Rakennusliiton asiantuntija Qatarin jalkapallonäyttämöiden rakentajista: ”Kotiin pääsevät vain kuolleet” - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Rakennusliiton asiantuntija Qatarin jalkapallonäyttämöiden rakentajista: ”Kotiin pääsevät vain kuolleet”

Julkaistu: 10.1.2019 18:06

Qatarissa työskentelevän siirtotyöläisen käteen ei jää ensimmäisestä työvuodesta euroakaan, Rakennusliitto sanoo.

Siirtotyöläisten ensimmäisen vuoden palkka menee välittäjälle eli ansaitseminen alkaa vasta toisena vuonna, sanoo Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas Qatarin työoloista.

– Palkka oli noin euron tunti, joten sitä ei kerry kuin noin 2500 euroa vuodessa.

Suokkaan mielestä ongelmasta ei ole juuri kirjoitettu. Qatarissa siirtotyöläisiltä takavarikoidaan passit, eikä heillä ole mahdollisuutta lähteä maasta kesken kahden vuoden sopimuksen.

– Kotiin pääsevät vain kuolleet ja työkyvyttömät, Suokas sanoo.

Qatarissa pelataan jalkapallon vuoden 2022 MM-kisat. Suomen jalkapallomaajoukkue on parhaillaan maassa pelileirillä, paitsi hyökkääjä Riku Riski, joka kieltäytyi lähtemästä maahan eettisiin syihin vedoten.

Suokas vieraili Dohassa kaksi vuotta sitten kansainvälisen ryhmän mukana. Suokas on pitänyt yhteyttä ruotsalaiseen kollegaansa ja tietää missä nyt mennään.

– Siellä ei olisi ollut mahdollisuutta tarkastaa yhtään mitään, Suokas sanoo.

Suokkaan mukaan rakennusalan maailmanjärjestö BWI oli yrittänyt pitkään saada mahdollisuutta tutustua työntekijöiden olosuhteisiin, mutta qatarilaisten vastaukset olivat nihkeitä.

– He kontrolloivat erittäin tarkasti sitä, mitä me saimme nähdä ja keitä pääsimme tapaamaan.

Qatarin hämärällä tavalla itselleen voittaman kisaisännyyden jälkeen maassa on puuhattu stadioneita, joiden rakennustyömailla on tapahtunut useita kohtalokkaita onnettomuuksia.

Eri raporttien mukaan Qatarissa on kuollut tuhansia siirtotyöläisiä, jotka ovat joutuneet työskentelemään käytännössä orjuuttavissa olosuhteissa.

Qatar haluaa Suokkaan mukaan näyttää vierailla parhaat puolensa. Heille esiteltiin majapaikka, jossa työntekijöillä oli lokoisat oltavat.

– Iso huone neljää miestä varten, ja verhoilla saatiin omaa tilaa. Lisäksi oli vaatteiden pesumahdollisuus ja ruoka kolme kertaa päivässä.

Suokas arvelee, että kyseessä saattoi olla propagandatemppu.

– Voihan se olla, että tämä oli mallikeskitysleiri, Suokas kärjistää.

Raskaan työn raatajilta he eivät päässeet asiaa tiedustelemaan.

– Emme saaneet vapaasti mennä juttelemaan ihmisten kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?