Hovioikeus tuomitsi Myyrmäen urheilupuiston ex-toimitusjohtajan ehdolliseen vankeuteen ja vahingonkorvauksiin

Julkaistu:

Tuomio
Erkki Salo sai hovioikeudessa kuuden kuukauden ehdollisen vankeustuomion.
Helsingin hovioikeus tuomitsi Myyrmäen Urheilupuiston entisen toimitusjohtajan Erkki Salon ehdolliseen vankeuteen törkeästä kirjanpitorikoksesta. Salo sai kuuden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen ja lisäksi hänet määrättiin maksamaan 75 000 euroa vahingonkorvauksia Myyrmäen Urheilupuisto Oy:lle.

Vahingon katsottiin aiheutuneen siitä, että toimitusjohtaja oli toimivaltansa ylittäen tehnyt muutoksia Myyrmäen Urheilupuisto Oy:n erään yhtiön kanssa solmimaan yhteistyösopimukseen, mistä Myyrmäen Urheilupuisto Oy:lle oli aiheutunut edellä mainitun suuruiseksi arvioitu vahinko.

Hovioikeuden tuomareiden päätös oli yksimielinen.

Vantaan käräjäoikeus vapautti Salon kaikista syytteistä ja vahingonkorvausvaatimuksista maaliskuussa 2017.

Myyrmäen Urheilupuisto Oy:n (MUP) ex-toimitusjohtajaa Saloa syytettiin luottamusaseman väärinkäytöstä ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Syyttäjän mukaan Salo oli muun muassa ohjannut MUP:lle kuuluneita mainosmyyntituloja jalkapalloseura PK-35 Vantaalle yli 262 000 euroa.

Käräjäoikeus katsoi tuolloin, että entinen jalkapallon mestaruussarjan maalikuningas Salo ei syyllistynyt luottamusaseman väärinkäyttöön, koska yhtiön hallitus oli tietoinen Salon toimista.

Vantaan Sanomien mukaan käräjäoikeus katsoi Salon toimineen yhtiön hallituksen ohjeiden mukaan ja Vantaan kaupunginjohdon tukemana. Käräjäoikeus näki, että MUPin Salon aikainen hallituksen puheenjohtaja Heikki Heinimäki oli ollut tietoinen yhtiön ja PK-35 Vantaan välisistä rahansiirroista.

Heinimäen katsottiin myös ohjanneen tarkasti niitä selvityksiä, joita Salo antoi yhtiön hallitukselle. Heinimäki (kok) on pitkän linjan kunnallispoliitikko, joka on työskennellyt muun muassa Vantaan kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana.

Myyrmäen Urheilupuisto on Vantaan kaupungin välillisesti kiinteistöosakeyhtiön kautta omistama yhtiö.

Yhtiön talousepäselvyydet tulivat julki vuoden 2016 alussa, kun Vantaan kaupungin Myyrmäen Urheilupuistosta teetetty ja salaiseksi määrätty tarkastusraportti vuosilta 2012–2014 vuosi Vantaan Sanomiin.

Raportti paljasti mm. yhtiön johdon omavaltaisesti itselleen määräämät palkankorotukset ja runsaat alkoholikulut.

Myyrmäen Urheilupuisto Oy

  • On Vantaan kaupungin tytäryhtiö, jonka kaupunki omistaa VTK Kiinteistöt Oy:n kautta.
  • Länsi-Vantaalla toimiva yhtiö pyörittää Energia Areenaa, Myyrmäen jalkapallostadionia, Myyrmäki-halli ja kahta jäähallia.
  • Yhtiön liikevaihto oli viime tilinpäätöksessä 2 292 000 euroa ja liikevoitto 210 000 euroa.
  • VTK Kiinteistöt antoi potkut Myyrmäen Urheilupuisto OY:n toimitusjohtajalle Erkki Salolle ja yhtiön hallitukselle maaliskuussa 2015. Kaupunki pyysi myös poliisia aloittamaan rikostutkinnan yhtiön asioista.