Jalkapallo

Usain Boltin futisuran avausmaalit säväyttivät – näin asiantuntijat kommentoivat tähden unelmaa huippuammattilaisuudesta

Julkaistu:

Jalkapallo
Sadan metrin maailmanennätysmies Usain Bolt lopetti yleisurheilun ja yrittää nyt läpimurtoa jalkapallokentillä.
Futistähteydestä unelmoiva Bolt, 32, on parhaillaan näytillä Australian pääsarjassa A-liigassa pelaavassa Central Coast Marinersissa.

Hän oli perjantaina ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa ja onnistui heti heiluttamaan verkkoa kahdesti ystävyysottelussa Macarthur South West Unitedia vastaan.

Osumat olivat Boltin uran ensimmäiset ammattilaisjoukkueen riveissä ja niistä tuli hetkessä valtava uutinen ympäri maailman, etenkin kun maaleista ensimmäinen oli varsin mallikas vasemman jalan viimeistely etunurkkaan.
Bolt on useaan otteeseen sanonut haaveilevansa, että pelaa jonain päivänä Manchester Unitedissa, mutta kuinka realistinen yleisurheilusuuruuden futisunelma on?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen puolestaan puhuvat huikeat urheilijan ominaisuudet. Bolt on kahdeksankertainen olympiakultamitalisti, jonka nimissä ovat sekä 100 metrin (9,58) että 200 metrin (19,19) maailmanennätykset.

Keskushyökkääjänä pelaava Bolt on 195 senttiä pitkä ja painaa 94 kiloa, eli hän on kookkaampi kuin suurin osa huipputoppareista.

– Hän hyppää helposti 2,5 metrin korkeuteen. Jos löydämme jonkun keskittämään hänelle palloja, niin saamme melkoisen edun, Marinersin brittimanageri Mike Mulvey sanoi hiljattain BBC:n haastattelussa.


Boltin unelman saattaa kuitenkin murskata hänen vähäinen futiskokemuksensa. Vaikka Bolt osui kahdesti perjantaina, vastustaja Macarthur South West United ei ollut eliittijoukkue. Se oli yhdistelmäjoukkue Lounais-Sydneyn alueen pelaajista, joka koottiin vain yhtä peliä varten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

75 minuuttia ottelussa pelannut Bolt syötti pelissä vain neljä kertaa, joista kaksi oli harhoja. Maalintekoyrityksiä hänellä oli kuusi, joista kolme suuntautui maalia kohti. Otteluraporttien mukaan Boltilla oli vaikeuksia pelitemmon ja sijoittumisen kanssa.

Peliä tv:ssä kommentoinut entinen huippumaalivahti Mark Bosnich sanoi, että Boltilla on vielä pitkä matka ammattilaiseksi. Manchester Unitedissakin pelannut Bosnich kuvaili Boltin pallokosketusta ”erittäin huonoksi”.

– Hänen vauhtikestävyytensä on hieman kehittynyt, mutta hän näytti väsyneeltä vain 15–20 minuutin pelin jälkeen, Bosnich sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.


Yleisurheilu-uransa kauden 2017 jälkeen lopettanut Bolt on yrittänyt päästä futisammattilaiseksi aiemmin Saksassa ja Norjassa.

Hän treenasi Bundesliigan suurseuroihin kuuluvan Borussia Dortmundin riveissä ja pelasi Strømsgodsetin riveissä vaihtomiehenä yhdessä ystävyysottelussa. Kummallakaan kerralla Bolt ei vakuuttanut.

– Hänellä on lahjoja, mutta jos hän haluaa pelata korkealla tasolla, hänellä on vielä paljon työtä edessä, Dortmundin valmentaja Peter Stöger sanoi Boltin maaliskuisen vierailun jälkeen SkySportsille.

Stögerin mielestä Boltin liikkeessä ja pelinymmärryksessä oli puutteita, mutta jamaikalainen teki vaikutuksen valloittavalla persoonallaan.

– Jalkapallon ja pikajuoksun fyysiset vaatimukset ovat täysin erilaiset, mutta nautimme Boltin vierailusta. Oli hauska tavata hänenlaisensa kaveri ja tehdä töitä yhdessä.


ABC-kanava raportoi Boltin ensimmäisistä harjoituksista Australiassa elokuussa ja kertoi, että pikajuoksijan kunto ei tahtonut kestää kestävyyttä vaativia futistreenejä.

– Yleisurheilussa juostaan suoraan eikä tehdä samanlaisia kiihdytyksiä ja jarrutuksia kuin futiskentällä, Marinersin manageri Mulvey sanoi kanavalle.

Central Coast Mariners jäi viime kaudella A-liigan jumboksi. Boltin tulo on lisännyt kiinnostusta seuran ympärillä valtavasti. Hän on toistaiseksi koeajalla Marinersissa. Manageri Mulvey on sanonut, että koeaikaa voidaan tarvittaessa venyttää tammikuulle asti, jotta nähdään, onko pikajuoksijasta todella jalkapalloilijaksi.


Bolt itse vakuuttaa tavoittelevansa ammattilaissopimusta tosissaan.

– Olen innoissani. Tulin tänne tekemään parhaani ja yrittämään joukkueeseen mukaan, hän sanoi Fox Sportsille pelin jälkeen.

– Olen oppinut paljon uusia asioita. Yksinkertaisia juttuja, jotka ovat niitä tärkeimpiä, kuten miten löydän tyhjää tilaa ja pääsen eroon puolustajista.

– Mielestäni olen kehittynyt nopeasti. Olen iloinen siitä, että pääsin todistamaan sen tänään itselleni ja näyttämään sen myös maailmalle.

Australian A-liiga alkaa viikon kuluttua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt