Banaanihuutelu sai erotuomarin keskeyttämään ottelun – jälleen epäily rasistisesta katsomokäytöksestä Suomessa

Julkaistu:

jalkapallo
Kakkosen ottelu Järvenpäässä keskeytettiin hetkeksi lauantaina.
Järvenpään Palloseuran ja Vantaan Jalkapalloseuran välisessä Kakkosen A-lohkon ottelussa jouduttiin puuttumaan katsomosta kuuluneeseen huuteluun.

JäPSin 2–1-voittoon päättynyt peli keskeytyi hetkeksi 19. minuutilla, kun erotuomari Joona Manninen kuuli rasistiseksi tulkitsemaansa huutelua. Huutelu kuului stadionia ympäröineeltä penkereeltä läheltä toisen kenttäpäädyn kulmalippua.

– Penkereeltä kuului banaanihuutelua. En tiedä, keneen se oli kohdistettu. Päätin pysäyttää pelin ja pyysin, että asiasta tehdään kenttäkuulutus, Manninen kertoi sunnuntaina Ilta-Sanomille.

Tapauksesta kertoi ensin Keski-Uusimaa.

Pallokerhon jaksossa huhtikuun lopussa puitiin EIF–Jaro-ottelun välikohtausta ja sitä, miten katsomorasismiin tulisi puuttua. Kuuntele jakso alla olevasta soittimesta.Mannisen mukaan kotijoukkueen väki kävi penkereellä puhuttelemassa huutelijoita, eikä siltä suunnalta enää koommin kuultu mitään. Aiemmin hän ei ole urallaan kuullut pelissä vastaavanlaista huutelua.

– Huutelun sävy oli hieman epäselvä, koska toinen joukkueista (VJS) pelasi kokokeltaisissa. Ajattelin, että on parempi kuitenkin olla ottamatta riskejä, sillä rasistiseen huuteluun pitää puuttua.

Kyseessä on toinen tapaus viikon sisään ja kolmas tällä kaudella, kun jalkapallo-ottelu Suomessa keskeytetään katsomohuutelun vuoksi. Viikko sitten Ykkösen ottelu MyPa–AC Kajaani keskeytettiin rasistisen huutelun vuoksi. Tätä edeltänyt tapaus sattui EIFin ja Jaron välisessä ottelussa huhtikuun lopussa.

Onko syytä epäillä, että tällainen käytös yleistyy Suomessa syystä tai toisesta?

– Ei ole minun asiani ottaa tuohon kantaa. Toimin tässä tapauksessa erotuomarina sen pohjalta, mitä kuulin ja tein kuten on ohjeistettu.

Manninen kertoo tehneensä huutelusta raportin Palloliittoon. EIF, Jaro ja MyPa saivat aiemmista välikohtauksista sakkoja.

Juttua täydennetty 19.5.2019 kello 18.10: Lisätty tieto, että tapauksesta kertoi ensin Keski-Uusimaa.