Vastustajat kertoivat, millaista on pelata jalkapalloa Usain Boltia vastaan – rehellinen arvio on karua luettavaa - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Vastustajat kertoivat, millaista on pelata jalkapalloa Usain Boltia vastaan – rehellinen arvio on karua luettavaa

Vastustajat eivät vakuuttuneet Usain Boltin (oik.) jalkapallotaidoista.

Julkaistu: 18.10.2018 18:54

Pikajuoksulegendasta Usain Boltista tuli hiljattain koko jalkapallomaailman puheenaihe, kun hän teki kaksi maalia australialaisen pääsarjaseuran paidassa.

Ammattilaisfutaajan urasta haaveileva Bolt on näytillä A-liigassa pelaavassa Central Coast Marinersissa. Hän osui viikko sitten kahdesti harjoitusottelussa Macarthur South West Unitedia vastaan.

Ottelu oli Boltin ensimmäinen ammattilaisjoukkueen aloituskokoonpanossa ja hänen osumistaan tuli heti maailmanlaajuinen uutinen. Urheiluihmisiä ympäri maailman kiehtoo kysymys siitä, miten maailman nopein mies pärjää uudessa lajissa.

Boltin urheilijanominaisuudet ovat kiistattomasti äärimmäistä huippuluokkaa. 195-senttinen jamaikalaistähti on kahdeksankertainen pikajuoksun olympiavoittaja ja hallitseva ME-mies 100 metrillä (9,58) ja 200 metrillä (19,19), mutta osaako hän pelata jalkapalloa?

Macarthur South West Unitedin pelaajien rehelliset arviot Boltista eivät mairittele yleisurheilutähteä.

– Olin enemmän huolissani Ross McCormackista (Marinersin hankkima entinen Skotlannin maajoukkuemies) ja Jordan Murraysta, jonka kanssa olin pelannut samassa joukkueessa aiemmin. Tiesin, että he ovat vaarallisia. En keskittynyt Boltiin, puolustaja Josh Symons sanoi ESPN:n mukaan.

Mariners voitti ottelun 4–0, mutta Macarthur South West United ei ollut huippuluokan vastus. Joukkue oli yhtä peliä varten koottu yhdistelmäporukka Lounais-Sydneyn alueen pelaajista. Symons ei ollut koskenut palloon kolmeen viikkoon ennen peliä.

Yleisurheilu-uransa viime vuonna lopettanut Bolt, 32, on Marinersissa määrittelemättömän mittaisella koejaksolla. Hän yrittää vakuuttaa seurajohdon taidoistaan ja saada ammattilaissopimuksen. Symons näki, että Boltin jalkapallotaidoista ei kannata maksaa ammattimiehen palkkaa, mutta hänen Marinersille ja A-liigalle tuomansa julkisuusarvo on toinen juttu.

– NPL:ssä (Australian kakkossarja) on pelaajia, jotka ansaitsisivat ammattilaisdiilin ennen Boltia, mutta Marinersin johto uskoo varmasti, että Bolt tuo faneja katsomoon.

– Bolt on vielä kaukana ammattipelaajan tasosta. Hän voi varmaankin kehittyä sinne asti hyvällä valmennuksella. Hän on kuitenkin iso nimi, jota ihmiset tulevat katsomaan, Symons sanoi.

Bolt pelasi 75 minuuttia ottelussa Macarthur South West Unitedia vastaan. Hän syötti pelissä vain neljä kertaa, joista kaksi oli harhoja. Maalintekoyrityksiä hänellä oli kuusi, joista kolme suuntautui maalia kohti. Otteluraporttien mukaan Boltilla oli vaikeuksia pelitempon ja sijoittumisen kanssa.

Kerran Bolt jopa hävisi juoksukilpailun. Macarthurin oikea pakki Nathan Millgate nappasi pallon pikajuoksutähden nenän edestä ja vähätteli suoritustaan pelin jälkeen.

– Meidän topparimme liukastui, joten jouduin paikkaamaan. En usko, että olin Boltia kovin paljon nopeampi. Hän otti kovan kosketuksen ja tv:n kuvakulma varmaan sai tilanteen näyttämään paremmalta kuin se oikeasti oli, Millgate sanoi.

Usain Bolt pääsi väläyttämään tavaramerkkituuletustaan Australiassa.

Macarthurin keskikenttämies Glen Trifiro on entinen Marinersin pelaaja, jolla on kokemusta A-liigasta. Hänen mielestään Boltin esitys ottelussa ei kerro vielä mitään sprintterin mahdollisesta menestyksestä Australian pääsarjassa.

– Laukaus, jolla hän teki ensimmäisen maalinsa, oli hyvä. Rehellisyyden nimissä täytyy kuitenkin sanoa, että A-liigan pelissä Bolt ei olisi saanut yhtä paljon tilaa. Ottelun tempo oli myös paljon A-liigan peliä alhaisempi.

– Pääsarjassa syöttölinjat ovat tiukempia ja puolustajat terävämpiä sekä nopeampia. Boltilla oli meitä vastaan niin paljon maalitilaisuuksia, että huippuhyökkääjä olisi tehnyt niistä viisi maalia, Trifiro sanoi.

Australian A-liiga alkaa viikonloppuna. Mariners pelaa vieraissa Brisbane Roaria vastaan sunnuntaina. Bolt ei ole mukana joukkueessa, sillä hän ei ole vielä tehnyt pelaajasopimusta Marinersin kanssa.

Mediatietojen mukaan Mariners odottaa tietoa Australian jalkapalloliitolta siitä, osallistuuko liitto Boltin vaatiman 1,9 miljoonan euron suuruisen palkan maksamiseen. Liitolla on erillinen rahasto tähtipelaajien houkuttelemiseksi A-liigaan. Sarjassa on aikaisemmin pelannut muun muassa italialainen maailmanmestari Alessandro Del Piero.

Mariners jäi viime kaudella A-liigan jumboksi. Boltin hankkiminen on kuitenkin tuonut seuralle valtavan määrän mediahuomiota. Esimerkiksi seuran Twitterissä julkaisemaa videopätkää Boltin avausmaalissa on tähän mennessä katsottu yli kuusi miljoonaa kertaa.

Bolt haluaisi jatkaa Australiassa ja ehti jo kieltäytyä maltalaisen Valletta FC:n tekemästä kaksivuotisesta sopimustarjouksesta. Bolt tietää, että hänellä on vielä pitkä matka jalkapallotähdeksi, mutta hän hakee inspiraatiota Cristiano Ronaldon tarinasta.

– Ronaldo tietää, mitä maailman parhaaksi tulemiseksi vaaditaan. Otan oppia häneltä. En ole Lionel Messin kaltainen luonnonlahjakkuus, joka on pelannut pienestä pitäen. Cristiano Ronaldo teki töitä tullakseen parhaaksi. Haluan kopioida häntä. Minun pitää paiskia töitä ja keskityn siihen, Bolt sanoi Mariners-uransa alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?