähtiin päättyneellä kaudella Italian Serie A:ssa, kun SPAL:n maali muuttui videotarkistuksen seurauksena vastustaja Fiorentinan rangaistuspotkuksi.


Lähde: Reuters

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt