Vakio: Rotherham taistelee elämästään

Julkaistu:

Vakioveikkaus
Alipelattu Preston on mainio kotivarma, Watfordista ohipeli.

1 Crystal P – Everton X

Valioliiga. Crystal Palace antoi kannattajilleen aihetta juhlaan, kun edelliskierroksella kaatui Arsenal vieraissa 3–2-lukemin ja vielä täysin ansaitusti. Sarjasijoitusta keskikastissa voi pitää Roy Hodgsonin ryhmälle hyvänä saavutuksena, jonka pohjalle on helppo lähteä rakentamaan seuraavaa kautta. Poissa Evertonia vastaan ovat loukkaantuneet James Tomkins, Jeffrey Schlupp ja Mamadou Sakho.

Everton nöyryytti viime kierroksella itse Manchester Unitedia, kun kotikentällä pelattu ottelu päättyi peräti 4–0-voittoon. Evertonilta odotettiin tämän kauden alla ehkä parempaa sijoitusta kuin tämän hetkinen yhdeksäs sija, mutta viimeaikainen petraaminen saattaa antaa lopulta valmentaja Marco Silvalle puhtaat paperit kaudesta. Evertonilta sivussa ovat pitkäaikaispotilas Yerry Mina ja epävarmojen osallistujien listalla ovat Richarlison ja Theo Walcott.

Everton on joukkueista laadukkaampi, muttei ansaitse Vakion pelijakauman mukaista suosikkiasemaa. Kummallakaan ei ole ottelussa panosta, eikä kotijoukkuekaan välttämättä hae voittoa sata lasissa. Muutaman pinnan alipelatuksi jäävä tasapeli on kohteen kiinnostavin merkki, mutta suuremmissa järjestelmissä kohteen voi rastittaa täyteen.

2 Watford – Wolverhampton X2

Valioliiga. Watford voitti viime kierroksella Huddersfieldin 2–1-lukemin, mutta 1–1-pistejako olisi ollut oikeudenmukaisin lopputulos. Viikon rästipeli kotona Southamptonia vastaan päättyi 1–1, vaikka vierailijat olivat ottelussa selvästi parempi joukkue. Peliesityksissä on viime aikoina näkynyt motivaation puute, mutta toisaalta joidenkin pelaajien kohdalla vapautena toteuttaa itseään ja poiketa kollektiivisesta pelisuunnitelmasta. Sivussa ovat edelleen pelikieltoaan kärsivä kapteeni Troy Deeney sekä loukkaantuneet Tom Cleverley ja Jose Holebas.

Wolves on ollut ehdottomasti tämän kauden suurimpia onnistujia ja investoinnit Valioliigaan ovat maksaneet itsensä takaisin. Viime viikonloppuna joukkue joutui tyytymään 0–0-tasapeliin Brightonia vastaan, vaikka esiintyi ottelussa jopa dominoivasti. Viikon rästipelissä Arsenalia vastaan tuuri kääntyi, kun ottelu päättyi 3–1 voittoon. Wolves pääsee otteluun parhaalla mahdollisella miehistöllään.

Kummallakaan ei ottelussa ole suurta motivaatiota, mikä varsikin Watfordin kohdalla on alkanut näkymään huolimattomuutena. Watford on kotona noin 40 pinnan suosikki, mutta peliprosentit ovat päälle 50. Pelijakaumaan ja joukkueiden viime aikaisiin esityksiin nähden on kupongille rastitettava ohitus kotijoukkueesta.

3 Fulham – Cardiff C X2

Valioliiga. Fulham on onnistunut voittamaan kaksi edellistä otteluaan, vaikka varsinkin 1–0-vierasvoitossa Bournemouthia vastaan onnetar oli enemmän kuin suosiollinen. Toisaalta Fulhamin materiaalilla kauden olisi pitänyt sujua huomattavasti paremmin, ja putoamisen varmistuminen varhaisessa vaiheessa on suorastaan häpeällistä Fulhamin verrattain nimekkäälle rosterille. Poissa kotiottelusta Cardiffia vastaan ovat Marcus Bettinelli ja Timothy Fosu-Mensah.

Cardiff taistelee yhä paikasta Valioliigassa. Vaikkei homma ole enää omissa käsissä, voitto Brightonista kasvatti varmasti joukkueen motivaation huippuunsa. Viime kierroksen kotiottelussa mestaruudesta taistelevaa Liverpoolia vastaan ei kuitenkaan ollut mitään tehtävissä, kun vieraat olivat parempia 2–0-lukemin. Cardiffin osakkeita laskee kuitenkin loukkaantumishuolet, kun poissa ovat Sol Bamba, Callum Paterson, Harry Arter ja Joe Ralls.

