Kolumni: Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino on osoittautunut häikäilemättömäksi urheilujohtajaksi

Julkaistu:

kommentti
On vaikea olla yllättynyt, kun Zürichistä tihkuvat nyt tiedot siitä, että Gianni Infantinoa epäillään korruptiosta, kirjoittaa Johanna Nordling.
Zürich-vuorella sattuu ja tapahtuu. Viimeksi paikalla käydessäni Fifan, kansainvälisen jalkapalloliiton, päämajan kyltti oli pommitettu läikikkääksi vanhoilla kananmunilla, eikä viime kuukausina juuri muuhun ole ollut aihettakaan.

Vuonna 2016 Fifassa ohjat ottanut Gianni Infantino on osoittautunut häikäilemättömäksi urheilujohtajaksi, joka haluaa vain takoa mahdollisimman paljon rahaa ja lujittaa kaikin keinoin omaa valtaansa.

Niinpä on vaikea olla yllättynyt, kun Zürichistä tihkuvat nyt tiedot siitä, että Infantinoa epäillään korruptiosta. Hänen kotikantoninsa Wallis on asettanut erikoistutkijan ottamaan selvää, täyttääkö paikallisen ylisyyttäjän Rinaldo Arnoldin sekä Fifaa johtavan Infantinon palvelusten ja vastapalvelusten vaihto korruption tunnusmerkit.

***

Arnold ja Infantino ovat vanhoja koulukavereita. Süddeutsche Zeitung kertoo Infantinon järjestäneen Arnoldille useita kutsuja Fifan ja Uefan kokouksiin, ilmaisia hotellihuoneita sekä ilmaislippuja Mestarien liigan finaaliin ja Venäjän MM-kisoihin, tietysti aina VIP-luokassa.

Wallisin ylisyyttäjä Arnold puolestaan järjesti Infantinolle useamman yksityisen tapaamisen erään Michael Lauberin kanssa. Lauber on Sveitsin valtionsyyttäjänviraston johtaja eli mies, joka johtaa pariakymmentä Fifaa koskevaa rikostutkimusta.

Erityisen polttavan näistä tapaamisista tekee se, että niiden aikaan myös Infantino itse oli epäilyksen alaisena. Hänen epäiltiin käyttäneen asemaansa väärin entisessä virassaan Uefan pääsihteerinä, myyneen polkuhinnoin Mestarien liigan televisiointioikeuksia. Sittemmin syytteet hylättiin.

Lauber puolusti julkisuudessa tapaamisiaan Infantinon kanssa tavanomaisina. Niiden tarkoituksena oli nopeuttaa monimutkaisia tutkimuksia.

Niin, ehkä. Hämärää on kuitenkin se, ettei tapaamisista ole minkäänlaista asiakirjaa, ei mitään ylöskirjattua tietoa siitä, mistä puhuttiin. Ja toisekseen: miksi pikkukantonin Wallisin syyttäjä Arnold tarvittiin välikädeksi tapaamisten järjestämiseen, jos ne olivat ”tavanomaisia”?

***

Tapauksen pääkysymys on yksinkertainen: vaihtoivatko Infantino ja Arnold palveluksia vain kaveruudesta vai herrojen työnkuvaan liittyen? Jälkimmäinen tekisi niistä laitonta edunsaantia ja -antamista.

Tutkimukset jatkuvat, ja mielenkiintoista kyllä, niitä avittaa tiettävästi myös Rui Pinto, Football Leaks -sivuston perustaja. Hänellä saattaa olla uusia todisteitakin.

Hiljalleen Zürich-vuorella saatetaan siis hermostua. Jos Fifa-pomo Infantino saa syytteen korruptiosta, hänet olisi hyllytettävä virastaan. Se ei varsinaisesti olisi haitaksi itse jalkapallolle.

Ja vielä...

Sveitsi on maailman urheilun keskus, jossa päämajaansa pitävät kymmenet lajiliitot, kansainvälinen olympiakomiteakin. Samalla Sveitsi on pieni maa, koulukavereiden ja naapureiden tiivis verkosto. Infantinon ja Arnoldin tapauksen myötä on jälleen kysyttävä: kuinka riippumattomia maan viranomaiset todella ovat mahtavia urheilujärjestöjä tutkiessaan?

Lisää Johanna Nordlingin kolumneja voit lukea täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt