Tuija Hyyrynen saavutti upean virstanpylvään – ”100 maaottelua on todella iso juttu minulle”

Tuija Hyyrysestä tuli yhdeksäs suomalaisnainen, joka pääsi 100 maaottelun kerhoon.

Tuija Hyyryselle seuraava maaottelu on uran sadas.

4.10.2018 12:30

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue aloitti keskiviikkona neljän maan turnauksen Kiinan Chongqingissä. Avausottelussa Suomi kohtasi Thaimaan ja ainakin yhdelle Suomen pelaajalle ottelu on iso tapahtuma. Suomi voitti pelin 3–1 Ria Ölingin kahdella ja Eveliina Summasen yhdellä maalilla.

Laitapuolustaja Tuija Hyyryselle se on uran sadas. Hyyrynen tuli tauolla vaihdosta kentälle.

– 100 maaottelua on todella iso juttu minulle. Olen tosi iloinen ja ylpeä siitä. Se kertoo, että on pitkä ura takana, Hyyrynen sanoi päivä ennen juhlaottelua.

Hän harmittelee olevansa hieman huonomuistinen, mutta pari maaottelua on jäänyt mieleen niin hyvässä kuin ikävässä mielessä.

– Hyvänä muistona on Irlanti-peli kotona (3.6.2016, lopputulos 4–1), joka me voitettiin. Se oli todella ehjä peli.

– Jos ajattelee toisinpäin, niin huonona muistona riipii edelleen Portugali-peli syksyllä 2016, kun tarvitsimme enää yhden pisteen EM-kisoihin. Johdimme sitä peliä 2–0 ja hävisimme 2–3.

Ikimuistoinen debyytti

Hyyrynen pelasi ensimmäisen A-maaottelunsa syyskuussa 2007.

– Se taisi olla Skotlantia vastaan ja pelattiin Suomessa. Sain pelata 15 minuuttia lopusta. Olin aika nuori (19-vuotias) ja sain pelata kokeneiden Anne Mäkisen, Sanna Valkosen ja Laura Kalmarin kanssa samassa maajoukkueessa. Se oli aika huippua. Varmaan jännitti aika paljon, mutta ihan hyvin se meni. Meillä oli sitten toinen peli sen leirin aikana ja pääsin siinä avaukseen.

Tuija Hyyrynen (vas.) teki maajoukkueuransa toisen maalin viime kesäkuussa Serbiaa vastaan.

Hyyrynen pääsee nyt samaan joukkoon kuin debyyttiottelunsa kokeneet konkarit. Hyyrysestä tulee yhdeksäs suomalaisnainen, joka on pelannut 100 maaottelua.

– Se tuntuu aika hurjalta. Olen aina kunnioittanut ja ihaillut heitä. Olen miettinyt, kuinka upeat urat heillä on ja miten huippuja he ovat olleet. Hienoa päästä heidän kanssa samaan kastiin, kun saan saman virstapylvään.

Jatko yhä auki

Entä Hyyrysen jatko maajoukkueessa?

30-vuotias puolustaja solmi hiljattain seurajoukkueensa Juventuksen kanssa jatkosopimuksen kesään 2020 asti.

Ennen viimeisimpiä MM-karsintaotteluita Puotinkylän Valtin kasvatti sanoi Palloliiton verkkosivuilla pohtivansa jatkoaan maajoukkueessa. Ratkaisu on vielä tekemättä.

– Sen aika on tämän turnauksen jälkeen. Nyt on ollut kova kiire, enkä ole ehtinyt miettiä sitä. Tämän turnauksen jälkeen tulee pitkä tauko maajoukkuepeleistä. Ehdin sitten rauhassa miettiä.

Tuija Hyyrynen pelaa Juventuksessa.

Hyyrysen seurajoukkue Juventus ei ole saanut kauteen parasta mahdollista starttia.

– Kausi on alkanut vähän takkuillen, kun hävisimme Mestarien liigassa Brøndbylle ja putosimme jatkosta. Se oli meille pelaajille pettymys. Seuralle ne olivat ensimmäiset Mestarien liiga -kokemukset naisissa. Brøndbyllä taas sitä kokemusta oli paljon enemmän kuin meillä.

– Ehdimme pelata yhden sarjapelin ennen Mestarien liigan alkua, eli kausi oli ihan alkutekijöissään. Joukkueeseemme on tullut aika paljon uusia hankintoja. Kestää näköjään, että meillä lähtee peli pyörimään viime kauden tapaan.

Suomalaisten kohtaaminen

Mestarien liigassa Brøndbyssä pelasivat suomalaispelaajat Olga Ahtinen ja Ria Öling. Harvinaisia kohtaamisia vielä toistaiseksi suomalaisessa naisfutiksessa.

– Oli ihan huippua kohdata Olga ja Ria. Ehdimme nähdä toisemme ennen ottelua. Sanoin heille, että tehdään tästä huippupeli. Todella hienoa nähdä suomalaispelaajia vastustajana Mestarien liigan peleissä.

– Hienoa, että siellä on vielä heidän lisäkseen muita pelaajia jäljellä, kuten Iina Salmi Ajaxissa, Adelina Engman Chelseassa ja Anna Westerlund Lillestrømissä. Nämä jutut ovat todella tärkeitä maajoukkueelle ja suomalaiselle futikselle. Pikkutytöille on suomalaisia idoleita.

Tuija Hyyrynen käyttää nykyään pelatessaan pantaa, joka suojaa kovimmilta iskuilta päähän.

Pelaat kypärä päässä. Mistä lähtien olet pelannut se päässä ja onko sinulla joku tietty syy siihen, miksi käytät sitä?

– Minulla on historiaa aivotärähdyksistä. Olin saanut monta pientä tärähdystä vuosien varrella, ja 2015 sain niitä isomman ja vakavamman aivotärähdyksen, joka sitten pysäytti. Jouduin olemaan silloin peleistä sivussa kuukausia. Lääkäri suositteli jonkinlaista suojaa. Olen siitä lähtien pelannut panta päässä. Se ennaltaehkäisee, ettei tule aivotärähdyksiä tai muutenkaan tällejä päähän.

Joudut puolustajana pelaamaan paljon päällä. Onko kosketus tai tuntuma palloon erilainen panta päässä?

– Ei sinänsä. Olen ennemmin rohkea sen kanssa, kun se vaimentaa iskua. Enää ei ole tullut päänsärkyjä ja aivotärähdyksiä. Varmaan se vähentää tai ainakin lieventää niitä tärskyjä. Tuntuu, että siitä on ollut apua.

100 maaottelua pelanneet suomalaisnaiset

Laura Österberg Kalmari 130Sanna Valkonen 120Jessica Julin 118Anne Mäkinen 118Anna Westerlund 111Anna-Kaisa Rantanen 105Sanna Talonen 103Katri Mattsson (os. Nokso-Koivisto) 100Tuija Hyyrynen 100

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?