Skandaali, josta koko Venäjä puhuu: urheilutähdet lähtivät juhlimaan ystävyyttään – ja tuhosivat elämänsä irvokkaalla tavalla - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Skandaali, josta koko Venäjä puhuu: urheilutähdet lähtivät juhlimaan ystävyyttään – ja tuhosivat elämänsä irvokkaalla tavalla

Julkaistu: 11.10.2018 20:10

Aleksandr Kokorin ja Pavel Mamajev tarvitsivat vajaat 24 tuntia tuhotakseen uransa ja elämäntyönsä.

Sunnuntaina he pelasivat jalkapalloa kymmenien tuhansien fanien hurratessa. Keskiviikkona he olivat sellissä – ja koko Venäjän vihaamia.

Aleksandr Kokorinin, 27, ja Pavel Mamajevin, 30, taru Venäjän jalkapallon huipulla päättyi yhdessä yössä skandaalimaiseen mahalaskuun.

Viime päivinä Venäjän valtakunnalliset uutiset, keskusteluohjelmat ja sanomalehdet ovat käsitelleet samaa aihetta: miten maansa suurimpiin lupauksiin kuuluneet urheilijat heittivät kaiken hukkaan päihteiden, sekoilun ja liian isojen egojen vuoksi.

Surullisenkuuluisat tapahtumat alkoivat sunnuntaina, kun Kokorinin edustama pietarilaisjoukkue Zenit ja Mamajevin seura FC Krasnodar kohtasivat Venäjän liigan ottelussa Pietarissa.

Peli päättyi kotijoukkueelle 2–1. Sen jälkeen pitkäaikaiset ystävykset suuntasivat junalla Moskovaan, Kokorinin sanoin juhlistamaan 10-vuotista ystävyyttään.

Kaksikko vuokrasi itselleen kokonaisen junavaunun ja aloitti seurueineen rajun juhlimisen. Ilta jatkui Moskovan strippiklubilla aamuyön tunneille.

Ongelmat alkoivat varhain aamulla pääkaupungin keskustassa, kun futistähtien seurue ajautui sanaharkkaan asiakastaan odottaneen autonkuljettajan kanssa.

Julkisuuteen levinneet valvontakameranauhat paljastivat, kuinka useat miehet hakkasivat kuljettajan sairaalakuntoon. Joukossa olivat myös Kokorin ja Mamajev. Sittemmin seurue poistui paikalta.

Yhdeksän maissa aamulla voimakkaasti päihtynyt joukko saapui Moskovan keskustassa sijaitsevaan kahvilaan. Seurue möykkäsi kahvilassa aikansa, kunnes aamiaista syönyt keski-ikäinen mies kehotti heitä rauhoittumaan.

Kommentti ei miellyttänyt bileporukkaa. Kahvilan valvontakameranauhalta näkyi, kuinka mustaan huppariin pukeutunut mies löi huomautuksen tehnyttä asiakasta tuolilla päähän. Myöhemmin selvisi, että lyöjä oli Kokorin.

Valvontakameratallenteelta näkyi, kuinka mustaan huppariin pukeutunut mies löi moskovalaisen kahvilan asiakasta tuolilla päähän. Myöhemmin tekijäksi paljastui Zenitin hyökkääjä Aleksandr Kokorin. Hän on myöntänyt syyllistyneensä tekoon.

Väitteiden mukaan Kokorinin ja Mamajevin seurueen jäsenet olisivat palanneet myöhemmin päivällä kahvilaan ja yrittäneet ostaa valvontakameramateriaalin viidellä miljoonalla ruplalla (65 000 eurolla). He olivat kuitenkin myöhässä.

Tuolilla pahoinpidelty henkilö paljastui Venäjän kauppaministeriön työntekijäksi Denis Pakiksi, jonka edustajat olivat hankkineet tarvitsemansa todisteet. Jättiskandaali oli valmis.

Pitkä ystävyys

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Kokorinin ja Mamajevin tiivis ystävyys päätyy vähemmän mairitteleviin otsikoihin.

Pelaajat kulkivat Venäjän jalkapalloilun huipulle varsin samanlaisen polun, ja molempia pidettiin aikanaan potentiaalisina kansainvälisen tason supertähtinä.

Kokorinin tie vei jo lapsuudessa Valuikin pikkukaupungista Moskovan Lokomotivin jalkapallokouluun ja sieltä Venäjän pääsarjaan.

Teollisuuskaupunki Podolskissa syntyneen Mamajevin lahjakkuus huomattiin myös varhain. Moskovan Torpedon jalkapallokoulussa oppinsa saanut pelaaja alkoi olla pian tuttu näky nuorisomaajoukkueissa ja liigapeleissä.

Aleksandr Kokorinin piti olla tällä kaudella tärkeä osa mestaruutta janoavan Pietarin Zenitin joukkuetta.

Pelaajat noteerattiin ulkomaillakin. Huhujen mukaan muun muassa brittijätti Manchester United havitteli Kokorinia ja Mamajevia riveihinsä, mutta pelaajaura Euroopassa jäi haaveeksi. Kotimaassaan he nousivat kuitenkin muhkeasti palkattujen huippupelaajien joukkoon.

Lapsuusaikoina ystävystynyt kaksikko herätti huomiota myös pelikentän ulkopuolella. Vuonna 2012 tuolloin Dinamossa pelannut Kokorin ja TsSKAa edustanut Mamajev lomailivat yhdessä Yhdysvaltain Miamissa.

Pelaajat julkaisivat lomareissultaan lukuisia yhteiskuvia, joissa he hehkuttivat viettämäänsä jet set -elämää, juomaansa samppanjaa ja julistivat rakastavansa toisiaan.