Fulham on ennakkoon tasaisessa ottelussa noin 40 pinnan suosikki, ja vakiossa kohde on rastitettu oikein. Motivaatioedun myötä on kuitenkin pakko hypätä vierasjoukkueen kelkkaan ja rastittaa sekä vierasvoitto että tasapeli. Tosin vieraat hakevat varmasti voittoa isolla riskilläkin, mikä saattaa kostautua. Isommissa järjestelmissä kohde tukkoon.

4 Southampton – Bournemouth 1

Valioliiga. Southampton kärsi viikonloppuna kirvelevän tappion, kun Newcastle oli kotonaan parempi 3–1. Lukemat eivät vastaa lainkaan pelinkuvaltaan tasaista ottelua. Sama toistui tiistaina rästipelissä Watfordin vieraana 1–1-lukemiin päättyneessä ottelussa, jossa Soton oli niin ikään parempi joukkue. Voitto tarvitaan vielä sarjapaikan varmistukseen ja vain sitä kannattajat viikonloppuna St Mary’s Stadiumilla odottavat. Poissa loukkaantumisten takia ovat Jannik Vestergaard ja Michael Obafemi.

Bournemouth kärsi edellsikierroksella nolon 0–1-kotitappion Fulhamille, vaikka loi ottelussa maaliodottamaa yli kahden maalin edestä. Bournemouthin leirissä kausi muistetaan varmasti lähinnä loukkaantumissumasta, joka runnoi pahasti joukkuetta tämän vuoden puolella. Rosteri on edelleen repaleinen, kun poissa ovat Andrew Surman, Charlie Daniels, Simon Francis, Lewis Cook ja Diego Rico.

Southamptonille ei ottelusta kelpaa kuin voitto ja viime aikaisien hyvien peliesitysten tulisi viimein realisoitua myös täytenä kolmena pisteenä. Isännät eivät ole peliprosenttien mukainen 70 pinnan suosikki, mutta motivaation puutteesta ja loukkaantumisista kärsivää Bournemouthia vastaan ei kupongille kelpaa kuin kotivoitto varman muodossa.

5 Brighton – Newcastle U 1X

Valioliiga. Brightonin tilanne on käymässä tukalaksi, kun kautta on jäljellä kolme ottelua ja eroa putoajan paikalle vain kolme pistettä. Viime aikaiset esitykset ovat olleet heikkoja ja etenkin hyökkäyspäässä luovuus loistaa poissaolollaan. Viikonloppuna joukkue pelasi Wolvesia vastaan onnekkaan 0–0-tasapelin, sillä Wolves loi maalipaikkoja useammankin maalin edestä. Viikolla rästipeli Tottenhamin vieraana päättyi 0-1-tappioon, eikä Brighton pystynyt tuossakaan ottelussa luomaan minkäänlaista uhkaa. Poissa ottelusta ovat loukkaantumisten takia Jason Steele ja Davy Pröpper.

Newcastlen peli on kohentunut selvästi kevätkaudella. Rafa Benitez on jälleen onnistunut luotsaamaan joukkueensa sijoitukselle, joka oikeuttaa paikkaan Valioliigassa myös ensi kaudella. Edelliskierroksen 3–1-voitto kotona Southamptonista oli kuitenkin hyvän onnen siivittämä, sillä maalipaikat jakautuivat ottelussa tasaisesti. Brightonia vastaan sivussa ovat edelleen Florian Lejuene ja Sean Longstaff.

Brightonilla on ottelussa kaikki pelissä. Kun kahdessa viimeisessä ottelussa vastaan asettuvat Arsenal ja Manchester City, tämä ottelu Newcastlea vastaan on paras mahdollisuus ottaa kolme pistettä, mikä riittää todennäköisesti sarjapaikan varmistamiseen. Isännät vievät ottelun nimiinsä noin 42 prosentin todennäköisyydellä, ja kohde rastitetaan alipelatun kotivoiton ja tasapelin kautta.

6 Birmingham – Wigan 1

Championship. Birmingham otti edelliskierroksella onnekkaan 3–1-voiton Rotherhamin vieraana. Tuloskunto on kuitenkin viime aikoina ollut vakuuttava ja takana on viisi peräkkäistä tappiotonta ottelua. Talousrikkomuksista liiton määräämä yhdeksän pisteen vähennys lienee vain antanut joukkueelle ylimääräistä taistelutahtoa. Birminghamin kokoonpanotilanne on hyvä, ainoastaan Maikel Kieftenbeld on loukkaantumisen takia sivussa.

