Jalkapallo

Kolumni: Bahrainin entinen maajoukkuepelaaja on nyt jalkapallon poliittinen vanki

Julkaistu:

kolumni
Hakeem al-Araibi vangittiin marraskuun lopussa johtuen Bahrainin antamasta laittomasta pidätysmääräyksestä, kirjoittaa Johanna Nordling.
Uusi vuosi, vanhat ongelmat. Jalkapallon Aasian mestaruuskisat käynnistyivät Arabiemiraateissa viikonloppuna, ja eikös näitäkin kisoja varjosta jälleen ihmisoikeusrikkomus.

Nyt kyseessä eivät ole stadiontyömaiden orjuutta lähenevissä olosuhteissa kuolevat työntekijät – he, joita Suomen Palloliiton edustajat parhaillaan Qatarissa ilmeisesti tarkkailevat. Tällä kertaa ihmisoikeuksiaan kaipaa eräs Australian kakkosliigatoppari, Bahrainin entinen maajoukkuepelaaja ja Australiasta turvapaikan saanut pakolainen Hakeem al-Araibi.

***

25-vuotias al-Araibi istuu tällä hetkellä vankilassa Bangkokissa. Hänet vangittiin marraskuun lopussa johtuen Bahrainin antamasta laittomasta pidätysmääräyksestä, kun hän saapui Thaimaaseen lomalle vaimonsa kanssa. Nyt al-Araibia uhkaa palautus synnyinmaahansa, josta hän pakeni Australiaan neljä vuotta sitten poliittisesti jahdattuna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos al-Araibi palautetaan Bahrainiin, häntä odottaa kymmenen vuoden vankilatuomio samasta ”rikoksesta”, josta hän joutui jo 2012 kolmeksi kuukaudeksi vankilaan. Kyse oli hyökkäyksestä eräälle poliisiasemalle. Tuon hyökkäyksen tapahtuessa al-Araibi tosin pelasi televisioidussa ottelussa jalkapalloa, mutta sai silti tuomion. Taustalla oli todennäköisesti hänen veljensä poliittinen aktivismi arabikevään 2011 mielenosoituksissa, joissa bahrainilaiset vaativat vapauksia ja kansalaisoikeuksia.

Al-Araibia kidutettiin bahrainilaisvankilassa. Hänen jalkojaan hakattiin, jotta hänen uransa jalkapalloilijana olisi mennyttä.


Myöhemmin al-Araibi kertoi julkisesti kidutuksesta ja syytti Bahrainin hallitsijaperheeseen kuuluvaa sheikki Salmania, Aasian jalkapalloliiton pomoa, siitä ettei tämä ollut suojellut häntä ja muita urheilijoita. Päinvastoin, sheikki Salmanin johtama komitea oli etsinyt mielenosoituksiin osallistuneita urheilijoita ja pidättänyt heitä kymmenittäin – monet kertoivat kidutuksesta ja pahoinpitelyistä.

***

Kun sheikki Salman vuonna 2016 asettui ehdolle Fifan, kansainvälisen jalkapalloliiton, puheenjohtajaksi, al-Araibi antoi haastatteluja ympäri maailmaa kertoen ihmisoikeusrikkomuksista Bahrainissa. Hänen näkyvä kritiikkinsä oli todennäköisesti yksi syy, miksi sheikki Salman hävisi puheenjohtajavaalin Gianni Infantinolle.

Absurdin ja jotenkin hyvin fifamaisen tilanteesta tekee se, että samalla kun Fifalla olisi nyt velvollisuus ja mahdollisuus painostaa Thaimaata vapauttamaan al-Araibi, järjestön varapuheenjohtajana istuu juuri sheikki Salman.

Artikloissaan Fifa lupautuu puolustamaan ihmisoikeuksia ja myös pelaajiensa oikeuksia, mutta jos se konkreettisesti niin kerrankin tekisi, silloin tämä vuosi olisi oikeasti uusi.

Ja vielä...

Sosiaalisessa mediassa Hakeem al-Araibin tapausta seurataan ja hänen puolestaan kampanjoidaan tägillä #SaveHakeem. Australian hallitus on pyytänyt al-Araibin vapauttamista, samoin useat ihmisoikeusjärjestöt. Thaimaa on kuitenkin ennenkin palauttanut turvapaikan saaneita pakolaisia näiden lähtömaihin.

Lisää Johanna Nordlingin kolumneja voit lukea täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt