Kommentti: Palloliitolta järkyttävä viesti vedonlyöntifarssin jälkeen – oman joukkueen tappioilla saa rahastaa?

Pelaajien vedonlyöntiä käsittelevissä säännöissä on ollut vuosikausia järkyttävä aukko, jota tukitaan vasta nyt, kirjoittaa Lari Vesander.

13.9.2018 21:28

Palloliitossa kuohuu nyt kovaa. Aallot ovat lähteneet futsalista, mutta niiden vaikutukset voivat yltää pitkälle jalkapallon puolelle asti.

Ongelman ydin on se, saako pelaaja lyödä vetoa omasta ottelustaan. Tai vielä tarkemmin: saako pelaaja lyödä vetoa oman joukkueensa tappiosta?

Erikoisen ongelmasta tekee se, että molempiin kysymyksiin on vastattu yksiselitteisen oloisesti Palloliiton kilpailumääräyksissä:

”Toimijat eivät saa itse tai edustajansa kautta lyödä vetoa oman sarjatasonsa, farmijoukkueen sarjatason tai yhteistyöseurajoukkueen sarjatason kilpailutapahtumista.”

Seuraavassa kohdassa tarkennetaan vielä, että toimijoiksi luetaan esimerkiksi seuran pelaajat, valmentajat, huoltajat, seurajohto ja lääkintähenkilöstö. Lista voi kuulostaa ylimitoitellulta, mutta näin on tehty hyvästä syystä. Pelaajilla, valmentajilla ja muilla toimihenkilöillä voi olla sisäpiiritietoa, joka on rahanarvoista vedonlyöntimarkkinoilla.

Siksi Palloliitto on tehnyt kilpailumääräykset, joilla tällainen toiminta on pyritty estämään. Määräysten pitäisi tarkoittaa sitä, että jos liigaseuralla on yhteistyö- tai farmiseura kakkosdivarissa, liigaseuran lääkäri ei saa lyödä vetoa mistään liigan tai kakkosdivarin ottelusta.

Pitäisi. Käytäntö on kuitenkin paljon villimpää. Palloliiton kurinpitovaliokunnan tuoreen linjauksen perusteella se saavuttaa niin surrealistisia sfäärejä, että Salvador Dalikin olisi kateellinen.

Kurinpitovaliokunta nimittäin käytännössä päätti keskiviikkona, että vedonlyönti oman joukkueen tappiosta ei riko kilpailumääräyksiä.

Sysimustalla alueella

Esimerkiksi Turun Sanomien uutisoinnin perusteella viime maaliskuussa tapahtui seuraavaa: Futsal-liigassa pelaavan Someron Voiman Arber Istrefi kävi lyömässä vetoa oman joukkueensa ottelusta. Istrefi panosti joukkueensa tappiolle tiettävästi yhteensä tuhat euroa ja hänen ystävänsä saman verran. Vedot maksettiin ystävän kortilla.

Turun Sanomien jalkapallotoimittaja Harri Ahola kertoi Twitterissä Istrefin tunnustaneen esitutkinnassa lyöneensä vedot ja siten rikkoneensa sääntöjä.

Kuten odottaa saattaa, SoVo hävisi ottelun. Istrefi kävi itse lunastamassa tuhdit voitot.

Tässä välissä on hyvä tehdä selväksi, että Istrefi ei ole kuka tahansa rivipelaaja. Hän on edustanut Suomea yli 20 maaottelussa ja voitti viime kaudella Futsal-liigan pistepörssin. Hänet kutsuttiin maajoukkueeseen myös maaliskuussa, pian surullisen kuuluisan pudotuspeliottelun jälkeen.

Huhtikuussa Veikkaus sai vihiä vedonlyöntivilpistä ja teki asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Syksyllä poliisi esitti syyttäjälle esitutkinnan päättämistä, koska ei uskonut todisteiden riittävän tuomioon.

Näin käy usein vedonlyöntimanipulaatiotapauksissa. Rikkeitä on vaikea näyttää täysin vedenpitävästi toteen. Lisäksi tapauksista lain mukaan tulevat rangaistukset olisivat niin pieniä, että yksittäisten vilppien viemistä oikeuteen ei pidetä vaivan arvoisena. Tämä kaikki on omiaan ruokkimaan ottelumanipulaatiota.

Se, että jokin asia ei ole laitonta tai riittävän laitonta, ei kuitenkaan tarkoita, etteikö se voisi johtaa kurinpidollisiin rangaistuksiin. Laki ei kiellä esimerkiksi kaikkia dopingaineita tai jalkapallon koskemista käsin maaliviivalla. Sitä varten ovat sääntökirjat ja kilpailumääräykset.

– Kurinpitoprosessissa arvioidaan, onko pelaaja syyllistynyt johonkin sellaiseen tekoon, joka on meidän kilpailumääräysten tai muiden sääntöjen vastaista, Palloliiton kilpailutoiminnan johtaja, lakimies Pekka Soini kertoi Ilta-Sanomille kun kurinpitoprosessi oli kesken.

Esitutkinnassa ilmenneiden tietojen perusteella asiasta ei pitänyt olla epäselvyyttä. Sisäpiiritietojen hyödyntäminen on yksi asia. Kun mennään tilanteeseen, jossa pelaaja lyö vetoa omasta ottelustaan, ei olla enää harmaalla alueella. Kun pelaaja lyö vetoa oman joukkueensa tappiosta, ollaan jo sysimustan synkkyyden puolella. Ammattipiireissä sellaista toimintaa kutsutaan vedonlyöntimanipulaatioksi.

Siksi hämmästys oli suuri, kun Palloliiton kurinpitovaliokunta ilmoitti, että Istrefi ei rikkonut toiminnallaan kilpailumääräyksiä. Vedonlyöntimanipulaation asiantuntija, Suomen eettisen keskuksen tutkintapäällikkö Jouko Ikonen kertoi Twitterissä odottaneensa aivan erilaista tuomiota.

Entistä erikoisemman tilanteesta teki se, että sen paremmin Palloliitto kuin sen kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja eivät antaneet päätökselle julkisesti minkäänlaisia perusteluja.

Ne perustelut, joita Veikkaukselle oli annettu, eivät puolestaan vakuuttaneet. Veikkauksen laki- ja hallintojohtaja Pekka Ilmivalta kuvasi tilannetta sietämättömäksi.

– Kurinpitomenettelyn kohteena ollut pelaaja on vedonnut siihen, että on lyönyt meille vetoa toisen henkilön puolesta, millä seikalla ei ole ottelumanipulaatioiden ehkäisemisen kannalta mitään relevanttia merkitystä. Pelaaja on kuitenkin jättänyt itse vedon sisään omaa joukkuetta vastaan, pelannut ottelussa, nostanut tappiosta saadun vedonlyöntivoiton ja myöntänyt tämän toiminnan, kun asiaa on alettu selvittää, sanoi Ilta-Sanomille.

Myöskään Someron Voima ei ole katsonut tarpeelliseksi sanktioida Istrefiä. Seuran sivujen mukaan Istrefi ei ainoastaan jatka joukkueessa – hän on tulevalla kaudella myös sen kapteeni.

Syyskuun maajoukkueleirille koko lajin toimillaan häpäissyttä Istrefiä ei sentään valittu. Silti on selvää, että tapaus luo futsalin ylle synkän varjon. Varjo on niin valtava, että se ylettyy myös Palloliittoon ja sen kautta jalkapalloon.

Hirvittävät seuraukset

Ei olisi yllättävää, jos Veikkaus vetäisi Palloliiton päätöksen myötä Futsal-liigan kohteet pois listoiltaan. Se olisi kuitenkin vasta alkua.

Futsalin kilpailumääräykset on kopioitu suoraan Palloliiton päälajista eli jalkapallosta. Sanamuodot ovat täsmälleen samat, sillä ainoalla erotuksella, että ”jalkapallotoimija” on korvattu ”futsaltoimijalla”. Toisin sanoen kilpailumääräykset ovat samat kaikissa Palloliiton jalkapallosarjoissa: Naisten liigasta miesten Ykköseen ja aina Veikkausliigaan asti.

Liitto avasi ratkaisullaan niin hirvittävän matopurkin, että siitä riensi älähtämään myös Tampereen piirin puheenjohtaja Harri Talonen.

– Liittohallituksen pitää siirtää asia vastalausevaliokunnan käsittelyyn, liittovaltuuston puheenjohtajana vuosina 2009–12 toiminut Talonen vaati.

Palloliitosta lupailtiin tiedotetta asiaan liittyen, mutta lopulta avoimuutta mielellään korostavalla liitolla kesti vuorokausi ennen kuin radiohiljaisuus päättyi.

Torstaina iltapäivällä liitto sai vihdoin julkaistua sivuillaan perustelut päätökselle. Niiden mukaan kilpailumääräyksissä tarkoitettu vedonlyönti oman sarjatason otteluista tarkoittaa pelaamista ”omilla rahoilla eli omalla riskillä ja omaan lukuun”, eikä kata tilannetta jossa henkilö asioi ”toisen henkilön puolesta”.

Istrefi oli kertonut Palloliitollekin kyllä lyöneensä vetoa ja lunastaneensa voittoja, mutta tehneensä näin ystävänsä puolesta. Kun hän kiisti vielä sanallisesti saaneensa menettelystä taloudellisesta hyötyä, kurinpitovaliokunta oli tyytyväinen.

Vastaus alussa esitettyyn kysymykseen ”saako pelaaja lyödä vetoa oman joukkueensa tappiosta?” tuli selväksi: saa, kunhan muistaa käyttää kaverin korttia. Se on järkyttävä ja läpimätä viesti niin futsal- kuin jalkapalloihmisillekin.

On vaikea sanoa, kumpi on huolestuttavampaa: se että kilpailumääräyksissä vuosikausia on ollut järkyttävä aukko vai se, että samat kilpailumääräykset jättimäisine porsaanreikineen ovat edelleen voimassa.

Palloliiton sivuilla sanotaan, että vedonlyöntiä koskevia sääntöjä tarkennetaan ”syksyn aikana”. Siihen saakka nähdyn kaltainen toiminta on ilmeisesti edelleen sallittua.

Menettelyn jälkeen ei tarvitse ihmetellä, miksi vedonlyöntihuijarit ovat mellastaneet Suomessa jo pitkään. Jos kiinni jäämisen välttämiseksi riittää se, että maksaa vedot kaverin kortilla ennen kuin häviää matsin, iso kuva on lohduton.

Sota vähänkään fiksumpia vedonlyöntihuijareita vastaan on hävitty.

Juttua päivitetty 14.9.2018 kello 14.08: Syyskuun maaottelut tarkennettu maajoukkueleiriksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?