Seurat tyrmistyivät Palloliiton päätöksestä vedonlyöntitapauksessa – vaativat uudelleenkäsittelyä: ”Antaa järkyttävän kuvan suhtautumisesta vilppiin”

Julkaistu:

futsal
Futsalin liigaseurat jättivät valituksen Palloliitolle kurinpitovaliokunnan puheenjohtajan päätöksestä.
Ilta-Sanomien tietojen mukaan yksitoista Futsal-liigan seuraa jätti torstaina valituksen Palloliitolle sarjan pelaajan Arber Istrefin tapaukseen liittyvästä päätöksestä. Seurat vaativat tapausta uudelleenkäsittelyyn.

Palloliiton kurinpitovaliokunnan mukaan Someron Voimaa edustanut Istrefi ei rikkonut sääntöjä, kun hän löi vetoa oman joukkueensa tappiosta viime kauden pudotuspeleissä. Istrefi kertoi lyöneensä vetoa ystävänsä puolesta ja tämän rahoilla. Hän toimitti tapaukseen liittyen pankkitositteita, jotka Palloliiton mielestä riittivät näytöksi, ettei Istrefi rikkonut kilpailumääräyksiä.

– Pelaajan kertomuksen uskottavuuden puolesta ja rangaistavaa toimintaa vastaan puhuu se, että toisen henkilön tiliotteesta on havaittavissa relevanttina ajankohtana tehdyt maksutapahtumat. Kyseiset korttimaksut viittaavat siihen, että nämä vedot on tehty toisen henkilön varoilla ja lukuun siten kuin sekä pelaaja ja kyseinen toinen henkilö ovat kertoneet. Lisäksi yhden vedon voitto on maksettu suoraan toisen henkilön tilille. Riittävää näyttöä siitä, että pelaaja olisi omilla rahoillaan veikannut omaa otteluaan tai voittanut tällaisella veikkaamisella rahaa, ei ollut, liiton perusteluissa kerrotaan.

Päätöksen tapauksessa teki kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja Markus Manninen. Näin toimitaan silloin, kun katsotaan, ettei kyseessä ole vakava rike.

11 seuraa vaatii uudelleenkäsittelyä

Ilta-Sanomat sai haltuunsa kopion seurojen tekemästä valituksesta, ja siinä tehdään suorasanaisesti selväksi niiden tyytymättömyys ratkaisuun. Seurat vaativat asian uudelleenkäsittelyä ja sitä, että tapaus käsiteltäisiin koko kurinpitovaliokunnan kera.

– Näin vakavasta ja selkeästä rikkeestä rangaistuksetta jättäminen antaa ulospäin järkyttävän kuvan lajin ja sen toimijoiden suhtautumisesta vedonlyöntivilppiin ja ottelumanipulaatioon. Päätös on haitaksi koko lajin ja sen pääsarjan imagolle, sarjassa pelaaville seuroille, lajia seuraavalle yleisölle, pelaajille, erotuomareille ja muille toimihenkilöille. Päätöstä on ihmetelty ja kuvailtu täysin käsittämättömäksi niin seurojen tapahtumissa, pelaajien keskuudessa, mediassa ja mm. SUEK:n asiantuntijoiden toimesta. Päätöksestä aiheutunutta imagotappiota Futsal-liigalle ei voida kiistää, valituksessa sanotaan.

Valituksen toimittaneet seurat ovat FC Kemi, MadMax, GFT, FS Sievi, JoSePa, KaDy, Ilves FS, Leijona Futsal, PJK, PP-70 ja Tervarit. Valituksessa ei ole mukana Istrefin viime kauden seura Someron Voima.

LUE LISÄÄ: Kommentti: Palloliitolta järkyttävä viesti vedonlyöntifarssin jälkeen – oman joukkueen tappioilla saa rahastaa?

Futsalseurojen valituksessa katsotaan, että Palloliiton ratkaisu on vastoin esitutkinnassa selvinnyttä tosiasiaa eli sitä, että Istefi löi vetoa oman joukkueensa tappiosta. Palloliiton kilpailumääräyksissä eritellään, että ”futsaltoimijat eivät saa itse tai edustajansa kautta lyödä vetoa oman sarjatasonsa, farmijoukkueen sarjatason tai yhteistyöseurajoukkueen sarjatason kilpailutapahtumista.”

– Kurinpitovaliokunnan puheenjohtajan tulkinta siitä, että tuo vedonlyönti oman joukkueen otteluista olisi voimassa ainoastaan ”omilla rahoilla” pelatessa, on maallikon silmin varsin erikoinen. Lainoppineiden keskuudessa tästä tulkinnasta löytyy varmasti myös erilaisia mielipiteitä, joiden takia tapaus tulisi käsitellä isommalla kokoonpanolla uudestaan. Nyt asiasta on saatu selville vain yksittäisen henkilön, kurinpitovaliokunnan puheenjohtajan, erikoinen kanta, valituksessa jatkettiin.

Yhtenä ennakkotapausesimerkkinä seurat esittävät OPS:n Arttu Haapalan saamaa kuuden ottelun pelikieltoa vuonna 2017, kun hän viesti sosiaalisessa mediassa, että seuralla olisi tulevassa ottelussa paljon poissaoloja. Hänen tapaustaan käsiteltiin kurinpitovaliokunnan kokouksessa. Futsalseurojen mielestä on kummallista, että Istrefin tapaus katsottiin vähäpätöisemmäksi.

– Tämän (Haapalan tapauksen) perusteella on kyseenalaista, että Istrefin vedonlyöntivilppiä ja ottelumanipulaatiota ei ole nähty niin vakavana rikkeenä, ettei sitä kuuluisi käsitellä kurinpitovaliokunnan kokouksessa (eikä vain valiokunnan puheenjohtajan päätöksellä, kuten nyt on toimittu). Oululaispelaajan viestistä saadun 6 ottelun pelikiellon perusteella mahdollinen rangaistus Istrefin rikkeestä tulisi kaiken järjen mukaan olla huomattavasti suurempi. Manipulaatiorikkomus on aina katsottava vakavaksi.

– Seurojen näkemyksen mukaan asian kurinpitomenettelyssä on tapahtunut menettelyvirhe, joka on johtanut varsin erikoiseen kilpailumääräysten tulkintaan, valituksessa sanotaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt