Kolumni: Ruotsalaisnaisilla mielenkiintoinen hanke – kuningattaren kuva pelipaitaan - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Kolumni: Ruotsalaisnaisilla mielenkiintoinen hanke – kuningattaren kuva pelipaitaan

Ruotsin maajoukkueen kapteeni Caroline Seger taistelussa Sveitsin Sandrine Mauronin kanssa Algarven turnauksessa helmikuussa 2019.

Ruotsin maajoukkueen kapteeni Caroline Seger taistelussa Sveitsin Sandrine Mauronin kanssa Algarven turnauksessa helmikuussa 2019.

Julkaistu: 17.3. 21:35

Ruotsin naisten jalkapallomaajoukkueen uusista pelipaidoista löytyy 48 vaikuttajanaisen kuva.

Kansainvälisenä naistenpäivänä silmiini osui kaksi mielenkiintoista uutista. USA:n naisten jalkapallomaajoukkue (28 pelaajaa) haastoi maan jalkapalloliiton (USSF) oikeuteen Kaliforniassa.

Perusteena on liiton totaalinen epäonnistuminen tasa-arvotyössä. Kanteessa viitataan institutionalisoituun sukupuoleen perustuvaan syrjintään.

Tähtipelaajat Megan Rapinoe ja Alex Morgan taustoittivat asiaa tarkemmin ABC-kanavan Good Morning America -lähetyksessä.

He ilmoittivat ajavansa kaikkien naisurheilijoiden ja oikeastaan kaikkien naisten asiaa oikeusprosessin avulla.

– Meillä on miehiä huonommat harjoitusolot, matkajärjestelyt ja taloudelliset korvaukset, kaksikko sanoi lähetyksessä.

He antoivat myös konkreettisen esimerkin. Jos USA:n miesten maajoukkue voittaa vuoden aikana 20 harjoitusottelua, he saavat korvauksena 245 000 euroa. Naiset joutuvat tyytymään 92 000 euron summaan.

USA:n naisten jääkiekkojoukkue uhkasi vuonna 2017 boikotoida MM-kilpailuja, mikäli maan jääkiekkoliitto ei paranna heidän asemaansa miehiin verrattuna.

Ukaasi tehosi, ja naiset saivat läpi vaatimuksiaan.

Jalkapalloilijat tähtäävät kesä-heinäkuussa Ranskassa pelattavaan MM-turnaukseen, mutta he eivät suunnittele boikottitoimia, vaan keskittyvät puolustamaan maailmanmestaruutta.

* * *

Myös Ruotsin maajoukkue tavoittelee menestystä ensi kesän MM-turnauksessa. Naistenpäivänä kerrottiin, millaisessa asussa länsinaapurin naiset haluavat esiintyä Ranskan kentillä.

Ruotsalaisten peliasu muistuttaa paitaa, jolla maan miesten joukkue valtasi MM-pronssia USA:n kisoissa 1994. Tarkemmalla katseella paidasta löytää mielenkiintoisia hahmoja. Pelipaitoihin on nimittäin painettu ruotsalaisten naisvaikuttajien kuvia.

Maajoukkueen pelaajat ovat yhdessä paitavalmistaja Adidaksen kanssa valinneet 48 naista, joiden kuvat koristavat paitoja.

Kapteeni Caroline Seger esitteli ylpeänä ideaa ja lopputulosta. Mukana on eläviä ja kuolleita naispersoonia yhteiskunnan eri aloilta: urheilijoita (golflegenda Annika Sörentam), näyttelijöitä (Bianca Kronlöf), kirjailijoita (Selma Lagerlöf), muusikoita (Eva Dahlgren), talouselämän vaikuttajia (Renée Voltaire) ja yksi hallitsija eli kuningatar Kristiina.

Vain paita numero 8 on jätetty tyhjäksi. Siihen painettavat kuvat valitaan yleisöäänestyksen perusteella.

Ruotsalaisdaamien harmiksi Kansainvälinen jalkapalloliitto ilmoitti, että joukkue ei saa käyttää kyseisiä paitoja MM-kisoissa. Kisoja edeltävissä harjoitusotteluissa paidat ovat käytössä.

* * *

Suomi ei ole mukana kesän MM-kisoissa mutta isännöi keväällä naisten jääkiekon MM-kisoja. En tiedä, ovatko maajoukkueen pelipaidat jo tulleet tehtaalta mutta jos eivät, niin ehdotan seuraavaa: maajoukkueen paitoihin voisi painaa tunnettujen suomalaisnaisten naamoja.

Pyhä Birgitta, Hilja Riipinen, Karita Mattila, Leena-Maija Rossi ja Tarja Halonen – siinä muutama nimi harkittavaksi.

Urheilun pioneereista mukaan pitäisi ottaa ainakin Irja Sarnama (o.s. Lipasti), joka on jäänyt turhaan unholaan, vaikka hänen merkityksensä sinivalkoisen naisurheilulle on valtava.

Ja vielä

Paraurheilija Ronja Oja tviittasi viime kesänä vammaisurheilijoiden omavastuuosuudesta mutta ei varmasti tiennyt, miten merkittävän viestin tuli lähettäneeksi. Keskiviikkona Suomen urheiluliitto kertoi poistaneensa paraurheilijoiden omavastuut.

Lisää Juha Kanerva kolumneja voit lukea täältä.