Kolumni: Kolmen supertähden tylyt potkut Saksan futismaajoukkueesta kertovat Joachim Löwin epäonnistumisesta

Julkaistu:

Kolumni
Saksan maajoukkueen konkaritrion äkkipotkut ovat pohjimmiltaan seurausta Joachim Löwin omasta epäonnistumisesta, kirjoittaa Johanna Nordling.
Eräänä tuulisena tiistaina he saivat äkkiä potkut: Thomas Müller, Mats Hummels ja Jerome Boateng, kolme Saksan futismaajoukkueen kantavaa voimaa ja maailmanmestaria.

Saksan maajoukkueluotsi Joachim Löw kertoi kokeneelle triolle karsivansa heidät joukkueestaan, koska hän haluaa antaa jatkossa nuorille vastuuta.

Löw sai rutkasti kritiikkiä päätöksestään – mutta miksi oikeastaan?

Onhan maajoukkuevalmentajalla oikeus radikaaleihin nuorennusleikkauksiin. Müller on 29-vuotias, Boateng ja Hummels 30, joten eivät he kumaria eläkeläisiä ole, mutta samalla on myönnettävä, että jokaisen urapiikki on jo jonkin aikaa tuntunut olevan takanapäin.

Päätös itsessään on perusteltu.

Ongelmallista Löwin jakamissa äkkipotkuissa oli kuitenkin niiden tyyli, sillä pitkäaikaiset luottopelaajat olisivat ansainneet arvokkaampaa kohtelua. Löw olisi voinut puhua triolle kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa, ilman viisi minuuttia myöhemmin medialle jaettavia tiedotteita.

Hän olisi voinut tarjota heille jäähyväisottelunkin.

***

Vielä ongelmallisempaa on se, että konkaritrion äkkipotkut ovat pohjimmiltaan seurausta Löwin omasta epäonnistumisesta.

Kokeneella Saksan luotsilla oli kesällä 2017 käsissään noin 30–40 maajoukkuepelaajan rinki. Hänen vakiomiestensä ohessa nuorempi polvi nousi, voitti alle 21-vuotiaiden Euroopan mestaruuden sekä Confederations cupin.


Löwin tehtävänä oli muodostaa jättiringin parhaista nuorista ja vanhoista pelaajista yhtenäinen ja nälkäinen joukkue Venäjän MM-kisoihin.

Kuten tiedämme, tehtävä epäonnistui. Saksa putosi MM-kisoista lohkojumbona, pelasi kaavamaista pallonsiirtelyfutista. Joukkue oli sisäisesti jakautunut nuoriin haastajiin sekä konkareihin, joille Löw antoi automaattisesti peliaikaa, vaikka he eivät kentällä loistaneet.

***

Ilmeisesti Löwille kasvoi syksyn ja talven aikana ymmärrys, ettei nuorten ja kokeneiden yhteensovittaminen vain onnistu.

Analyysissään MM-kisojen jälkeen hän vielä kieltäytyi tekemästä radikaalia nuorennusleikkausta ja puolusti vakiokasvojaan, sanoi tarvitsevansa heitä.

Nyt linja äkkiä muuttui. Se ei anna parasta kuvaa Löwin MM-kisa-analyysin syvällisyydestä eikä myöskään hänen auktoriteetistaan ja johtamistaidoistaan.

 

Nyt linja äkkiä muuttui.

Saksan koutsi luonnehti itseään MM-kisojen alla visionääriksi, mikä kertoo lähinnä hänen itsetyytyväisyydestään, ja herättää kysymyksen, onko hänellä itsellään enää tarpeeksi janoa ja itsekriittisyyttä tehtäväänsä.

Ilmeisesti Löwillä on joka tapauksessa yhä riskinottohalua. Konkareiden äkkipotkut toivat hänelle paljon kritiikkiä, ja se kostautuu, jos tulokset eivät täsmää.

...ja vielä

Löwin äkillinen halu nuorentaa maajoukkuetta ei ole tasapuolista. Kohta 33-vuotias Manuel Neuer on yhä Saksan ykkösvahti, vaikka hän oli viime kauden loukkaantunut ja tällä kaudella hän on ailahdellut pahasti.

On ihmeteltävä, miksei Löw luota nuorempaan ja tasaiseen Marc-André ter Stegeniin, joka kuuluu planeetan veskarikermaan.

Lisää Johanna Nordlingin kolumneja voit lukea täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt