Vakio: Jippo rohkea kotivarma

Julkaistu:

Vakioveikkaus
Susista, TamUsta, VIFK:sta ja FC Vaajakoskesta otetaan ohipeli.

1 EIF–MYPA 1

Ykkönen. Tammisaarelaisen EIF:n leirissä on koettu melkoista vuoristorataa kuluvan ja viime kauden välillä. Viime kaudella joukkueen vetovastuun sai espanjalaisvalmentajaryhmä, jota johtaa edelleen päävalmentaja Gabriel Garcia Xatart. Viime kaudesta oli tulla täysosuma, kun joukkue johti Ykköstä pitkälle syksyyn asti, mutta hyytyi lopulta ulos sarjanousuun oikeuttavilta sijoituksilta. Pelillisesti joukkueen taso on laskenut reilusti viime kaudesta ja talven cup-ottelut mukaan lukien se on voittanut seitsemästä ottelustaan vain yhden. Viime kierroksella vierasottelu KTP:tä vastaan oli pitkään hidastempoista ja 0–0-lukemat näyttivät todennäköisiltä, mutta KTP:n hienot yksilösuoritukset käänsivät ottelun lopulta isännille 3–1.

Legendaarinen Myllykosken Pallo on tekemässä uutta tulemista Suomen korkeimmille sarjatasoille seuran mentyä vuonna 2015 konkurssiin. Toiminta on jatkettu MyPA Juniorit nimellä ja sarjaportaita on kivuttu ylöspäin kovalla vauhdilla, kun joukkue nousi peräkkäisinä kausina Kolmosesta Ykköseen. Nousu Ykköseen mahdollistui nousukarsintatappiosta huolimatta, kun sarjan täydennysmenettely avasi MyPalle paikan Ykkösessä. Joukkueen peli on kuitenkin näyttänyt siltä, että nousu Ykköseen on tullut liian aikaisin, sillä se ei ole talven cup-ottelut mukaan lukien onnistunut voittamaan ensimmäistäkään. Tasapeliin on päädytty kolmesti ja takkiin on tullut neljästi. Viimeksi MyPa hävisi kotikentällään AC Kajaanille 2–2 ja lukemat kuvaavat hyvin myös pelitapahtumia.

Lauantaina vastakkain ovat toistaiseksi Ykkösen niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin heikoimmin esiintyneet joukkueet. Ekenäsiä voidaan silti pitää selvästi laadukkaampana ryhmänä, jonka lopullinen sijoitus tulee olemaan sarjan keskikastin häntäpäässä. MyPalle on vaikeaa ennustaa mitään muuta kohtaloa kuin putoamista Kakkoseen. Isännät voittavat hieman yli 60 pinnan todennäköisyydellä, eikä usein osuvaa kotivoittoa lähdetä hieman ylipelattunakaan ohittamaan.

2 JIPPO–Klubi 04 1

Kakkonen. Jippo on saanut tälle kaudelle tuoretta verta valmennusryhmäänsä, kun joukkueen vetovastuun otti monista jalkapallomedioista tuttu Jussi Leppälahti. Natsat ovat valmentajana vielä ansaitsematta, mutta intohimo peliä ja sen kehittämistä kohtaan tuntuvat olevan kohdallaan. Kausi on alkanut kahdella 0–0-tuloksella ja hyvin organisoitu kollektiivi kaipaa ainoastaan tasaisesti maaleja sylkevän ykköshyökkääjän. Tähän rooliin kaavailtu Jere Kähkönen iski viime kaudella Kolmosessa 17 maalia 18 peliin, mutta on sivussa vielä useamman kuukauden. Vahvistukseksi on tullut Ykkösessäkin pelanneen Toni Tahvanainen.

Klubi 04 putosi viime kaudella Ykkösestä ja on aloittanut kautensa Kakkosessa pääosin nuorista pelaajista kootulle joukkueelle tyypillisen ailahtelevasti. Klubi on pelannut toistaiseksi kaikki kauden kolme ensimmäistä otteluaan kotona. Viime kierroksella se otti kovan päänahan, kun sarjan kärkeen ennen kautta kaavailtu PePo kaatui 2–1. Joukkue on paukuttanut kolmeen ensimmäiseen otteluun 11 maalia, joten hyökkäyskalusto on kunnossa, mikäli pelaajat pysyvät terveenä ja kutsuja HJK:n edustusjoukkueeseen ei tule liian tiheään. Rosterin laajuus voi kuitenkin osoittautua ongelmaksi pitkän kauden aikana, ja päävalmentaja Mikko Mannilalla on edessään haasteellinen tehtävä pitää joukkue mukana Kakkosen kärkikahinoissa ja samalla kehittää pelaajia edustusjoukkueen tarpeisiin.

Kumpikin joukkue on aloittanut kautensa odotusten mukaisesti. Luvassa on ennakkoon hyvin tasaväkinen kamppailu. Vieraat joutuvat heti kauden ensimmäisessä vierasottelussaan matkustamaan susirajalle asti, ja ensimmäisen kotiottelunsa hallissa pelanneen Jipon on pystyttävä nyt Rantakylän tekonurmelle siirryttäessä hyödyntämään sen tarjoama kotietu maksimaalisesti. Isännät ovat ottelussa noin 45 pinnan suosikkeja. Kun Vakiossa kohde on rastitettu vieraita suosivaksi, täytyy kotivoitto nostaa rohkeaksi varmaksi rivin arvoa nostamaan.

3 Sudet–FC Viikingit X2

Kakkonen. Kouvolasta ponnistava Sudet nousi täksi kaudeksi Kakkoseen ja nimitti päävalmentajakseen mielenkiintoisen Amerikkalaisvalmentajan Mike Keeneyn, joka on aikaisemmin nähty Kuopiossa KuFun ja KuPSin valmennusryhmissä. Viime kierroksella sarjanousija sai pistetilinsä auki, kun vierasottelu MiPkin vieraana päättyi 0-0-pistejakoon. Kauden avausottelussa Sudet jäivät kotonaan kuitenkin pahasti PePon jalkoihin, kun vieraat hakivat pisteet Kouvolasta 4–0-lukemin. PePo ottelu antoi viiteitä siitä, että Sudet ei välttämättä ole valmis sementoimaan paikkaansa Kakkosessa vielä tällä kaudella.

Itä-Helsingin ja Vuosaaren ylpeys FC Viikingit on Kakkosen vakiokalustoa. Parannusta viime kauden kahdeksanteen sijaan lähdetään varmasti hakemaan, sillä seura on aikaisempina vuosina totuttu näkemään jopa lohkonsa kärkikahinoissa. Kuluva kausi on kuitenkin alkanut tuloksellisesti heikosti, kun kauden avausottelussa Klubi 04 oli parempi 6–1-lukemin ja viime kierroksella kauden kotiavauksessa tuli takkiin MP:tä vastaan 1–2.

Sudet taistelee säilymisestä, kun taas Viikingeille voi vaikeasta alusta huolimatta povata sijoitusta keskikastiin, sillä sen materiaalissa on laatua pääkaupunkiseudun runsaan pelaajatarjonnan takia. Kauden kahdesta avausottelusta on turha vetää suurempia johtopäätöksiä, mutta tasoero on materiaali- ja organisaatiotasolla selvästi vieraiden hyväksi. Susille voi harkita ottelussa marginaalisen suosikin asemaa, mutta kohde rastitetaan silti Kakkosen tempoon totutteleva kotijoukkue ohittaen.

4 JäPS–VJS 1

Kakkonen. Viime kaudella Kakkosen A-lohkossa toiseksi sijoittautuneelle JäPSille kauden alku on ollut haastava. Ensimmäisessä ottelussa se hävisi vieraissa Reippaalle 1–3 ja joutui viimeksi tyytymään 1–1-tasapeliin NJS:n isäntänä. Pelillisesti joukkue on kuitenkin esiintynyt positiivisesti, ja enemmänkin pisteitä kauden kahdesta ensimmäisestä ottelusta oli tarjolla. Omat haasteensa tekemiseen on tuonut loukkaantumiset ja nuorten pelaajien asevelvollisuuden suorittaminen. Lauantaina joukkue pääsee ensimmäistä kertaa viralliselle kotikentälleen Järvenpään keskuskentälle, jonka nurmi on ennakkotietojen mukaan ajankohtaan nähden erinomaisessa kunnossa.

