Egotripin laulaja kertoi lapsensa tylystä kohtelusta juniorijoukkueessa – kansa heräsi kuumaan keskusteluun: ”Lasten maailma on kova” - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Egotripin laulaja kertoi lapsensa tylystä kohtelusta juniorijoukkueessa – kansa heräsi kuumaan keskusteluun: ”Lasten maailma on kova”

Mikki Kauste aloitti omakohtaisen esimerkkinsä kautta laajemman keskustelun suomalaisesta junioriurheilusta.

Mikki Kauste aloitti omakohtaisen esimerkkinsä kautta laajemman keskustelun suomalaisesta junioriurheilusta.

Julkaistu: 13.11.2018 14:08

Egotripin solisti ja Espoon kaupunginvaltuutettu Mikki Kauste kertoi poikansa kohtelusta juniorijoukkueessa. Aihe puhuttaa kiivaasti myös Ilta-Sanomien lukijoita.

Suomalaisen juniorijärjestelmän ympärillä käydään parhaillaan kiivasta keskustelua. Aihe nousi esiin, kun Egotripin keulahahmona tunnettu Mikki Kauste kertoi jalkapalloa harrastavan 12-vuotiaan poikansa tilanteesta.

Kausteen poika on pelannut pitkään espoolaisen jalkapalloseuran kilpajoukkueessa. Kunnianhimoinen juniori joutui viime viikolla kokemaan ison pettymyksen, kun hänet pudotettiin kilpajoukkueesta harrasteryhmään.

Valmennustehtävissä itsekin toiminut Kauste sanoi ymmärtävänsä tasoryhmiin jakoa, mutta kritisoi tapaa, jolla ikävät uutiset kerrottiin nuorelle pelaajalle.

Kausteen mukaan pelaajat pudotettiin tutusta joukkueesta ilman sen kummempia perusteluja.

– Kentän laidalla oli ollut nimenhuuto, josta poika oli lähtenyt kotiin itkemään, Kauste sanoi Ilta-Sanomille.

– Poikani pyysi minua kysymään valmentajalta, missä asioissa hänen pitäisi kehittyä. Ajattelin, ettei tämä voi mennä näin. Valmentajien pitäisi keskustella näistä asioista aktiivisesti lapsen kanssa, jottei pelaajalle jää oloa, että hän ei kelpaa tai hänet on hylätty.

Paljon keskustelua

Kausteen kertomus on herättänyt vilkasta keskustelua myös Ilta-Sanomien lukijoissa. Aihetta käsittelevään juttuun tuli tiistaiaamuna satoja kommentteja.

Moni kiitteli Kaustea, että tämä nosti julkiseen keskusteluun useita suomalaisperheitä koskettavan asian.

– Ymmärrän. Pojalleni kävi samoin. Nyt pari vuotta myöhemmin hän pitää jo itseään jalkapalloelämän (ja vähän muunkin) luuserina. Lasten ja nuorten maailma on kova, yksi lukija kirjoitti.

– Mielestäni iso ongelma on, että isot seurat pyrkivät aktiivisesti hankkimaan koko ajan uusia pelaajia muista seuroista, jolloin pitkään ja ihan hyvin joukkueessa pelannut pelaaja putoaa pois. Juniorijoukkueet tuntuvat pyrkivän lyhytnäköiseen voittamiseen eikä niinkään pelaajien kehittämiseen. Tällainen joukkueiden jatkuva sekoittaminen ei palvele mielestäni pelaajaa, joukkuetta eikä edes suomalaisen jalkapallon nykytilaa, toinen juttua kommentoinut pohti.

Pojalleni kävi samoin. Nyt pari vuotta myöhemmin hän pitää jo itseään jalkapalloelämän (ja vähän muunkin) luuserina.

– Saman olen kokenut lapseni kohdalla. Jos et ole huippu jo 7–10 vuotiaana, jäät pihalle. Vaikka valmentajan tehtävänä olisi kehittää koko joukkuetta eikä pelkästään huippuja. Omankin lapsen kohdalla hänelle jäi niin kovat kolaukset identiteettiin ja itsetuntoon, ettei hän vie enää omiakaan lapsia kyseisen harrastuksen piiriin.

– Enää en ihmettele, miksi meillä ei ole menestyvää jalkapalloa. Jos "ammattivalmentajat" päättävät kilparyhmiin pääsevistä pelaajista heidän ollessaan 10-vuotiaita, voi vain kuvitella, kuinka paljon talenttia lähetetään tässä vaiheessa muihin lajeihin.

Moni aihetta kommentoinut lukija toivoi seuroilta ja valmentajilta avoimempaa keskustelua nuorten pelaajien kanssa.

– Kyse ei ole siitä, että jokaisen pitää päästä edustusjoukkueeseen, vaan siitä, miten asia käsitellään niiden kanssa, jotka eivät pääse. Jokainen putoaja tuntee itsensä jo valmiiksi epäonnistuneeksi, ei sitä tarvitse alleviivata välinpitämättömyydellä.

– Samalla tavalla kävi pojalleni aikanaan. Itkien lähti kotiin samassa tilanteessa. Mutta näin se menee. Jälkeenpäin ajatellen sekin oli hyvää elämänkoulua.