Suomalainen skalpellimestari on urheilutähtien suursuosiossa – Turun lentokentällä nähty niin Agnellien kuin Putinin yksityiskone

Urheilu Mehiläisen tiloissa Turussa käy joka vuosi kymmeniä huippu-urheilijoita, jotka tarvitsevat leikkaushoitoa takareiden lihasvammoihin.

Turkulaisortopedi Lasse Lempainen (oik.) on alallaan kovaa valuuttaa. Viime vuonna hänen veitsensä alla kävi muun muassa FC Barcelonan ja Ranskan maajoukkueen tähti Ousmane Dembele (vas.).

22.9.2018 17:23

Aurajoen rannoilla nähtiin torstaina jälleen yksi jalkapalloilija, josta urheilun seuraajat puhuvat ympäri maailman. Tällä kertaa Turussa vieraili tulevaisuuden tähti, jonka huippu-ura on vasta käynnistymässä.

Kyseessä oli 17-vuotias keskikenttäpelaaja Guillermo Amor Torres, joka pelaa FC Barcelonan reservijoukkueessa. Nuorukaisen nimi saattaa soittaa kelloja futiksen ystäville, ja kyseessä onkin entisen Barcelonan pelaajan Guillermo Amorin poika. Isä oli voittamassa Mestarien liigaa keväällä 1992.

Nykyään hän koordinoi Barcan reservijoukkueen ja alle 19-vuotiaiden joukkueen toimintaa yhdessä Jose Maria Bakeron kanssa, joten oma poika on tarkassa seurannassa.

Amor junior loukkasi takareitensä lauantaina 15. syyskuuta pelatussa ottelussa eli leikkaus suoritettiin viisi päivää myöhemmin.

Barcelona on tehnyt vuosien ajan yhteistyötä turkulaisten ortopedien kanssa, ja niinpä nuoren pelaajan operaatio päätettiin tehdä Suomessa. Turkulaisella Sairaala NEO:lla on pitkät perinteet urheiluvammojen hoidossa, mutta viime vuonna tehdyn kaupan jälkeen sairaala toimii uudella nimellä ja on osa Mehiläistä.

Rahalla saa

Amor junior ja seuran jalkapallojoukkueen toinen lääkäri Xavier Valle hyppäsivät keskiviikkona lentokoneeseen ja matkustivat Helsingin kautta Turkuun. Vaikka Barcelona on maailman suurimpia jalkapallojoukkueita, siellä ei ole vallalla pröystäilykulttuuri. Esimerkiksi Zlatan Ibrahimovic kertoi elämäkerrassaan, kuinka seuran harjoituskeskuksen parkkipaikalla oli vaatimattomia autoja.

FC Barcelonan lääkäri Xavier Valle (vas.) vieraili tällä viikolla Suomessa ja tapasi jälleen turkulaisortopedi Lasse Lempaisen.

Sama pätee lentoliikenteeseen, sillä seura ei lennätä pelaajiaan yksityiskoneella Turkuun. Toki Amor junior ja Valle lensivät perjantaina takaisin Barcelonaan ykkösluokassa, jotta pelaajan leikatulle jalalle oli riittävästi vapaata tilaa. Vallen mukaan privaattijettiä ei kuitenkaan käytetä edes seuran suurimpien tähtien tullessa vastaanotolle.

Toisin on laita Juventuksen kanssa. Myös torinolaisseuran pelaajia on leikattu Turussa, ja he ovat saapuneet operaatioon komeasti yksityiskoneella.

– Juventuksen omistamalla Agnellin suvulla on käytössään koneita, joita joukkue saa käyttöönsä, Urheilu Mehiläisessä työskentelevä dosentti Jussi Rantanen kertoo.

Rahalla saa ja suurella rahalla vielä enemmän. Kun Venäjän maajoukkueen kapteenin Roman Shirokovin takareisi piti operoida, Kremlin kellot alkoivat soida.

– Hän saapui Turkuun Kremlin lainaamalla yksityiskoneella. Ilmeisesti Putin ei tarvinnut konetta juuri silloin, Rantanen kertoo jalkapallon arvostuksesta itänaapurissa.

Uusi skalpellimestari

Barcelonan ja turkulaisten tiet kohtasivat 1990-luvun alussa, jolloin keskikenttäpelaaja Pep Guardiola saapui Sakari Oravan leikattavaksi. Suomalaisten osaaminen vakuutti, ja yhteistyötä päätettiin jatkaa. Nykyään leikkausten skalpellimestarina häärii yleensä Lasse Lempainen, joka teki aikanaan väitöskirjan Oravan alaisuudessa ja on seurannut oppimestarinsa jalanjälkiä.

”Normaalivuosina” Turussa leikataan yhdestä kahteen Barcelonan pelaajaa, mutta viime kauden aikana vastaanotolla oli ruuhkaa, sillä peräti neljä katalonialaisseuran peluria kävi maistamassa Lempaisen ja kumppaneiden puukkoa.

LUE LISÄÄ: Suurseura luottaa suomalaiskirurgiin – Barcelonan huippulupaus julkaisi iloisen kuvan Turusta

Tunnetuin pelaajista oli vuosi sitten leikattu Ranskan maajoukkuemies Ousmane Dembélé, jolta jäi takareisivamman takia väliin koko viime kausi.

Entisen NEO:n tiloissa leikataan Barcelonan edustusjoukkueen lisäksi sen reservijoukkueen sekä alle 19-vuotiaiden joukkueiden pelaajia. Heillä kaikilla on ammattilaissopimus Katalonian ylpeyden kanssa.

Urheilu Mehiläisen Turun yksikkö on erikoistunut nimenomaan hamstringin eli takareiden lihaksiston operointiin.

– Barcelonalla on käytössä parhaat asiantuntijat eri vammoihin eri maissa ja täällä on huippuosaamista takareisilihasvammojen hoitamisessa, Valle perustelee säännöllisiä vierailuja Varsinais-Suomeen.

Lempainen puolestaan kehuu Barcelonan filosofiaa lääketieteen puolella.

– He ovat valmiit jakamaan keräämäänsä tietoa muille.

Vastavuoroisesti ”Blaugrana” saa hyödyllistä informaatiota Turun klinikalta.

Huippupelaajien takareidet ovat kovalla koetuksella nykyisessä pelitahdissa. Barcelonan toppari Gerard Pique (oik.) on käynyt Turussa hoidattamassa jalkojaan.

Hoitosuunnitelma laaditaan yhdessä, ja sitä noudatetaan. Turkulaiset ortopedit seuraavat kuntoutumista etänä.

– Saamme videokuvaa, josta voimme arvioida kuntoutuksen edistymistä, Lempainen sanoo.

Aina ei tarvita leikkaushoitoa, vaan vamma pystytään hoitamaan muilla toimenpiteillä. Esimerkiksi keskuspuolustajat Gerard Pique ja Samuel Umtiti ovat käyneet hoidattamassa tärkeintä työkaluaan Turussa.

Koposen kolari

Valle on toiminut Barcelonan lääkärin vuodesta 2004. Aikaisemmin hän vastasi koripalloilijoiden terveydestä ja hoiti esimerkiksi Petteri Koposta tämän autokolarin jälkeen. Viimeiset kaksi vuotta Valle on huolehtinut Barcan jalkapalloilijoista yhdessä Ricard Prunan kanssa.

LUE LISÄÄ: Petteri Koponen avautuu dramaattisesta autokolaristaan: ”Kyse oli vain sekunnista tai kahdesta”

Onko lihasvammojen määrä lisääntynyt vuodesta 2004 tähän päivään?

– Vaikka lääketiede on kehittynyt, vammojen määrä on pysynyt samana tai ehkä hieman lisääntynyt, Valle sanoo.

Jalkapallossa tulee jatkuvasti kolhuja ja sattuu törmäyksiä, jotka aiheuttavat erityisesti nilkka- ja polvivammoja.

– Kyseessä on kontaktilaji, joten niitä on vaikea estää, Valle ja Lempainen toteavat samaan hengenvetoon.

FC Barcelonan päävalmentajalla Ernesto Valverdellä on käytössään 15 ihmisen lääkintäosasto.

– Peli on nopeutunut ja muuttunut intensiivisemmäksi, joten vammariski on korkeampi, Valle kertoo.

Granadassa syntyneen tohtorin mukaan nykypelaajien fysiikka on aivan eri tasolla kuin 1990-luvun futaajilla.

– Jos katsot huippuseurojen joukkuekuvia 20 vuoden takaa ja vertaat niitä nykyisiin, huomaat selvän eron, Valle antaa konkreettisen esimerkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?