Satoja ihmisiä jäi porttien taakse Ykkösen kärkiottelussa Helsingissä – ”Ei ollut riittävästi järjestyksenvalvojia”

Julkaistu: , Päivitetty:

Jalkapallo
HIFK:n ja KPV:n välinen ottelu kiinnosti väkeä aurinkoisessa säässä, mutta iso joukko jalkapallon ystäviä ei päässyt katsomoon.
Helsingissä käynnistyi iltapäivällä jännitysottelu HIFK:n ja Kokkolan Pallo-Veikkojen välillä. Panoksena oli Ykkösen mestaruus ja nousu liigatasolle.

Toiseksi viimeisen kierroksen ottelussa KPV:lla on mahdollisuus varmistaa nousu, mutta se olisi vaatinut voittoa. HIFK:n toiveet olisivat pysyneet yllä voitolla tai tasapelillä.

Ottelun jälkeen nähtiin tyytyväisiä helsinkiläisiä, sillä peli päättyi HIFK:n 2–1-voittoon. Joukkue siirtyi Ykkösen sarjakärkeen kahden pisteen erolla KPV:hen.

Ottelu kiinnosti väkeä. Kokkolasta saapui ennakkotietojen mukaan noin 200–300 katsojaa, mutta ennen kaikkea katsojia saapui pääkaupunkiseudulta. Koska TPS saattaa kohdata Ykkösessä toiseksi sijoittuneen joukkueen liigakarsinnassa, myös Turusta saapui väkeä seuraamaan ottelua.

Juha Ikonen oli vastassa kahdeksaa turkulaista, jotka saapuivat tila-autolla Töölöön.

– Menimme 20 minuuttia ennen ottelun alkua lippujonoon, jossa oli jo valmiiksi paljon väkeä, Ikonen kertoo.

– Siellä meille ilmoitettiin, että ottelu on loppuunmyyty.

Ikosen mukaan jonossa oli parisensataa ihmistä.

– Ja kun kävelimme keskustaa kohti, sieltä virtasi vielä lisää väkeä.

Liian vähän järjestyksenvalvojia

Ikonen ja hänen ystävänsä yrittivät tiedustella HIFK:n edustajilta, miksi katsomoon ei pääse, vaikka itäkatsomo on täysin tyhjä.

– Ja aurinkoisella säällä siellä olisi ollut mukava istua, Ikonen korostaa.

HIFK Soccer rf:n puheenjohtaja Christoffer Perret sanoo saaneensa asiasta jonkin verran palautetta. Hänen mukaansa ottelun kapasiteetiksi oli sovittu vajaa 4 000.

– Koska Helsingissä järjestään samaan aikaan kaksi muuta isoa tapahtumaa (joista toinen on International Horse Show), meillä ei ollut riittävästi järjestyksenvalvojia. Järjestyksenvalvonnasta huolehtiva Paristo Oy tarvitsi etukäteen tarkan luvun ottelussa tarvittavista järjestyksenvalvojista, Perret kertoo.


Perretin mukaan seura uskoi 4 000 kapasiteetin riittävän.

– Peleissämme on käynyt 1 000–2 000 katsojaa, joten näin arvelimme.

Seuran omat ”järkkärit” hoitavat fanipäädyn

Otteluun pystyttiin siis ottamaan 3 800 katsojaa. Määrä tuli täyteen noin 20 minuuttia ennen alkuvihellystä, joka oli lauantaina kello 14.

– Kun 3 800 katsojan raja tuli täyteen, emme voineet avata lisäkatsomoja, koska meillä ei ollut niitä varten järjestyksenvalvojia, Perret sanoo.

Perretin mukaan stadionsopimus velvoittaa HIFK:ta käyttämään tiettyä firmaa, joten seura ei voi tuoda peleihin omia ”järkkäreitään”.

– Tästä syystä emme voineet avata itäkatsomoa tai pääkatsomon yläosaa.

Koska kyseessä oli nousukamppailu, Palloliitto oli määritellyt pelin ns. korkean riskin otteluksi, jossa pitää olla normaalia enemmän järjestyksenvalvojia. Perretin mukaan niitä oli nyt noin 40. Lisäksi ottelun turvallisuutta valvoi tietty määrä poliiseja.

Paristo Oy:n toimitusjohtaja Risto Niironen haluaa korjata Perretin antamia tietoja.

– Me annoimme HIFK:n käyttöön sen määrän järjestyksenvalvojia, kun he halusivat, Niironen sanoo.

Hänen mukaansa seura pyysi ensin yhdeksän henkilöä, sitten viisi lisää ja ottelua edeltävinä päivinä vielä kolme lisää. Näin Paristo toimitti paikalle 17 järjestyksenvalvojaa.

– Jos Perret sanoo paikalla olleen 40 valvovaa, niin 23 niistä on ollut HIFK:n fanipäädyssä, jonka järjestyksenpidosta seura huolehtii itse, Niironen valottaa sopimuksen sisältöä.

Hänen mukaansa HIFK itse päätti perjantaina, että itäkatsomoa ei avata.

– Paristoa on turha syyttää sen tyhjänä pysymisestä, Niironen sanoo.

Lisätty Risto Niirosen kommentit klo 17.59.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt