Kommentti: Diego Maradona halusi ylläpitää kulissia – dokumentti kertoo, miten hän ajautui mafian kontrolloimaksi

Julkaistu: , Päivitetty:

Kommentti
Lähipiiri ei säästele Jumalan asemaan jalkapallokentillä noussutta Diego Maradonaa uutuusdokumentissa, kirjoittaa Taneli Topelius Cannesista.
Napolissa pelanneella kultapojalla, argentiinalaisella Diego Maradonalla meni lujaa syksyllä 1990. Aivan liian lujaa.

Aina sunnuntaisin oli peli. Maradona oli kiistaton tähti jalkapalloseurassa, joka ei halunnut myydä häntä eteenpäin, vaikka Maradona oli itse pyytänyt sitä – myös julkisesti.

Napoliin hän oli jo vähän kyllästynyt, mutta heti pelin jälkeen oli mahdollisuus lähteä bilettämään klubeille, joiden vessoissa saattoi vetää kokaiinia.

Henkilökohtaiseen ystäväpiiriin kuului seutua hallitsevaan Camorraan kuuluvan Giulianon perheen pomo Carmine, joka välitti kolme vuotta aiemmin isäksi tulleelle tähtipelaajalle myös prostituoituja.

Biletysaikaa oli sunnuntai-illasta keskiviikkoiltaan. Aina torstaisin oli pakko aloittaa kuntokuuri, jotta peli viheriöllä kulkisi taas seuraavana sunnuntaina. Sen jälkeen tutun viikkorytmin saattoi aloittaa taas alusta.

Haavoittumaton Maradona

Jalkapallolegendan omaa nimeä kantava dokumenttielokuva Diego Maradona tarttuu tähtensä elämän niihin puoliin, joita tämä ei aina ole halunnut näyttää julkisesti.

Brittiläisen Asif Kapadian ohjaamassa, maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla sunnuntaina saaneessa dokumentissa muistutetaan useaan otteeseen, että ulospäin Maradona halusi antaa kuvan haavoittumattomuudesta.

Hänhän pystyi mihin tahansa, jopa johtamaan Argentiinan maailmanmestaruuteen vuonna 1986 Meksikossa peleissä, joissa nähtiin myös hänen kuuluisin tempauksensa, ”Jumalan käsi” – kädellä tehty maali. Nopeassa tilanteessa vilppi meni läpi linjatuomarilta.

Dokumentti lataa 130 minuutin aikana runsaana ja taitavasti arkistomateriaalin kera valkokankaalle Maradonan ammattiuran tärkeimmät käänteet hänen omasta näkökulmastaan – mutta enimmäkseen muiden kertomana.

Elokuva alkaa 1980-luvun alusta, jolloin hän pelasi Barcelonassa ensimmäisen divisioonan pelejä, ja etenee Napolin-vuosien kautta Argentiinan paidassa pelattuihin maailmanmestaruusmatseihin.

1990-luvun alussa vastaan tuli seinä, kun Maradona jäi puhelinsalakuuntelun kautta kiinni huumeiden käytöstä. Siihen elokuvakin käytännössä päättyy. Mafia teki pesäeroa tähteensä, ja ura oli mennyttä.

Varovaisen kunnioittava

Maradona osallistui elokuvan tekemiseen itsekin antamalla Kapadialle haastattelun. Tuoretta kuvamateriaalia hänestä ei nähdä. Vaikka elokuvan ote on tähtensä suhteen varovaisen kunnioittava, Maradona vaikuttaa kuitenkin rehelliseltä, kun hän kertoo turhautumisistaan sekä suhteestaan muihin naisiin.

– Rakastin tyttöystävääni Claudiaa, mutta en ollut pyhimys. Kauniita naisia oli kaikkialla ympärillä, Maradona perustelee 1980-luvun lukuisia syrjähyppyjään.

Uusimmat kuvat ovat vuodelta 2016, jolloin hän vihdoin tunnusti isyytensä vain muutaman kuukauden suhteen tuloksena syntyneeseen Diego Maradona Junioriin. Tämä on vain puoli vuotta vanhempi kuin Maradonan toinen poika.

Paljastavimmat kommentit kuullaan kuitenkin Maradonan läheisten, muun muassa tämän personal trainerin Fernando Signorinin suusta. Signorini näkee tähden ylimielisyyden taakse ja muistuttaa kaikesta siitä, mihin hän parhaimmillaan pystyi.

Elokuva muistuttaa siitäkin, millainen ansa mafian toimittamat huumeet olivat. Riippuvuuden ansiosta Camorralla oli väline Maradonan kontrolloimiseen.

Napolilaisseura piirtyy tarinassa altavastaajana, joka pystyi nousemaan Maradonan avulla tähtiin. Sen johtaja Corrado Ferlaino tunnustaa tienneensä tähtipelaajansa huumeidenkäytöstä.

– Tiesimme, mistä on kyse. Joku muu toimitti pissanäytteet Maradonan puolesta satunnaisiin dopingtesteihin, jotta hän sai pelata, Ferlano sanoo dokumentissa suoraan.

Ohjaaja Kapadia puolestaan on sama mies, joka 2010 niitti kiitosta brasilialaisen F1 -kuljettaja Ayrton Sennan muotokuvalla ja uudestaan 2015, kun hänen Amy Winehouse -dokumenttinsa Amy itketti yleisöä Cannesissa.

Diego Maradona ei ole yhtä tunteikas kuin huumeisiin menehtyneen Amyn tarina. Dokumenttina uutuus on kuitenkin ehyt kuva Jumalan aseman jalkapallokentillä saaneesta tähdestä, jonka ylimielisyys ja huumeet rikkoivat.

Elokuvan Suomen ensi-iltapäivä ei ole vielä tiedossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt