Vakio: PEPO mainio ideavarma - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Vakio: PEPO mainio ideavarma

Kuvituskuva
Julkaistu: 24.5. 16:51

Jaro on selkeästi alipelattu Ykkösen kärkiottelussa.

1 HIFK–FC Inter 2

Veikkausliiga. HIFK:n kausi on alkanut tuloksellisesti hyvin ja ennakkoon monien todennäköisimmäksi putoajaksi rankkaama joukkue on ottanut yllättäviä päänahkoja, muun muassa pääkaupunkiseudun paikallisotteluista HJK:a ja Honkaa vastaan. Viime kierroksella HIFK pelasi Kokkolassa 1–1-tasapelin KPV:ta vastaan, ja pistejako oli pelitapahtumiin nähden oikeudenmukainen lopputulos. Joukkueen terveystilanne on hyvä, ainoastaan toppari Hannu Patrosen pelaaminen on epävarmaa.

Inter on ollut uuden valmentajan ja täsmähankintojensa voimin yksi Veikkausliigan kauden vahvimmista ryhmistä ja on ansaitusti sarjan piikkipaikalla. Viime kierroksella kaatui kotikentällä KuPS 1–0. Voittomaalin syntyessä jo yhdeksännellä minuutilla Inter tyytyi lähinnä varmistamaan kolmea pistettä, mikä onnistui lopulta melko vaivattomasti tehotonta KuPSia vastaan. Sivussa loukkaantumisten takia ovat edelleen täksi kaudeksi joukkueeseen hankitut Balbi ja Aleksi Paananen, mutta etenkin Balbin tilalla oikealla laidalla operoinut Kamy on ollut viime peleissä erinomainen.

Sarjakärki Inter ansaitsee ottelussa vieraskentälläkin noin 52 pinnan suosikkiaseman, eikä kohdilleen rasitettua vierasvoittoa ole syytä lähteä varmistelemaan.

2 RoPS–SJK X2

Veikkausliiga. RoPS leirissä on viikon aikana ehtinyt tapahtua paljon, kun HJK ilmoitti keskiviikkona sen uuden päävalmentajan olevan viime ja tämän kauden RoPSia valmentanut Toni Koskela. Siirtoon oli varmasti kulisseissa osattu varautua jo etukäteen, ja RoPS ottikin viime kierroksella ansaitun 1–0-voiton VPS:n vieraana ottelussa, joka jäi Koskelan toistaiseksi viimeiseksi RoPSin peräsimessä. Päävalmentajaksi Rovaniemeläisryhmään nimitettiin Pasi Tuutti, joka toimi Koskelan apuvalmentajana ja seuran valmennuspäällikkönä. Tuutilla on edessään kova tehtävä, sillä RoPSin kausi on sujunut varsin alavireisesti, mikä johtuu myös osittain jo valmiiksi kapeaa rosteria runnelluista loukkaantumisista. Edelleen sivussa jatkavat Sergio Llamas ja Tarik Kada.

SJK:n kausi on alkanut tuloksellisesti hyvin. Uusia hankintoja on saatua ajettua sisään Alexei Eremenkon pelisysteemiin. Viime kierroksella joukkue kärsi kirvelevän tappion kotonaan Honkaa vastaan, kun Honka teki voittomaalin ottelun 86. minuutilla ja pisteet matkasivat Espooseen 2–1-lukemin. Lopputulosta voi kuitenkin pitää pelitapahtumiin nähden oikeudenmukaisena, sillä Honka hallitsi pelitapahtumia toisella puoliajalla selvästi ja loi runsaasti maaliodottamaa. SJK:lta ottelusta sivussa ovat Jarkko Hurme ja Joel Meron, lisäksi Billy Ionsin pelikunto on vielä ottelun alla kysymysmerkki.

