Humalassa sekoilleet venäläisurheilijat tuhosivat 24 tunnissa uransa ja ystävyytensä – kokivat karvaan pettymyksen oikeudessa - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Humalassa sekoilleet venäläisurheilijat tuhosivat 24 tunnissa uransa ja ystävyytensä – kokivat karvaan pettymyksen oikeudessa

Julkaistu: 5.12.2018 19:08, Päivitetty 5.12.2018 20:01

Venäläiset futistähdet eivät saaneet haluamaansa ratkaisua keskiviikon oikeuskäsittelyssä.

Venäjän puhutuimmista urheilijoista ei ole ollut viime kuukausina epäselvyyttä. Media on seurannut tiiviisti tunnettujen jalkapalloilijoiden Aleksandr Kokorinin ja Pavel Mamajevin edesottamuksia.

Kaksikko nousi otsikoihin lokakuun alkupuolella Moskovassa sattuneiden tapahtumien vuoksi. Kokorinin, 27, ja Mamajevin, 30, seurat Zenit ja FC Krasnodar kohtasivat Venäjän liigan ottelussa Pietarissa, minkä jälkeen pelaajat suuntasivat Moskovaan juhlimaan sanojensa mukaan ystävyytensä 10-vuotispäivää.

Pääkaupungissa juhlinta karkasi pahasti käsistä. Kokorin ja Mamajev olivat mukana miesjoukossa, jonka nähtiin pahoinpitelevän autonkuljettaja Vitali Solovtshukia varhain aamulla Moskovan keskustassa. Päävammoja saanut kuljettaja joutui sairaalahoitoon.

Myöhemmin seurue jatkoi matkaansa moskovalaiskahvilaan, jossa he ajautuivat kiistaan aamiaista syöneen valtion virkamiehen Denis Pakin kanssa. Julkisuuteen levinnyt kahvilan valvontakameratallenne järkytti koko maata. Videolta näkyi, kuinka Kokorin otti yhdessä vaiheessa tuolin ja löi sillä Pakia päähän. Pak kertoi sittemmin saaneensa iskusta aivotärähdyksen.

Lue lisää: Skandaali, josta koko Venäjä puhuu: urheilutähdet lähtivät juhlimaan ystävyyttään – ja tuhosivat elämänsä irvokkaalla tavalla

Jalkapalloilijat pidätettiin pian skandaalimaisten tapahtumien jälkeen. Lokakuun oikeuskäsittelyssä heidät määrättiin kahden kuukauden tutkintavankeuteen, mikä oli shokki tähtistatusta maassaan nauttiville huippufutareille.

Kaksikko saapui keskiviikon oikeuskäsittelyyn toivoen, että vankeusaika olisi ohi. Oikeus päätti kuitenkin toisin ja määräsi Kokorinin ja Mamajevin pysymään tutkintavankeudessa helmikuun 8. päivään.

Myös bileseurueessa olleiden Kokorinin pikkuveljen Kirillin ja pelaajan ystäväpiiriin kuuluvan juniorivalmentajan Aleksandr Protasovitskij’n vankeusaikaa pidennettiin helmikuun alkuun.

Lopullisen tuomion antamisessa kestää vielä pitkään. Venäläismedian mukaan urheilijoita uhkaa pahimmillaan seitsemän vuoden vankeusrangaistus.

Aikovat valittaa

Kaksi kuukautta venäläistä vankilaelämää viettäneet jalkapalloilijat ja heidän taustajoukkonsa eivät salailleet pettymystään tuomion tultua. Pelaajien asianajajat ilmoittivat laativansa valituksen, mutta on epätodennäköistä, että tuomio muuttuu.

Kokorin ja Mamajev ovat selitelleet käytöstään sillä, että niin autonkuljettaja Solovtshuk kuin Pak olisivat provosoineet pelaajia ja heidän seurueensa jäseniä.

Jalkapalloilijoiden asianajajat yrittivät vedota puheenvuorossaan tunteisiin ja toistivat, kuinka paljon heidän asiakkaansa ovat ”epäoikeudenmukaisessa prosessissa” kärsineet. Tuomari keskeytti lakimiesten vuodatuksen useamman kerran.

Pavel Mamajev (edessä) seurasi oikeuskäsittelyä samassa kopissa Aleksandr Kokorinin ja tämän pikkuveljen Kirillin (takana vas.) kanssa.

Myös Kokorin ja Mamajev pääsivät lyhyesti ääneen. Kokorinin mukaan hänen rangaistuksensa on ollut liian kova.

– Asiaa on tutkittu kaksi kuukautta. Tässä ei ole ollut mitään salaliittoa. Omasta puolestani voin sanoa, että löin Pakia vastauksena hänen loukkaukseensa. En ymmärrä, miksi minua syytetään (autonkuljettaja) Solovtshukin tapauksesta, kun en koskenut häneen sormellanikaan, jalkapalloilija sanoi.

