Veikkausliiga uudistumassa: 12 joukkuetta, vähemmän otteluita, loppusarjat – ja pudotuspelit! - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Veikkausliiga uudistumassa: 12 joukkuetta, vähemmän otteluita, loppusarjat – ja pudotuspelit!

Veikkausliigan sarjajärjestelmään suunnitellaan uudistuksia.

Veikkausliigaa pelataan jatkossakin 12 joukkueella. Kuva HJK:n ja SJK:n kamppailusta viime viikonlopulta.­

23.10.2018 15:53 | Päivitetty 23.10.2018 17:34

Veikkausliigan sarjajärjestelmä on uudistumassa Ilta-Sanomien tietojen mukaan jo ensi kaudeksi.

Miesten sarjajärjestelmää arvioiva työryhmä aikoo esittää Veikkausliigan hallitukselle ehdotusta, jossa pääsarja pelattaisiin ensi kaudella 12 joukkueella kuten kuluvallakin kaudella.

Joukkuemäärän kasvattamista ei ole nähty työryhmässä mahdollisena, sillä liigaan ei riitä sen mielestä tällä hetkellä tarpeeksi laadukkaita seuroja tai pelaajia.

Muutos aiempaan olisi se, että kahden kierroksen jälkeen sarja jakautuisi ylempään ja alempaan loppusarjaan. Näin saataisiin laskettua nykyistä ottelumäärää, 33 peliä, merkittävästi alaspäin.

– En halua tässä vaiheessa kommentoida asiaa millään tavalla, IS:n tavoittama Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande sanoi.

Liikaa pelejä?

Ottelumäärä on ollut viime vuosina iso puheenaihe Veikkausliigassa. Elokuussa aloittanut työryhmä asettikin yhden pelin pääsääntöisen viikkorytmin uudistuksen tärkeäksi tavoitteeksi, sillä se mahdollistaisi harjoittelun ja pelaamisen paremmassa vireystilassa sekä vähentäisi myös loukkaantumisriskiä.

Yksi maali on myös korkeiden panosten otteluiden lisääminen. Tätä tavoitetta erilliset loppusarjat edistäisivät.

Työryhmässä mukana oleva Interin tekninen johtaja Vesa Mäki ei halua ottaa kantaa uudistuksen yksityiskohtiin mutta kertoo, että työryhmä on miettinyt uudistusvaihtoehtoja urheilun ehdoilla. Tärkeää olisi saada liigaan mahdollisimman paljon kovan panoksen otteluita.

– Kaikki ovat yksimielisiä siitä, että huhti-lokakuussa on liikaa pelejä. Meillä on käytännössä ainakin neljä eri vaihtoehtoa, joita pohdimme. Tämä on kieltämättä yksi niistä, Mäki kertoo.

– Kaikki ovat sitä mieltä, että muutoksia on tehtävä. Varmasti tulee kritiikkiä, jos menemme esimerkiksi ylä- ja alaloppusarjoihin. Onko silloin tarpeeksi panoksellisia pelejä? Joillekin voi olla kova paikka, jos sarjakolmonen ei pääsisikään automaattisesti eurokentille. Toivottavasti asiaan löytyy yksimielisyys. Kamalinta kaikesta olisi, ettei mitään muutettaisi.

Kolmas europaikka pudotuspeleillä

Työryhmän hahmotelman mukaan liigamestari, kakkonen ja Suomen cupin voittaja saisivat edelleen paikat eurocupeihin. Viimeinen paikka ratkaistaisiin pudotuspeleillä, joihin mahdollisesti otettaisiin mukaan myös alaloppusarjan voittaja tai jopa kaksi parasta joukkuetta.

Alemmista sarjoista Ykkösen suunnitellaan laajentuvan ennen pitkää 12 tai jopa 14 joukkueen sarjaksi. Uudistus ei tapahdu missään nimessä kaudelle 2019. Kakkosta pyritään uudistamaan niin, että kolmen lohkon voittajat nousisivat jatkossa suoraan karsintojen sijaan.

Sarjajärjestelmää arvioivan työryhmän esitys menee lähiaikoina Veikkausliigan hallituksen käsittelyyn, jossa hahmotelmaan voidaan tehdä muutoksia.

Lopulliset päätökset tekee parin viikon sisällä Palloliiton hallitus.

– On selvää, että kun puhutaan Veikkausliigan sarjajärjestelmästä, niin liigalla ja seuroilla on mahdollisuus kommentoida sitä. On tärkeää, että Veikkausliigalla on mahdollisimman yhtenäinen näkemys siitä, mikä on sarjajärjestelmä. Kun mennään urheilullisuus edellä, on tärkeää, että meillä on sellainen pelirytmi, joka mahdollistaa hyvän viikkorytmin. Tähän tavoitteeseen on peilattu eri vaihtoehtoja, Palloliiton toinen varapuheenjohtaja ja pääsarjatyöryhmän puheenjohtaja Kaarlo Kankkunen sanoo.

– Jos joukkuemäärään tehdään muutoksia, niin silloin mahdolliset muutokset tulevat siirtymään eteenpäin. Jos Veikkausliigassa on 12 joukkueen sarja ensi vuonna, niin muutoksen pystytään tekemään nyt marraskuussa.

Kankkusen mukaan tavoitteena on se, että lopullinen ehdotus tulee marraskuun alussa.

– Teknisesti emme pysty tekemään hirveästi Ykkösen ja Kakkosen osalta. Kakkoseen on oltu suhteellisen tyytyväisiä. Ainoa, mikä Kakkosessa on ollut keskustelunaihe, niin lohkovoittajat eivät ole suoraan nousseet. Seuroissa ja kentällä on ollut vahva näkemys siitä, kun voitat sarjan, ansaitset suoran nousun.

Juttuun lisätty klo 17.33 Kaarlo Kankkusen kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?