VJS on tullut ryminällä Kakkoseen. Kolmesta ottelusta on alla voitto ja kaksi tasapeliä, joista viimeisin kotona Lahden Reipasta vastaan 2–2-lukemiin. Tulokset eivät kuitenkaan kerro koko totuutta joukkueen tasosta. Fyysisiä joukkueita, kuten Jippoa ja Reipasta vastaan, joukkue oli ajoittain ongelmissa. Vahvuudet ovat erityisesti hyökkäyspäässä, mutta nuorelle joukkueelle tyypilliset ongelmat, kuten kollektiivinen kurinalaisuus puolustussuuntaan, saattavat aiheuttaa kauden edetessä ongelmia.

JäPS on luokkaa laadukkaampi ryhmä ja pelaajisto on Kakkosen tasolle vieraita kokeneempi. Hyväkuntoiselle keskuskentälle pääsy nostaa kotietua entisestään, ja isännät voittavat ottelun noin 55 prosentin todennäköisyydellä. Vakiossa vieraiden alkukauden hyviin tuloksiin on reagoitu vahvasti ja isäntien kannatus jäänyt rajusti alakanttiin. Kotivoitto on yksi kupongin parhaita runkovarmoja.

5 TamU–P-Iirot X2

Kakkonen. Legendaarinen Tamperelaisjoukkue TamU oli vähällä tippua viime kaudella ulos Kakkosesta, mutta tämä kausi vaikuttaa alun perusteella lupaavalta. TamU vastasi yhdestä viime kierroksen yllätyksistä, kun se kaatoi vieraskentällä GrIFKin 3–1. Kauden kotiavauksen alla Tampereelta kantautuu kuitenkin huolestuttavia uutisia, kun joukkueen ehdottomiin runkopelaajiin lukeutuvat Jere Remes, Konsta Raittinen ja Arttu Mättö ovat kaikki sivussa. Pelikunnossa ollessaan he miehittävät tamperelaisten keskikentän kolmikkoa.

Pallo-Iirot palasi täksi kaudeksi kolmen vuoden tauon jälkeen Kakkoseen. Peräsimeen palkattiin englantilainen Scott Green. Pelaajistossa on nähty paljon nousijajoukkueelle tyypillistä vaihtuvuutta, mutta pelillisesti joukkue on näyttänyt ennakko-odotuksia valmiimmalta. Pallo-Iirot hävisi viimeksi kotonaan Honka Akatemiaa vastaan 1–2, mutta onnistui kauden avausottelussa KäPaa vastaan hyödyntämään miesylivoimansa ottaen 1–0-vierasvoiton.

TamU olisi optimikokoonpanollaan ottelussa noin 50 pinnan suosikki, mutta useat avainpelaajien poissaolot kääntävät vaakakuppia vieraiden suuntaan. Isäntien pelikannatuskin on lähtenyt Vakiossa laukalle, joten kohteessa paras etu on tarjolla asettamalla isännät ohituskaistalle.

6 EPS–SalPa 2

Kakkonen. EPS pelaa tällä kaudella historiansa ensimmäistä kertaa Kakkosessa, ja kaudella 2017 tehdyt isot organisaatiotason päätökset ja panostukset alkavat pikkuhiljaa kantaa hedelmää. Hyvää tekemisen meininkiä osoittaa myös se, että joukkue on pitänyt hyvin viime kauden Kolmosessa pelanneen joukkueen rungon kasassa ja vahvistanut ryhmäänsä täsmähankinnoilla. Kauden avausottelussa kaatui TamU kotona 2–1, mutta viime kierroksella Espoon paikallisottelussa FC Espoota vastaan tuli 1–3-tappio.

SalPalla olisi ollut viime kaudella potentiaalia nousta jopa Ykköseen, mutta pelin taso heittelehti otteluiden välillä liikaa. Ajoittain se pelasi kuitenkin lohkonsa laadukkainta futista, eikä sijoitusta toisena sarjassa voi pitää huonona. Suurin menetys tätä kautta ajatellen oli päävalmentaja Tommi Pikkarainen, joka lähti FC TPS:n puikkoihin. Tilalle saapui junioripuolelta Ilkka Virtanen. Kausi on alkanut vahvasti 1–1-vierastasapelillä GrIFKiä vastaan, ja viimeksi kaatui kotiavauksessa KäPa 3–0-lukemin.