Kokorinin mukaan hän on tehnyt Pakin kanssa sovinnon. Mamajev taas ilmoitti lahjoittaneensa rahaa Solovtshukin kuntoutumisen tukemiseen.

– Suostun mihin tahansa paitsi vankeuteen. En aio tehdä hallaa tutkinnalle. Myönnän syyllisyyteni Solovtshukin tapauksessa. Minulla on kasvatettavana kaksi lasta, ja poissaoloni vaikuttaa heidän henkiseen hyvinvointiinsa, Mamajev vetosi.

Valvontakamera tallensi Kokorinin ja Mamajevin seurueen riehumisen moskovalaiskahvilassa.

Jalkapalloilijoiden lähipiiriä oli runsaasti paikalla keskiviikon oikeuskäsittelyssä. Somejulkkiksena uraa luonut Mamajevin vaimo Alana saapui käsittelyyn kokonaan mustiin pukeutuneena ja sanoi ennen käsittelyn alkua jotain lyhyesti miehelleen. Kokorinin äiti Svetlana lähetteli pojilleen käsittelyn kuluessa lentosuukkoja saaden syytetyt naureskelemaan.

Hymyt hyytyivät, kun tuomari julisti oikeuden ratkaisun.

Viileät välit

Kokorin ja Mamajev istuvat tutkintavankeusaikaansa Butyrkan vankilassa Moskovassa. Se on pääkaupungin suurin vankeuslaitos, joka tuli neuvostoaikana tutuksi muun muassa monille poliittisille vangeille.

Kymmenen vuotta kestäneestä ystävyydestä huolimatta kaksikon välit ovat venäläislähteiden mukaan nykyään viileät. Molemmat ovat yrittäneet pelastaa nahkansa kaikin keinoin ja vähätellä osuuttaan väkivaltaisiin tapahtumiin, mikä on osin tarkoittanut selän kääntämistä kaverille.

Vankilassa he ovat istuneet eri selleissä ja pitäneet erittäin vähän yhteyttä.

Venäjän tunnetuimpiin jalkapalloilijoihin lukeutuva Aleksandr Kokorin kuunteli syytteitä lokakuun vangitsemisoikeudenkäynnissä.

Yleisö seurasi Aleksandr Kokorinin vangitsemisoikeudenkäyntiä lokakuussa.

Kokorin ja Mamajev ovat saaneet tavata vankila-aikanaan rajoitetusti perhettään ja puolisojaan. Yhteyttä lähimmäisiin on pidetty myös puhelimitse ja kirjeitse.

Tutkintavankeuden jatkuminen tarkoittaa, ettei joukkueidensa avainpelaajiin kuuluvia venäläisiä nähdä jalkapallokentillä tällä kaudella. Pelaaminen olisi tosin ollut muutenkin kaikkea muuta kuin varmaa, sillä Zenit ja FC Krasnodar ovat ilmoittaneet, etteivät ole innokkaita pitämään futaajia palkkalistoillaan.

Vankilassa Kokorin ja Mamajev ovat saaneet harjoitella kuntosalilla kaksi kertaa viikossa. Vankilan johto joutui rajoittamaan jalkapalloilijoiden treenaamista, jotta muut vangit eivät kokisi jalkapalloilijoiden saavan erityiskohtelua.

Uuden vuoden juhlat vankilassa

Venäjän jalkapallon pahoiksi pojiksi profiloituneen kaksikon kohtalo on jakanut mielipiteitä. Osa haluaisi jet set -elämällään ennenkin kohauttaneiden tähtipelaajien päätyvän mahdollisimman pitkäksi ajaksi telkien taakse. Osa uskoo, että jo koettu julkisuusrumba ja vankeusaika ovat tehneet tehtävänsä.

Duumassa ja Venäjän jalkapalloliitossa vaikuttava poliitikko Igor Lebedev sanoi Sport Ekspressille pitävänsä oikeuden tuoreinta ratkaisua oikeudenmukaisena mutta tuntevansa myötätuntoa pelaajia kohtaan.

– Inhimillisesti ajatellen heitä käy sääliksi. He eivät vietä uutta vuotta perheidensä ja rakkaidensa kanssa vaan tiedätte kyllä missä. Laki on kuitenkin laki, ja meidän on noudatettava sitä. Kun Kokorin löi ihmistä tuolilla päähän, hän tuskin ajatteli, että uuden vuoden juhlia voi viettää vankilassa.

Vielä vähän aikaa sitten huippujalkapalloilijat halailivat kentällä ystävinä. Nyt sekä ura että ystävyys ovat kokeneet pahoja kolhuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?