Kommentti: Suomen naisten maajoukkueen kohtalonvuodet alkamassa - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Kommentti: Suomen naisten maajoukkueen kohtalonvuodet alkamassa

Elokuussa alkava EM-karsinta määrittää konkreettisesti sen, missä suomalainen naisfutis menee, kirjoittaa Ville Väänänen.

24.12.2018 7:24

Kesäkuussa 2005 suomalaisella naisjalkapallolla meni lujaa. Ensimmäistä kertaa EM-kisoissa pelannut Suomen naisten maajoukkue yllätti monet ja eteni aina välieriin asti.

Hienoja muistoja, mutta niistä on kulunut nyt jo yli 13 vuotta. Sen jälkeen on ehtinyt tapahtua, eikä kaikki ole suinkaan ollut auvoista menestystä ja positiivista meininkiä. Ehkä ennemmin päinvastoin.

Unelma MM-kisapaikasta ei ole realisoitunut. Lähimpänä se on ollut syksyllä 2006, kunnes Tanska voitti Suomen 1–0 ja voitti lohkonsa. EM-kisoissa Suomi pelasi sentään 2009 ja 2013. Kesän 2017 lopputurnaukseen Suomi ei enää selviytynyt.

Ei siis ihme, että Suomen naisten maajoukkueen nykyinen päävalmentaja Anna Signeul pudotteli madonlukuja viime viikon tiedotustilaisuudessa.

Signeulin viesti oli selkeä: Suomi ei ole samalla tasolla kuin parhaina aikoinaan viime vuosikymmenellä. Pääsy takaisin Euroopan huipulle vaatii töitä. Signeulin ajatuksiin on helppo yhtyä.

***

Suomen naisten maajoukkueen kannalta lähiaikojen merkittävin päivä on 21. helmikuuta. Silloin arvotaan kesän 2021 EM-kisojen alkulohkot. Uefa vahvisti torstaina arvontakorit. Suomi on siinä kakkoskorissa, joka takaa hyvät lähtöasetelmat. EM-kisoihin menevät suoraan turnausjärjestäjä Englannin lisäksi kaikki yhdeksän lohkovoittajaa sekä kolme parasta lohkokakkosta. Loput kolme paikkaa setvitään kuuden joukkueen jatkokarsinnasta.

Emmi Alanen oli sivussa kaikista viime vuoden MM-karsintaotteluista.

Suomen suurin haaste onkin, että se pystyy pitämään aikanaan ennalta heikommat maat takanaan. Kolmoskorista on kuitenkin tulossa vastustajia, jotka ovat tarjonneet Suomelle viime vuosina todella kovan vastuksen.

Esimerkiksi edellisissä EM-karsinnoissa juuri Portugali pudotti Suomen lohkon kakkosen paikalta. Lisäksi Irlanti, Puola ja Serbia ovat tarjonneet Suomelle viime vuosina vaikean vastuksen. Se kertoo ensisijaisesti siitä, että perinteiset miesten jalkapallon suurmaat ovat alkaneet panostaa myös naisten jalkapalloon.

Toiseksi se kertoo siitä, ettei Suomi ole pysynyt Euroopan naisjalkapallon terävimmällä huipulla.

***

Suomi pääsee syksyllä alkavaan EM-karsintaan tilanteessa, jossa joukkue on käytännössä muuttumaton. Merkittävin muutos on se, että Suomen toinen maalivahti Minna Meriluoto päätti lopettaa mittavan pelaajauransa. Vaikka Meriluoto vartioi Suomen maalia 64 ottelussa, todellisuudessa hän on ollut mukana lähes 150 maaottelussa, sillä käytännössä Meriluoto ja ykkösmaalivahti Tinja-Riikka Korpela ovat jakaneet torjuntavastuun maajoukkueessa käytännössä viimeiset 11 vuotta.

Minna Meriluoto kertoi hiljattain lopettavansa pelaajauransa.

Suurimmat muutokset pelaajistoon tapahtuivat jo edellisen MM-karsinnan aikana tai siihen valmistauduttaessa. Käytännössä uusina pelaajina joukkueeseen ovat murtautuneet kokenut toppari Anna Auvinen, keskikentän nuoret Olga Ahtinen ja Eveliina Summanen sekä hyökkääjä Kaisa Collin.

Tulevia EM-karsintoja ajatellen Suomi saa mukaan jälleen yhden tärkeän lenkin, sillä Emmi Alanen on kuntoutumassa. Loukkaantumisista kärsinyt keskikenttäpelaaja huilasi kaikki viime vuoden karsintaottelut. Alaselle olisi ollut tarvetta.

***

Signeulin mukaan Suomi aikoo valmistautua EM-karsintoihin pelaamalla harjoitusotteluita kovia maita vastaan. Se kuulostaa järkevältä. Nyt on tiedossa, että Suomi kohtaa tammikuussa Tanskan Kyproksella.

Lisäksi Suomi osallistuu perinteiseen Kypros-cupiin, jossa turnausjärjestäjien ilmoituksen mukaa Suomi kohtaa Tshekin, Etelä-Afrikan ja maailman huippumaihin lukeutuvan Pohjois-Korean.

Kaisa Collin nousi naisten maajoukkueen runkopelaajiin MM-karsinnoissa.

Koville peleille on tarvetta, sillä Suomi ei pääse enää EM-karsinnoissa helpolla. EM-karsinnoissa lohkon kakkossija ja vähintään jatkokarsintapaikka on minimivaatimus. Muuten ero Suomen ja Euroopan terävimmän huipun välinen kuilu alkaa kasvaa liian suureksi. Eikä aivan lähivuosina ole odotettavissa apua nuoremmista ikäluokista uusiksi vastuunkantajiksi. Uruguayssa pelanneen alle 17-vuotiaiden MM-joukkueen pelaajat ovat valmiita naisten maajoukkueen avain- ja runkopelaajiksi ensi vuosikymmenen puolivälin tienoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?