Osa venäläisistä veti biletyskuvista omat johtopäätöksensä. Kun kaksikko palasi lomaltaan, toimittajat kyselivät, oliko pelaajien välillä jotain ystävyyttä suurempaa. Jalkapalloilijat kiistivät väitteet jyrkästi ja ilmoittivat olevansa molemmat parisuhteessa naisen kanssa.

– Minua naurattaa, että ihmiset kyselevät seksuaalista suuntautumistamme. Tunnen Pashan jo kouluajoilta. Kentällä olemme olleet vastustajia, mutta elämässä olemme ystävystyneet. Hän on minulle kuin veli, Kokorin kommentoi tuolloin.

EM-katastrofi 2016

Kesällä 2016 Kokorinin ja Mamajevin ympärillä kuohui jälleen. Venäjän esitys Ranskan EM-kisoissa päättyi katastrofiin ja alkulohkon jumbosijaan. Kannattajat olivat raivoissaan, eikä tunnetta lievittänyt pari päivää myöhemmin Monte Carlon ökyklubilta julkaistu video.

Kokorin ja Mamajev tyttöystävineen kuvattiin Flavio Briatoren omistamassa yökerhossa vesipiippujen ja hulppeiden samppanjapullojen keskellä. Taustalla soi Venäjän kansallislaulu.

Kokorin ja Mamajev pelasivat Venäjän EM-joukkueessa Ranskassa 2016. Turnauksen jälkeen maajoukkueen ja kaksikon maine sai suuria kolhuja.

Asiasta nousi maanlaajuinen kohu, johon otti kantaa jopa presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov. Surkeat otteet EM-kentillä olivat herättäneet voimakkaan keskustelun nuorten venäläispelaajien ylimielisyydestä. Kokorinin ja Mamajevin biletys vahvisti käsitystä hemmotelluista futistähdistä.

Sadat tuhannet venäläiset allekirjoittivat vetoomuksen, jossa vaadittiin maajoukkueen hajottamista EM-katastrofin jälkeen. Uusi päävalmentaja Stanislav Tsherthsesov ilmoitti, ettei Kokorinia ja Mamajevia nähtäisi Venäjän paidassa.

Huipulta pohjalle

Viime vuodet kaksikko on pitänyt matalampaa profiilia keskittyen pelaajauriinsa. Viikonvaihteeseen asti näyttikin, että juhliminen olisi väistynyt ammattimaisen urheilijanelämän tieltä.

Kuluva kausi alkoi molemmilla lupaavammin kuin pitkään aikaan. Mamajev loisti Krasnodarin keskikentällä, ja loukkaantumisesta toipuneesta Kokorinista maalailtiin tärkeää palasta Zenitin hyökkäykseen.

Kaikki muuttui vajaassa 24 tunnissa.

Sairaalahoidossa oleva autonkuljettaja Vitali Solovtshuk ja valtion virkamies Pak ovat nostaneet jalkapalloilijoita vastaan syytteet. Solovtshuk kertoi saaneensa pahoinpitelyssä aivovamman, aivotärähdyksen ja murtumia kasvojen alueelle. Pakin edustajat ovat sanoneet tämän kärsivän aivotärähdyksestä.

FC Krasnodar, Zenit, Venäjän jalkapalloliitto ja maan urheiluministeriö ovat tuominneet pelaajien teot kovin sanoin.

Krasnodar kertoi tekevänsä kaikkensa purkaakseen Mamajevin pelaajasopimuksen. Zenit ilmoitti, että seura harkitsee tekevänsä samoin Kokorinin kanssa. Venäjän jalkapalloliitto saattaa rangaista pelaajia elinikäisellä pelikiellolla.

Tuhottu jalkapalloura ei ole tällä hetkellä Sashan ja Pashan ainoa – tai edes suurin – murhe.

Pavel Mamajev poliisin kuulusteltavana keskiviikkona lokakuun 10. päivä. Pidätetty Mamajev pahoitteli tapahtunutta ja kertoi ikävöivänsä lapsiaan ja vaimoaan.

Aleksandr Kokorin esiintyi poliisikuulusteluissa rennon oloisena. Pelaajasta ei huokunut suurta katumusta.

Kokorin ja Mamajev ilmoittautuivat poliisille keskiviikkoiltana sen jälkeen, kun virkavalta oli uhannut valtakunnallisessa tv-lähetyksessä tekevänsä heistä maanlaajuisen etsintäkuulutuksen.

Keskiviikon ja torstain pelaajat viettivät erillisissä selleissä ja kiertäen poliisikuulusteluissa. Kaksikko on pahoitellut tapahtunutta mutta selitellyt tekojaan sillä, että heitä provosoitiin ja loukattiin.

– Joimme vain olutta. Se kaikki tapahtui ottelun ja valvotun yön jälkeen... Olen sanonut olevani pahoillani, Kokorin kommentoi Sports.ru-sivuston mukaan.

Viikonlopun tapahtumia setvitään oikeudessa vielä pitkään. Torstain vangitsemisoikeudenkäynnissä Kokorin ja Mamajev määrättiin vangittaviksi joulukuun 8. päivään saakka. Lopullista tuomiota ei ole vielä annettu.

Venäläismedioiden mukaan useat asianajajat kieltäytyivät edustamasta Kokorinia ja Mamajevia. On arvioitu, että futistähtiä uhkaisi pahimmillaan viiden vuoden vankeustuomio.

Aleksandr Kokorin kuvattuna oikeuskäsittelyssä torstaina lokakuun 11. päivä.

Edit klo 22.09: Lisätty tieto Kokorinin ja Mamajevin pidätyksistä torstain oikeuskäsittelyn päätteeksi. Lisätty tieto Solovtshukin ja Pakin vammoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?