Wigan on kahdessa edellisessä ottelussa esiintynyt edukseen. Joukkue kaatoi ensin vieraissa sarjan kärkipäähän lukeutuvan Leedsin 2–1 ja maanantaina kotona Prestonin 2–0. Sarjapaikka on varmistettu, mikä on sarjanousijalle enemmän kuin tarpeeksi, kun kautta on vielä kaksi ottelua jäljellä. Loukkaantumisten takia sivussa ovat Michael Jacobs, Callum McManaman ja Anthony Pillington.

Birmingham on joukkueista selvästi laadukkaampi ja kauden viimeinen kotiottelun voi odottaa sytyttävän, vaikka kilpailullinen panos ottelusta puuttuukin. Isäntien voiton todennäköisyys on hieman yli 50 prosenttia, mutta näistä asetelmista tyydymme varmaan kotivoittoon, vaikka merkki on kerännyt liikaa kannatusta.

7 West Bromwich – Rotherham X2

Championship. WBA varmisti paikkansa kuuden parhaan joukossa ja pelasi maanantaina 0–0-tasapelin Prestonin vieraana. Sarjan toiseksi suurimmilla resursseilla operoiva organisaatio saatetaan hyvin nähdä ensi kaudella jälleen Valioliigassa. Ottelusta Rotherhamia vastaan sivussa loukkaantumisen takia on puolustaja Ahmed Hegazi, ja panoksettomassa ottelussa nähdään todennäköisesti kierrätystä avauskokoonpanon pelaajien osalta.

Rotherhamin tilanne on kriittinen, sillä se on tällä hetkellä ensimmäisen putoajan paikalla ja eroa edellä olevaan Millwalliin vain kolme pistettä. Edelliskierroksen 1-3-tappio kotikentällä Birminghamia vastaan oli erityisen kirvelevä, sillä ottelu oli pelitapahtumiltaan tasainen. Rotherham maksoi huolimattomuudestaan puolustuksessa kovaa hintaa. Rotherhamin onneksi se pääsee otteluun WBA:ta vastaan parhaalla mahdollisella miehistöllään.

Isännät ovat ottelussa noin 60 pinnan suosikkeja, mutta ottelu on heille täysin merkityksetön. Vierailijoiden tilanne on päinvastainen, ja pistekin tästä ottelusta saattaa ratkaista sarjapaikan kohtalon. Kohteessa ei jää muuta mahdollisuutta, kuin ohittaa reilusti ylipelattu kotivoitto.

8 Preston – Sheffield W 1

Championship. Prestonin kurssi on kääntynyt viime aikoina täysin päinvastaiseen suuntaan mitä se oli onnekkaan alkuvuoden aikana. Tuurit ovat tasoittuneet ja edellisestä kuudesta ottelusta saldona on vain yksi voitto. Maanantaina Preston jäi vieraskentällä Wiganin jalkoihin isäntien ollessa parempia 2–0-lukemin. Tosin Preston pelasi suurimman osan ottelusta alivoimalla. Prestonin poissaolijoiden lista ei tilannetta helpota, sillä poissa ovat pelikieltojaan kärsivät Ben Pearson ja Ryan Ledson sekä loukkaantuneet Andrew Hughes, Brandon Barker, Tom Barkhuizen, Tom Clarke ja Josh Harrop.

Sheffield Wedsin tämän hetkinen sarjasijoitus yhdeksännellä sijalla ei täysin vastaa joukkueen peliesityksiä tai materiaalin laatua. Onnea on ollut matkassa, kuten maanantain kotiottelussa Bristolia vastaan, jonka Pöllöt voittivat 2–0 vaikkei ollut ottelussa kuskin paikalla. Sivussa loukkaantumisten takia ovat Sam Hutchinson, Rolando Aarons ja Matt Penney.

Preston on joukkueista aavistuksen laadukkaampi, mutta runsaat loukkaantumiset syövät ikävästi pelivoimaa. Isännät ansaitsevat kuitenkin ottelussa noin 40 pinnan suosikkiaseman, joten reilusti alipelatuksi jäävä kotivoitto kelpaa varmaksi.

