Afganistanista paennut Khalida vaaransi elämänsä – väitti, että useita naispelaajia pakotettiin seksiin - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Afganistanista paennut Khalida vaaransi elämänsä – väitti, että useita naispelaajia pakotettiin seksiin

Khalida Popal on kertonut julkisuuteen kovia syytöksiä Afganistanin jalkapalloliiton johtajasta ja valmentajista. Maajoukkuetta aiemmin sponsoroinut urheilufirma Hummel on vetänyt tukensa pois hyväksikäyttöskandaalin vuoksi.

Julkaistu: 6.12.2018 9:54

Afganistanin naisjalkapalloilijat ovat kertoneet heihin kohdistuneesta hyväksikäytöstä.

Vielä jokin aika sitten Afganistanin naisten jalkapallomaajoukkuetta pidettiin ylpeydenaiheena naisille, jotka olivat eläneet vuosikausia Taliban-järjestön sorron alla. Naisjoukkueen sanottiin edustavan uutta liberaalia ja tasa-arvoista maata, joka Afganistan nyt olisi.

Uusimmat käänteet viittaavat siihen, että vapauden symboli olikin helvetti.

Brittilehti The Guardian kertoi viime viikolla väitteistä, joiden mukaan maan jalkapalloliiton puheenjohtaja ja osa valmentajista olisi raiskannut ja käyttänyt hyväksi naisjalkapalloilijoita.

Syytökset on noteerattu laajasti. Afganistanin presidentti Ashraf Ghani sanoi maanantaina, että maan jalkapalloliiton toimintaa aiotaan tutkia. Myös Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on aloittanut tutkintansa aiheeseen liittyen.

Paljastusten takana on entinen jalkapalloilija ja Afganistanin jalkapalloliiton naistoiminnasta vastannut Khalida Popal, 30.

Popal vaaransi teini-iässä henkensä pelaamalla salaa jalkapalloa maata hallinneen Talibanin uhkauksista huolimatta. Lajiin ihastunut tyttö pelasi ystävineen hiljaisuudessa, jotta koulun seinän toisella puolella päivystäneet Talibanin vahtimiehet eivät kuulisi mitään.

Sittemmin Popal riskeerasi elämänsä uudelleen, tälläkin kertaa tasa-arvon puolesta. Tanskaan muutama vuosi sitten paennut Popal on kertonut Afganistanin jalkapallossa vallinneesta laajasta raiskausten ja hyväksikäyttöjen kulttuurista. Viime päivinä useat anonyymisti puhuneet afganistanilaiset naispelaajat ovat vahvistaneet Popalin kertomuksia muun muassa BBC:lle.

Popalin mukaan monet jalkapalloliiton miestyöntekijät ja miesvalmentajat käyttivät tyttö- ja naispelaajia hyväkseen. Useiden länsimaisten medioiden haastattelema Popal sanoi, että useat tytöt kertoivat hänelle joutuneensa raiskatuiksi, seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi, kiristetyiksi tai pahoinpidellyiksi.

Rajuja syytöksiä

Popal kertoi muun muassa helmikuussa Jordaniassa järjestetystä maajoukkueleiristä, jonne tuli myös kaksi afganistanilaista miesvalmentajaa. Popalin mukaan miehet piinasivat tyttöpelaajia, tunkivat näiden huoneisiin ja pakottivat tytöt seksiin.

Popal soitti maan jalkapalloliiton puheenjohtajalle Keramuddin Karimille ja käski tätä panemaan pisteen miesten käytökselle tai tapahtumista kerrottaisiin julkisuuteen. Popalin mukaan jalkapallopomo lupasi hoitaa asian kuntoon, kun harjoitusleiri olisi ohi.

 Jotkut tytöistä aikoivat kertoa tapahtuneesta medialle. Liiton puheenjohtaja nimitti heitä lesboiksi estääkseen heitä puhumasta.

Kävikin toisin.

Popalin mukaan yhdeksän pelaajaa sai leirin päätyttyä potkut maajoukkueesta, koska jalkapalloliiton mukaan he olivat homoseksuaaleja.

– Jotkut tytöistä aikoivat kertoa tapahtuneesta medialle. Liiton puheenjohtaja nimitti heitä lesboiksi estääkseen heitä puhumasta. Hän hakkasi yhden tytöistä snookermailalla. Jos Afganistanissa syytetään lesboksi tai homoksi, se asettaa pelaajat ja heidän perheensä suureen vaaraan, Popal sanoi Guardianille.

Sittemmin selvisi, että puheenjohtaja Karimia syytetään useista raiskauksista ja hyväksikäytöistä. Popalin mukaan liiton puheenjohtajalla oli muun muassa toimistossaan makuuhuone, jonka sai sisäpuolelta auki vain Karimin sormenjälkitunnisteen avulla. Popal kertoi, että Karim piti tyttöjä vankina huoneessa.

Vaikenemisen kulttuuri

Popalin väitteet ovat ravisuttaneet kansainvälistä urheiluyhteisöä.

Naisten asema Afganistanissa on yhä – kaikista korulauseista huolimatta – heikko. Maan ihmisoikeusjärjestö AIHRC kertoi aiemmin tänä vuonna, että noin 3 000 afgaaninaista yrittää riistää henkensä joka vuosi.

Raiskaukset, hyväksikäytöt ja naisiin kohdistuva väkivalta ovat yhä yleinen ja vaiettu ilmiö. Suurin osa naisista pelkää kertoa kokemuksistaan pahoinpitelyn tai tapetuksi tulemisen pelossa.

Afganistanin presidentti Ghani sanoi viimeisimpien väitteiden ”järkyttäneen kaikkia afganistanilaisia”. Maan jalkapallon suursponsori, tanskalainen urheilufirma Hummel on ilmoittanut lakkauttavansa tukensa skandaalin vuoksi.

Afganistanin jalkapalloliitto on kiistänyt kaikki syytteet ja ilmoittanut naispelaajien valehtelevan.

Maan olympiakomitean pääjehun Hafizullah Rahimin sanat viittaavat kuitenkin siihen, että Afganistanin urheilulla riittää synkkiä salaisuuksia.

– Valitettavasti nämä huolenaiheet ovat tulleet meille tutuiksi. Seksuaalista hyväksikäyttöä on paitsi maamme jalkapallossa myös muissa lajiliitoissa. Meidän on taisteltava tätä vastaan, Rahimi sanoi toimittajille Kabulissa.

Lähteet: The Guardian, BBC, New York Times, CNN

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?