Tasoero puhuu isäntien hyväksi, eikä sarjanousija EPS ansaitse kotikentälläkään suosikkiasemaa Kakkosen tasolle rutinoitunutta Salolaisryhmää vastaan. Vieraat voittavat ottelun kerran kahdesta ja oikein rastitettu vierasvoitto kelpaa varmaksi asti.

7 KaaPo–FC Espoo 1

Kakkonen. Kaarinan Pojat nousi viime kaudella Kakkoseen ja sijoittautui sarjassa neljänneksi, mitä voi pitää sarjanousijalle erinomaisena suorituksena. Viime kauden runko on pysynyt hyvin kasassa, ja kausi on alkanut vahvasti. Kauden avausottelu Honkaa vastaan kotona päättyi 0–0, eikä isäntien voittokaan olisi ollut vääryys. Viime kierroksella kaikki osui kohdalleen, kun KaaPo onnistui yllättämään Gnistanin vieraissa 2–1.

FC Espoo sijoittautui viime kaudella lohkossaan viidenneksi ja tämän kauden alla on puhuttu jopa nousutavoitteista. Joukkueessa on kuitenkin ollut vaihtuvuutta viime kauteen nähden. Nähtäväksi jää, kuinka hyvin uudet hankinnat lopulta suoriutuvat. Tärkein hankinta nousuhaaveiden kannalta lienee penkin päähän hankittu Jani ”Euffa” Europaeus, jolla on kokemusta niin pelaaja- kuin valmentajauransa aikana Veikkausliigastakin. Kausi on alkanut vahvasti kahdella voitolla, mikä lienee vähimmäisvaatimus, kun vastustajina ovat olleet kaksi sarjanousijaa Ilves 2 ja paikallisvastustaja EPS.

Vieraiden hyvästä alkukauden pöhinästä huolimatta KaaPo on kotikentällään noin 55 pinnan suosikki. Muutaman prosenttiyksikön alipelattu kotivoitto kelpaa kupongin runkovarmaksi.

8 FC Jazz–GrIFK 2

Kakkonen. FC Jazz sijoittautui viime kaudella Kakkosen B-lohkossa seitsemänneksi, eikä joukkueessa ole talven aikana nähty suurta vaihtuvuutta. Kausi on kuitenkin alkanut Porilaisten kannalta heikosti, kun se on hävinnyt kolme ensimmäistä otteluaan, päästäen yhdeksän ja tehden itse yhden maalin. Viimeksi tuli tappio sarjanousija Ilvestä vastaan vieraissa 0–3-lukemin.

GrIFK on totuttu viime vuosina näkemään Ykkösessä, mutta viime kaudeksi se tippui Kakkoseen ja sijoittautui B-lohkossa kolmanneksi. Vaihtuvuus on ollut maltillista ja menestys tulee todennäköisesti olemaan ainakin viime kauden tasoa. Alkukausi on kuitenkin sisältänyt käynnistymisvaikeuksia, kun joukkue metsästää ensimmäistä voittoaan kahden pelatun ottelun jälkeen. Kauden avauksessa kotona pisteet tasattiin SalPan kanssa 1–1-lukemin ja viime kierroksella tuli shokkitappio niin ikään kotikentällä TamUa vastaan 1–3.

Kumpikin joukkue janoaa kauden avausvoittoaan, mutta joukkueiden avausotteluihin peilattaessa vieraiden tasonnosto lienee todennäköisempää. Vierasvoitto toteutuu noin 40 pinnan todennäköisyydellä ja kelpaa oikein pelattuna varmaksi.

9 KäPa–Ilves 1X

Kakkonen. KäPa sijoittautui viime kaudella Kakkosen B-lohkossa kahdeksanneksi ja vältti putoamiskurimuksen neljän pisteen marginaalilla. Muutoksia viime kauteen on nähty jonkin verran. Suurin lienee pääkaupunkiseudun jalkapallossa paljon vaikuttaneen Kalle Vassen tulo peräsimeen. Kausi ei ole lähtenyt toivotulla tavalla liikkeelle, kun kummassakin kauden ottelussa on kärsitty tappiot. Viimeksi tuli takkiin vieraissa SalPaa vastaan 0–3, mutta erityisen kirvelevä oli avauskierroksen 0–1-kotitappio sarjanousija P-Iiroja vastaan.