Valmentajavaihdos tuskin näkyy RoPSin pelissä suuntaan taikka toiseen, eikä se poista joukkueen alkukauden heikkoa pelillistä tasoa. SJK ansaitsee ottelussa marginaalisen suosikkiaseman ja kohde rastitetaan liikaa pelikannatusta saaneet isännät ohittaen.

3 FF Jaro–FC Haka 1X

Ykkönen. Jaron kausi on alkanut tuloksellisesti hyvin, mutta otteluohjelma on ollut Pietarsaarelaisten kannalta suotuisa, eikä se ole kohdannut vielä sarjan terävintä kärkeä. Viime kierroksella joukkue tasasi pisteet KTP:n kanssa vieraskentällä 2–2-lukemin, mutta olisi ansainnut jopa voiton luotuaan selvästi paremmat maalipaikat niin määrällisesti kuin laadullisesti. Ottelun loppuhetkillä punaisen kortin saanut Johan Brunell on Hakaa vastaan pelikiellossa.

Hakan kausi on alkanut erinomaisesti, kun kasassa on neljän pelatun ottelun jälkeen kymmenen sarjapistettä. Viime kierroksella joukkue murskasi Tehtaan kentällä MuSan peräti 6–1. Ottelu oli jo toinen tällä kaudella, jossa valkeakoskelaiset iskevät kuusi maalia vastustajan verkkoon. Kolmestatoista tehdystä maalistaan huolimatta Hakan vahvuudet ovat puolustuspelaamisessa, ja tehtyjen maalien sarakkeeseen on todennäköisesti luvassa loivennusta kauden edetessä. Teemu Tainion valmentaman joukkueen nousuhaaveita voi kuitenkin pitää realistisina, mikäli avainpelaajien loukkaantumiset pystytään välttämään pitkän kauden aikana. Hakan terveystilanne on hyvä ja loukkaantumisista kärsinyt Elias Ahdekin palaa kokoonpanoon.

Kyseessä on kierroksen toisesta kärkikamppailusta ja jaossa olevat pisteet ovat kummallekin joukkueelle tavallistakin tärkeämmät. Haka on hieman Jaroa laadukkaampi ryhmä, muttei ansaitse vieraskentällä vakiokansan rastittamaa suosikkiasemaa. Jaro voittaa ottelun kotikentällään noin 40 prosentin todennäköisyydellä, joten alipelatuiksi jääneet kotivoitto ja tasapeli ovat kohteen edullisimmat merkit.

4 AC Oulu–TPS 1X

Ykkönen. AC Oulu on näyttänyt alkukauden perusteella, että puheet noususta Veikkausliigaan eivät enää jää pelkiksi puheiksi. Viime kierroksella kaatui TPV vieraissa 3–0. Vaikka kolmen maalin voitto imartelee isäntiä, voitto oli täysin ansaittu. Täksi kaudeksi Kajaanista Oulun puolustusta johtamaan hankittu toppari Ferreira onnistui TPV:tä vastaan maalinteossa hienon erikoistilanteen päätteeksi ja mies on ollut muutenkin yksi AC Oulun hyvän alkukauden hahmoista.

TPS:n kausi on sujunut odotusten mukaisesti, mutta se on kohdannut alkukaudesta vain itseään heikompia ryhmiä. Viime kierroksella se kohtasi kotikentällään AC Kajaanin ja voitti ottelun Sami Rähmösen rangaistuspotkumaalilla 1–0. Peliesitys ei kuitenkaan ollut täysin TPS:lle ennakkoon kaavaillun suosikkiaseman mukainen. Varsinkin hyökkäyspäähän täytyy löytää luovempia ratkaisuja kuin Mika Ääritalolle kohdistetut pitkät juoksupallot.