9 Swansea – Hull 1

Championship. Swansea on nostanut tasoaan juuri oikeaan aikaan ja ollut ehdottomasti yksi kevätkauden onnistujista. Maanantaina kaatui sarjan heittopussi Ipswich vieraissa 1–0 ja Swansealla oli saumat useampaankin osumaan. Hyvät otteet ovat siivittäneet Swansean tilanteeseen, jossa paikka nousukarsintoihinkin on vielä auki. Viimeisellä kierroksella vastaan asettuu tällä hetkellä kuudennella sijalla oleva Derby. Swansean kokoonpanotilanne on hyvä, sillä sivussa ovat ainoastaan jo pidemmän aikaa poissa olleet Erwin Mulder ja Martin Olsson.

Hullin kone on alkanut odotetusti yskiä, sillä pistetilin karttuessa alkuvuodesta kovalla tahdilla oli mukana myös reilusti onnea. Viime kierrokselta on alla tyly 0-3-tappio kotikentällä Sheffield Unitedia vastaan. Vaikka 3–0-lukemat ovat pelitapahtumiin nähden liioitellut, ei Hull pystynyt kotiedustaan huolimatta haastamaan Sheffieldiä. Hullin materiaalilla ei ole asiaa nousukarsintoihin ja paikka keskikastissakin saattaa olla hieman liikaa peliesityksiin nähden. Sivussa ovat loukkaantuneet Stephen Kingsley ja Angus MacDonald.

Tasoero, koti- ja motivaatioetu ovat kaikki isäntien eduksi, eikä ottelun voittajasta pitäisi olla epäselvyyttä. Swansea voittaa ottelun noin 60 prosentin todennäköisyydellä ja kotivoitto kelpaa ylipelattunakin kupongin runkovarmaksi.

10 Bristol C – Derby 1

Championship. Bristol koki maanantaina kirvelevän 0–2-tappion Sheffield W:n vieraana, vaikka loi ottelussa parhaat maalipaikat. Tappio saattaa nousta arvoon arvaamattomaan, sillä paikka viimeisestä nousukarsintapaikasta on tällä hetkellä yhdestä pisteestä kiinni ja ottelusta Derbyä vastaan tulossa kauden tärkein. Poissa loukkaantumisten takia ovat Korey Smith, Callum O’Dowda, Eros Pisano, Frank Fielding ja Niki Mäenpää.

Derby otti viime kierroksella vakuuttavan 2–0-kotivoiton QPR:stä ja otteet ovat viimeisissä peleissä olleet pelillisesti hyviä. Jos Derby onnistuu taistelemaan itsensä nousukarsintoihin, voidaan Frank Lampardin debyyttikautta managerina pitää kaikki odotukset ylittäneenä suorituksena. Loukkaantumisten takia sivussa ovat Curtis Davies, Craig Forsyth, Duane Holmes ja Craig Bryson.

Ottelu on kummallekin toistaiseksi kauden tärkein ja suuret panokset voivat näkyä varovaisuutena. Isännät ovat laadukkaampi joukkue ja ansaitsevat kotikentällään reilun 40 pinnan suosikkiaseman. Tällä kertaa on tyytyminen oikein pelattuun kotivoittoon, mutta suuremmissa kimpoissa kannattaa harkita lisämerkkejä, ellei jopa kohteen tukkoon rastitusta.

11 Middlesbrough – Reading FC 1X

Championship. Boron playoff-haaveet kokivat kolauksen maanantaina, kun vierailusta Forestia vastaan jäi tyly 0–3-tappio. Suunta näytti kolmen voitetun ottelun jälkeen olevan jälleen oikea, mutta maanantain peliesityksen perusteella Borolla näytti menneen käsijarru ja peruutusvaihde yhtä aikaa päälle. Pääsy playoffeihin ei ole enää omissa käsissä, sillä pahimmilla kilpailijoilla Derbyllä ja Bristolilla on ottelu vähemmän pelattuna. Puolustuslinja on pahasti repaleinen loukkaantumisten myötä, kun poissa ovat Daniel Ayala, George Friend ja Dael Fry.

Readingin sarjapaikan uusiminen näyttää tällä hetkellä todennäköiseltä, kun se on onnistunut välttämään tappion neljässä edellisessä ottelussaan. Suorituksen arvoa nostaa se, että vastustajina näissä neljässä ottelussa ovat olleet Norwich, Brentford, Bristol ja WBA. Sivussa loukkaantumisten takia ovat John Swift, Yakou Meite ja Nelson Oliveira. Meiten sekä Oliveiran loukkaannuttua WBA:ta vastaan Readingin kapea hyökkäysmateriaali heikentyy entisestään.

Boro on pakkovoiton edessä, vaikka voitot kauden viimeisistä otteluista eivät itsessään vielä riitä nousukarsintoihin. Isännät ovat ottelussa hieman päälle 60 pinnan suosikkeja, mutta ovat Vakiossa keränneet yli 70 pinnan kannatuksen. Ohitus ei maistu, mutta Readingin syvän blokin murtaminen saattaa tuottaa yllättäviä vaikeuksia, joten kotivoitto on syytä varmistaa alipelatulla tasapelillä.

12 QPR – Nottingham 12

Championship. QPR:n kausi on sujunut ailahtelevasti, mutta sarjapaikka säilyy, mikä on Ärrien materiaalilla täysin riittävä tulos. Edelliskierroksen vierasottelussa Derbyä vastaan jäätiin täysin jyrän alle, kun isännät olivat parempia 2–0-lukemin. Loukkaantumiset ovat olleet Ärrien riesana pitkin kautta ja viimeisestä kotiottelusta sivussa ovat puolustajat Toni Leistner ja Jake Bidwell sekä kenties sarjan komeinta nimeä kantava kokenut espanjalaishyökkääjä Angel Rangel.

Forestin kausi on ollut odotuksiin nähden pettymys ja viime metrien sulaminen neljän ottelun tappioputkella söi joukkueen mahdollisuudet top-6 sijoituksiin. Viime kierroksen kotiottelu Boroa vastaan antoi kuitenkin faneille toivoa paremmasta, kun isännät ottivat voiton 3–0 lukemin ja oli parempi joukkue jokaisella osa-alueella. Forestilta sivussa ovat pelikieltoaan kärsivät Yohan Benalouane ja Jack Colback. Epävarmoja osallistujia ovat Joao Carvalho ja Tendayi Darikwa.

Joukkueiden välillä ei ole suurta tasoeroa ja isäntien asenteen voisi kuvitella olevan kauden viimeisessä kotipelissä kohdallaan. Isännät ovat ottelussa noin 40 pinnan suosikkeja ja oikein pelatussa ja ennakkoon runsasmaaliseen kaleellaan olevassa kohteessa kupongille sisällytetään sekä koti- että vierasvoitot.

13 Bolton – Brentford 2

Championship. Boltonin edelliskierroksen 0–2-vierastappio Blackburnia vastaan varmisti lopullisesti sen, mikä oli jo pitkään näyttänyt väistämättömältä – Bolton pelaa ensi kaudella sarjaporrasta alempana Ykkösliigassa. Putoaminen on täysin ansaittu, sillä joukkue on onnistunut tämän vuoden puolella pelatuista 20 ottelusta voittamaan vain neljästi. Lauantain ottelusta Brentfordia vastaan entistäkin haastavamman tekee se, että sivussa ovat avainpelaajiin lukeutuvat puolustaja David Wheater sekä keskikenttäpelaajat Jason Lowe ja Gary O’Neil.

Brentford on selvästi tämän hetkistä sarjasijoitustaan laadukkaampi joukkue, jonka pelitapa on Championshipin standardeilla nykyaikainen. Hyvänä esimerkkinä joukkueen potentiaalista oli viime kierroksen 2–0-voitto kotikentällä Leedsistä, vaikka loppulukemat eivät täysin kuvaakaan tasaisen ottelun pelitapahtumia. Sivussa Boltonia vastaan ovat hyökkääjä Said Benrahma ja puolustaja Barbet Yoann.

Kummallekaan joukkueelle ottelulla ei enää sarjasijoituksen kannalta ole merkitystä, mutta isännille viimeinen kotiottelu Championshipissä voi luoda hieman extra-latausta. Tasoero on kuitenkin suuri vieraiden hyväksi ja isäntien loukkaantumiset lisäävät sitä entisestään. Vieraat voittavat ottelun noin 58 prosentin todennäköisyydellä ja oikein pelattu vierasvoitto kelpaa piikiksi.Alla oleva taulukko avautuu ja kutistuu klikkaamalla otsikkoa.

+Pelisuositus
NroOtteluTod.näk. (%)Pelisuositus
1Crystal P - EvertonX
2Watford - WolverhamptonX2
3Fulham - Cardiff CX2
4Southampton - Bournemouth1
5Brighton - Newcastle U1X
6Birmingham - Wigan1
7West Bromwich - RotherhamX2
8Preston - Sheffield W1
9Swansea - Hull1
10Bristol C - Derby1
11Middlesbrough - Reading FC1X
12QPR - Nottingham12
13Bolton - Brentford2
Järj. (6+0), 16,00 e