Ilveksen kakkosjoukkue dominoi viime kaudella omaa lohkoaan Kolmosessa ja hävisi 20 pelatusta ottelusta ainoastaan yhden. Joukkue on pysynyt oikeastaan täysin muuttumattomana ja on yksi tämän kauden Kakkosen B-lohkon mielenkiintoisimmista ryhmistä. Kausi on alkanut Tamperelaisten kannalta loistavasti, kun se on kaatanut kotona ensin FC Jazzin 3–0 ja viimeksi Honka Akatemiaa 1–0-lukemin.

Isännät ovat kotonaan noin 45 pinnan suosikkeja. Vieraat ovat kuitenkin osoittaneet kauden avausotteluissaan, että taso saattaa riittää myös Kakkosessa. Ottelun maaliodotusarvo jäänee tasaisessa ottelussa tavallista matalammaksi, joten rastitetaan kohde kotivoiton ja tasapelin kautta.

10 FCV–PK-37 X2

Kakkonen. Putoamisen kabinetin kautta välttäneen FCV:n kausi on alkanut karmaisevasti, kun kummastakin ottelusta on ollut tuomisina tappiot, ja maaliero on kahdeksan maalia pakkasen puolella. Etenkin viime kierroksen 1–7-tappio JBK:n vieraana paljasti Vaajakoskelaisten pelin olevan vielä kaukana tasosta, jolla sarjapaikka uusitaan ilman kabinettipäätöksiä. Uusia hankintoja on tullut ja pelaajien tasonkin riittää kakkoseen, mutta kollektiivinen tekeminen loistaa toistaiseksi poissaolollaan.

Iisalmelainen PK-37 sijoittautui viimeksi Kakkosen C-lohkon keskikastiin seitsemänneksi, mutta vaihtuvuus joukkueessa on ollut todella suurta. Tämä on näkynyt myös alkukauden tuloksissa. PK-37:n kausi on alkanut lähes yhtä rajusti kuin Vaajakoskelaisilla, kun saldona on kaksi tappiota, seitsemän päästettyä eikä ainuttakaan tehtyä maalia. Tasoa täytyy nostaa ja uusien pelaajien orientoitua päävalmentaja Pele Koljosen pelityyliin tai putoaminen Kolmoseen on edessä.

FCV pääsee ensimmäistä kertaa pelaamaan kotikentälleen, jossa se on noin 40 pinnan suosikki. Kotikenttä ei kuitenkaan ollut viime kaudellakaan Vaajakoskelaisille menestyksen tae, joten paras valinta kohteessa on ylipelatun kotijoukkueen ohitus.

11 VIFK–OLS X2

Kakkonen. VIFK vältti putoamisen Kakkosesta kabinettipäätöksen myötä ja on aloittanut kautensa voitolla ja tappiolla. Edelliskierroksella kärsitty 0–5-tappio vieraissa RoPS 2 vastaan herätti jälleen ilmoille viime kaudelta tutut kysymysmerkit joukkueen tasosta. Putoamisen välttäminen saattaa kauden alun perusteella osoittautua hankalaksi, ellei punainen lanka tekemiseen löydy nopeasti.

Viime kaudella niukasti putoamisviivan yläpuolelle kahdeksanneksi sijoittautunut OLS kuuluu tälläkin kaudella sarjan häntäpään porukoihin. Yhteistyösopimus AC Oulun kanssa saattaa helpottaa kapealla ringillä operoivan joukkueen tilannetta kauden edetessä, mutta tavoite ei voi kuitenkaan olla sarjapaikan säilyttämistä korkeammalla. OLS on hävinnyt kummatkin tämän kauden ottelunsa 0–1-lukemin, viimeksi kotona SJK Akatemiaa vastaan.