Kyseessä on Ykkösen kärkikamppailu, jossa jaetut pisteet voivat määritellä paljon myös kauden lopullisia sijoituksia. Tämän kauden Ykkösessä tasoerot vaikuttavat olevan tavallistakin suuremmat, ja kärkijoukkueiden ristiin pelaamista muita vastaan nähtäneen vähän. Oulu ansaitsee ottelussa 48 pinnan suosikkiaseman ja oikein pelattu kotivoitto varmistetaan tasapelillä ennakkoon vähämaalisen ottelun luonteen vuoksi.

5 MuSa–MYPA 1

Ykkönen. MuSa on aloittanut kautensa ennakko-odotuksiin nähden hyvin ja pisteitä on kertynyt neljän pelatun ottelun jälkeen viisi. Viime kierroksen vierasottelu Hakaa vastaan oli toistaiseksi kauden heikoin esitys, kun isännät veivät pelin peräti 6–1-lukemin. MuSan vahvuus on puolustuspelissä ja se on käyttänyt Ykkösessä melko harvinaista kolmen keskuspuolustajan ryhmitystä. Tehoja täytyy alkaa löytyä myös hyökkäyspäästä. MyPaa vastaan joukkue joutuu pelaamaan suosikkina, mikä ei sille välttämättä ole optimaalisin asetelma.

MyPan kausi on alkanut vielä ennakko-odotuksia heikommin ja putoaminen takaisin Kakkoseen näyttää todennäköiseltä tulokselta kauden päätteeksi. Viime kierroksella joukkue kärsi nöyryyttävän 2–7-tappion Ekenäsin vieraana. MyPa prässäsi ottelun alussa korkealta ja oli vahva kaksinkamppailuissa, mutta puolustuksessa sattuneet virheet maksoivat useamman maalin. Nähtäväksi jää, tekeekö valmennusjohto murskatappion jälkeen muutoksia avauskokoonpanoon, sillä ottelussa nähtiin useita henkilökohtaisia virheitä.

MuSa on noin 65 pinnan suosikki, ja ottelussa on jaossa äärimmäisen kummankin sarjapaikan kannalta. Kotivoitto on kerännyt jo hieman liikaakin kannatusta, mutta MyPan peliesitykset eivät ole toistaiseksi antaneet syytä uskoa minkäänlaiseen tasonnostoon, joten ykkösestä löytyy usein osuva varma kupongille.

6 AC Kajaani–KTP 2

Ykkönen. Kajaanin ryhmässä on tuttuun tapaan uuden kauden alla ollut paljon vaihtuvuutta ja avauskokoonpanossa on runsaasti ulkomaalaispelaajia. Uusien pelaajien sisäänajo on näkynyt myös pelisuorituksissa, kun neljän pelatun ottelun jälkeen Kajaani on voittanut yhden ja hävinnyt kolme. Viime kierroksen vierasottelussa TPS:aa vastaan Kajaani oli hyvin mukana, mutta TPS vei ottelun nimiinsä rangaistuspotkumaalilla 1–0. Tälle kaudelle Kajaaniin Brasiliasta hankittu toppari Pessanha loukkaantui vakavan näköisesti ja on pahimmassa tapauksessa koko kauden sivussa.

KTP oli monien papereissa yksi tämän kauden Ykkösen mustista hevosista. Alkukausi on kuitenkin näyttänyt, että töitä on vielä paljon edessä, jos joukkue haluaa edes haaveilla noususta Veikkausliigaan. Maanantaina KTP kohtasi kotikentällään Jaron ja ottelu päättyi tasapeliin 2–2-lukemin. Jaro oli ottelussa kuitenkin kuskin paikalla ja vierasvoitto olisi pelitapahtumien perusteella ollut tasapeliä loogisempi lopputulos.

KTP ansaitsee marginaalisen suosikkiaseman, mutta joukkueen potentiaali riittää parempaan kuin alkukaudesta on nähty. Kajaanin toppari Pessanhan puuttuminen voi näkyä KTP:n taitavia hyökkääjiä vastaan radikaalistikin. Kohdilleen rastitetussa kohteessa tyydytään vierasvoittoon, mutta suuremmissa järjestelmissä on kohteessa syytä harkita vaihtomerkkejä.

7 JIPPO–MP X2

Kakkonen, lohko A. Jipon kausi on alkanut mielenkiintoisella tavalla, kun kolme ensimmäistä ottelua ovat kaikki päättyneet 0–0. Viime kierroksen kotiottelussa Klubi 04 vastaan kummallakin joukkueella oli paikkansa, mutta viimeistely oli lupaavista tilanteista huolimatta heikkoa. Jipolle selkeän ykköshyökkääjän puute voi muodostua kauden aikana ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi, sillä pelkästään erikoistilanteiden ja oman pään tiiviillä puolustamisella ei sarjapisteitä kerry.

Mikkelin Palloilijat juhlii tällä kaudella 90-vuotista taivaltaan ja joukkue on asettanut selkeäksi tavoitteeksi nousun Ykköseen. Alkukausi on sujunut tuloksien valossa erinomaisesti, sillä MP on voittanut kaikki kolme ensimmäistä otteluaan. Viime kierroksen kotiottelu Kiffeniä vastaan päättyi MP:lle 4–0, mutta lukemat imartelevat isäntiä. Hyvät maalipaikat olisivat oikeuttaneet noin kahden maalin voittoon.

Jippo tuskin lähtee muuttamaan mitään aikaisempiin otteluihin nähden, kun vastaan tulee yksi lohkon suurimmista nousijasuosikeista. MP:llä on hyökkäyksessä yksilötaitoa, jolla Jipon puolustus pystytään murtamaan ensimmäisen kerran tällä kaudella. MP on ottelussa noin 45 pinnan vierassuosikki ja kohde rastitetaan isännät ohittaen.

8 FC Viikingit–Reipas 1

Kakkonen, lohko A. Viikinkien kausi lähti vaikeasti käyntiin kahdella tappiolla MP:tä ja Klubi 04 vastaan, mutta viime kierroksella saatiin helpotusta 2–1-voitolla sarjanousija Susista. Joukkueessa on tuttuun tapaan nähty paljon muutoksia verrattuna viime kauteen, mutta keskikastin sijoitusta voinee pitää todennäköisenä tälläkin kaudella.

Sarjanousija Lahden Reipas on jatkanut siitä mihin se viime kaudella Kolmosessa jäi. Joukkue ei kärsinyt kauden aikana ainuttakaan tappiota. Sama trendi on jatkunut yllättäen myös sarjaporrasta ylempänä, kun kasassa on kolmen pelatun ottelun jälkeen seitsemän pistettä. Vastuksetkaan eivät ole olleet Reippaalla helpoimmasta päästä, joten joukkueen voidaan odottaa sementoivansa paikkansa Kakkosessa, mikäli pelaajatrafiikkia edustusjoukkue FC Lahden suuntaan ei kesän aikana tapahdu liikaa avainpelaajien osalta ja toisaalta apuja saadaan silloin tällöin liigajoukkueen rosterista.

Viikingit lähtee otteluun noin 50 pinnan suosikkeina, vaikka joukkueiden alkukauden otteet eivät selvää suosikkiasemaa indikoikaan. Vakiossa pelipinnat ovat kohdillaan ja muutaman prosentin alipelatuksi jäänyt kotivoitto kelpaa varmaksi.

9 MiPK–JäPS X2

Kakkonen, lohko A. Paikkansa viime kausina Kakkosessa vakiinnuttanut MiPK on aloittanut kautensa ennakko-odotusten mukaisesti. Saldona on kolmesta ottelusta neljä sarjapistettä. Viime kierroksella joukkue joutui taipumaan vieraskentällä Lahden Reipasta vastaan 1–2. MiPK menetti johtoasemansa ja päästi vieraat vielä ohi ottelun viimeisen vartin aikana. Isännät kuitenkin hallitsivat kenttätapahtumia pitkälti koko toisen jakson ajan, joten kotivoittoa voi pitää loogisena lopputuloksena.

JäPS on MiPKin tapaan Kakkosen A-lohkon vakiokalustoa ja myös sille sarjapisteitä on kertynyt kolmen pelatun ottelun jälkeen neljä. Viime kierroksella JäPS kohtasi kotikentällään sarjanousija VJS:n ottaen ansaitusti kauden ensimmäisen voittonsa 2–1 lukemin, vaikka vieraat onnistuivat tasoittamaan 76. minuutilla.

Kyseessä on kahden Kakkosessa viime kausina rutinoituneen joukkueen kohtaaminen, jossa isännät ansaitsevat noin 45 pinnan suosikkiaseman. MiPkin pelikannatus on kuitenkin Vakiossa karannut jo lähemmäs 60 prosenttia, joten edullisimmat merkit löytyvät kohteessa isäntien rohkeasta ohituksesta.

10 VJS–PEPO 2

Kakkonen, lohko A. VJS on yksi Kakkosen A-lohkon tämän kauden nousijajoukkueista ja on aloittanut kautensa vaihtelevin peliesityksin. Kauden ensimmäinen ottelu Klubi 04 vastaan oli 5–3-vierasvoiton myötä lupauksia herättävä, mutta sen jälkeen voitto on karttanut joukkuetta kolmen ottelun verran. Viime kierroksella VJS hävisi ansaitusti JäPSin vieraana 1–2, vaikka onnistuikin tasoittamaan vielä viimeisen vartin kohdalla.

PEPO on aloittanut kautensa ennakko-odotuksia heikommin, kun kauden 4–0-avausvoiton jälkeen se ei ole onnistunut voittamaan kahdessa viimeisessä ottelussaan. Viime kierroksella PEPO tasasi kotikentällään pisteet NJS:ää vastaan 2–2, ja peliesitys ja kahden maalin johdon menettäminen toisella jaksolla herätti kysymysmerkkejä lappeenrantalaisten suoritustasosta.

PEPOn kahden edellisen ottelun ailahteleviin peliesityksiin on reagoitu Vakiokansan toimesta aggressiivisesti, kun isännistä on pelikannatuksessa leivottu 44 pinnan suosikki. Todellisuudessa tasoeron on vieraiden hyväksi selvä ja PEPO voittaa ottelun noin 55% todennäköisyydellä. Vierasvoitto on yksi kupongin parhaista ideavarmoista.

11 FC Espoo–Honka Akatemia 1

Kakkonen, lohko X. FC Espoo on aloittanut kautensa vahvasti, kun se on kolmessa ensimmäisessä ottelussaan voittanut kahdesti ja pelannut kertaalleen tasan. Viime kierroksella pistejakoon päädyttiin KaaPon vieraana 0–0-lukemiin päättyneessä ottelussa. FC Espoo hallitsi ottelussa palloa, mutta maalintekotilanteet jakautuivat tasaisesti, joten lopputulosta voi pitää kummankin osapuolen kannalta oikeudenmukaisena.

Honka Akatemian kausi on alkanut vaihtelevasti niin peliesitysten kuin avauskokoonpanon osalta. Kokoonpanossa on nähty runsaasti muutoksia pelistä toiseen. Viime kierroksella se hävisi kotikentällään Gnistania vastaan 1–3, eikä lopputulos jättänyt selittelyille sijaa. Tasoero realisoitui ansaitusti vieraiden hyväksi Hongan ensimmäisen jakson näennäisestä hallinnasta huolimatta.

Espoossa nähdään tällä kaudella useampia paikallisotteluita ja tyypillisesti näissä kohtaamisissa kotiedun merkitys hieman laskee. Tasoero riittää silti tekemään FC Espoosta noin 55 pinnan suosikin, eikä muutaman prosenttiyksikön ylipelattua kotivoittoa ole syytä lähteä pienissä järjestelmissä varmistelemaan.