Vaikka VIFK on aloittanut kautensa pelillisesti heikommin, ei joukkueiden välille voi toistaiseksi laskea suurta tasoeroa. Isännät voittavat ottelun noin 50 pinnan todennäköisyydellä, mutta Vakiossa kannatus on karannut jo yli 60 pinnan, joten kotijoukkueen ohitus on ainoa looginen valinta.

12 JS Hercules–RoPS 2 12

Kakkonen. Herculesta povattiin kauden alla yhdeksi nousijakandidaateista ja se eteni valmistautumiskaudella myös Suomen Cupissa neljännesvälieriin. Kauden avausottelussa Hercules tasasi pisteet GBK:n kanssa 1–1-lukemin ja otti viimeksi ansaitun 3–1-vierasvoiton VPS Akatemiasta. Oulussa on jalkapallon suhteen kova hurmos päällä, ja nousuun uskotaan niin AC Oulun kuin Herculeksenkin osalta. Nähtäväksi jää juhlitaanko Oulussa kenties tuplanousua kauden päätteeksi.

RoPSin kakkosjoukkue dominoi viime kaudella oman lohkonsa Kolmosta ja pyrkii nyt tekemään tulosta sarjaporrasta ylempänä. Kauden avausottelussa se hävisi ansaitusti KuFun vieraana 0–2, mutta viimeksi kaatui VIFK kotona puhtaasti 5–0. RoPSin edustusjoukkueen vaikeudet ja ohut rosteri vaikuttavat oleellisesti kakkosjoukkueen tekemiseen. Tehtävä on kuitenkin toimittaa edustusjoukkueelle tarvittaessa pelaajia.

Hercules on kotikentällään noin 50 pinnan suosikki, mutta RoPS on näyttänyt kauden avausotteluissaan olevansa yllätysvalmis ryhmä. Ennakkoon runsasmaaliseen kallellaan olevassa ottelussa on syytä rastittaa sekä koti -että vierasvoitot.

13 KajHa–JBK 2

Kakkonen. Kajaanin Hakalle aukesi mahdollisuus nousta Kakkoseen, kun sekä JJK että PS Kemi joutuivat talousvaikeuksien myötä kieltäytymään paikastaan Kakkosen C-lohkossa. Sarjanousijan kausi ei alkanut toivotulla tavalla, kun samoista sijoista taisteleva ja niin ikään Kakkosen C-lohkoon täksi kaudeksi noussut VPS Akatemia haki Kajaanista 3–1-vierasvoiton. Viime kierroksella Kajaani hävisi KuFun vieraana peräti 0–6. Resurssit ja pelaajamateriaali eivät valitettavasti riitä Kakkosen tasolle ja kauden ensimmäisten otteluiden peliesitysten perusteella Haka ei välttämättä voita sarjassa yhtä ottelua enempää.

JBK sijoittautui viime kaudella sarjassa seitsemänneksi ja samansuuntaista sijoitusta voi Pietarsaarelaisilta odottaa myös tällä kaudella. Joukkue koostuu hyvin pitkälti nuorista pelaajista, joten siinä mielessä joukkueen potentiaali on toistaiseksi katsomaton kortti. JBK on aloittanut kauden vakuuttavasti kahdella voitolla, kun avausottelussa kaatui OLS 1–0 ja viime kierroksella niin ikään kotikentällä pelatussa ottelussa kotonaan VJK:n peräti 7–1.

Kajaanilaiset ovat näyttäneet jopa ennakko-odotuksia heikommalta ryhmältä. Pietarsaarelaiset lähtevät vierasotteluun noin 60 pinnan suosikkeina. Hieman alipelatuksikin jäänyt vierasvoitto kelpaa varmaksi asti.


Alla oleva taulukko avautuu ja kutistuu klikkaamalla otsikkoa.

+Pelisuositus
NroOtteluTod.näk. (%)Pelisuositus
1EIF - MYPA1
2JIPPO - Klubi 041
3Sudet - FC ViikingitX2
4JäPS - VJS1
5TamU - P-IirotX2
6EPS - SalPa2
7KaaPo - FC Espoo1
8FC Jazz - GrIFK2
9KäPa - Ilves 21X
10FCV - PK-37X2
11VIFK - OLS1X2
12JS Hercules - RoPS 212
13KajHa - JBK2
Järj. (6+0), 16,00 e