12 Ilves 2–EPS 12

Kakkonen, lohko X. Ilveksen kakkosjoukkue on aloittanut Kakkosessa ennakko-odotuksiin nähden vahvasti. Omista junioreista koostuva joukkue on jatkanut ennakkoluulotonta peliään, jota nähtiin myös viime kaudella joukkueen dominoutua suvereenisti omaa Kolmosen lohkoaan. Viime kierroksella joukkue tasasi pisteet KäPaa vastaan 2–2, mutta oli hallitseva osapuoli ja olisi muutaman virheen välttämällä pystynyt voittamaan ottelun.

EPS nousi seurahistoriansa ensimmäistä kertaa Palloliiton alaisiin sarjoihin ja on aloittanut kautensa ennakko-odotusten mukaisesti, kun kolmesta ottelusta saldona on kaksi tappiota ja yksi voitto. Viime kierroksen kotiottelu SalPaa vastaan päättyi 2–3-tappioon, vaikka EPS kampesi itsensä kahdesti tappioasemasta tasoihin. Lopputulos ei jättänyt jossiteltavaa ja tasoero oli vieraiden hyväksi selvä.

Kahden nousijajoukkueen kohtaamisessa tasoeron ei luulisi olevan suuri, mutta alkukauden esitykset ovat osoittaneet Ilveksen olevan selvästi valmiimpi ryhmä pelaamaan Kakkosessa. Ilves voittaa ottelun kotikentällään noin 58 prosentin todennäköisyydellä, mutta Vakiossa peliprosentin ovat karanneet jo 70 pinnan tuntumaan. Ilveksen hyvät otteet eivät houkuttele ohitukseen, mutta vieraiden reilusti alipelatuksi jäänyt voitto mahdutetaan mukaan riviin.

13 KuFu 98–VIFK 1

Kakkonen, lohko X. KuFu koki vahvasti alkaneen kautensa ensimmäisen takaiskun, kun maanantai-illan vierailu Seinäjoelle SJK Akatemiaa vastaan päättyi tappioon 1–3-lukemin. Lopputulos ja kahden maalin marginaali ei kuitenkaan täysin kuvasta joukkueiden välistä tasoeroa tai kenttätapahtumia, muttei tappiota voi myöskään pitää vääryytenä kuopiolaisten osalta. KuFu koostuu Kakkosen joukkueelle tyypillisesti nuorista pelaajista, mikä näkyy ajoittain huolimattomuutena ja kamppailutilanteissa fyysisyyden puutteena. Potentiaalia KuFulla kuitenkin riittää tälläkin kaudella Kakkosen C-lohkon ylempään keskikastiin.

VIFK:n kausi on alkanut vaihtelevasti, kun kolmesta ensimmäisestä ottelusta on saldona voitto, tasapeli ja tappio. Viime kierroksella se tasasi pisteet kotonaan OLS vastaan 0–0. OLS pääsi kuitenkin ottelussa paremmille maalipaikoille ja laukoi hanakammin, mutta osa tästä selittyy Vaasalaisten puolustusvoittoisella pelityylillä, jossa vastustajat saavat hallita peliä myös hyökkäyskolmanneksella. Kauden edetessä on kuitenkin löydettävä ratkaisut myös omaan hyökkäyspeliin tai edessä on tälläkin kaudella taistelu putoamista vastaan. Perinteikkäällä Kakkosen joukkueella ei ole varaa luottaa toiseen peräkkäiseen kabinettinousuun.

KuFu on materiaaliltaan kaksi luokkaa vahvempi ja kauden kolmas kotivoitto toteutuu noin 69 prosentin todennäköisyydellä. Kohdilleen pelattu kotivoitto osuu useasti ja kuuluu kupongin runkovarmoihin.

Alla oleva taulukko avautuu ja kutistuu klikkaamalla otsikkoa.