Jalkapallo

Kolumni: Joachim Löwin tuoli tutisee? – Itsesyytöksiä ja selityksiä nuorennusleikkauksen sijaan

Julkaistu:

Kolumni
Saksan päävalmentajan Joachim Löwin johtopäätökset MM-kisoista hämmentävät, kirjoittaa Johanna Nordling.
Viime viikolla se vihdoin kuultiin: Joachim Löwin kauan odotettu MM-kisa-analyysi. Tasan yhdeksän viikkoa sen jälkeen, kun hänen luotsaamansa Saksa, puolustava maailmanmestari, putosi jalkapallon MM-kisoista alkulohkonsa häpeällisenä jumbona, Löw suostui vihdoin puhumaan lehdistölle ja faneille siitä, mikä Venäjällä meni pieleen.

Moni asia. Löwin analyysi olikin varsin itsekriittinen. Hän syytti itseään ja valmennustiimiään väärästä taktiikasta, ylimielisyydestä ja siitä, ettei ollut osannut kunnolla sytyttää joukkuettaan. Saksa pelasi hänen mukaansa ”liian dominoivaa pallonhallintafutista”, ja Löw myönsi, että hänen olisi pitänyt ”valmistaa joukkue varmistelevampaan pelitapaan”.

***

Menneet virheet eivät kuitenkaan olleet Löwin lehdistötilaisuuden tärkein anti. Suurin kysymys kuului, mitä seurauksia MM-mahalaskulla olisi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaus: ei juuri mitään. Löw jatkaa. Kaikki maajoukkueen taustatiimissä jatkavat. Ja melkein kaikki pelaajatkin jatkavat.

Löw nimitti tämän viikon maaotteluihin 23 pelaajaa, joista 17 oli mukana myös MM-kisoissa. Luottomiehistään hän yliviivasi vain 31-vuotiaan Sami Khediran. Richterin asteikolla Saksan paljon puhuttu murros on 1,2 – tuskin tuntuva.

Harmi, sillä Löwillä olisi ollut nyt loistotilaisuus käyttää reilusti saksia ja alkaa koota maajoukkueelleen uutta, nuorta, nälkäistä ja huippulahjakasta runkoa kohti seuraavia EM-kisoja. Etelä-Afrikassa 2010 hän uskalsi nuorennusleikkauksen tehdä, ja silloin parikymppisten tähtien johtama Saksa pelasi huimaa, viihdyttävää futista.

Nyt Löw ei kuitenkaan uskaltanut syrjäyttää vakiomiehiään. Lopettamispäätöksen tehneen Mesut Özilin perässä hän olisi voinut hyllyttää muitakin ikääntyviä maailmanmestareita, esimerkiksi Thomas Müllerin, Mats Hummelsin ja Jérome Boatengin, joiden rooleihin riittää nuoria kandidaatteja.

Müllerin paikalle tarjolla olisi esimerkiksi pallotaituri Julian Brandt, 22, tempodriblaaja Leroy Sané, 22, tai huippulahjakas Kai Havertz, 19. Hummelsin ja Boatengin voisivat korvata uuden polven monipuoliset topparit kuten Niklas Süle, 23, Matthias Ginter, 24, ja Jonathan Tah, 22.

***

Löw päätti kuitenkin toisin. Ei kunnon murrosta, lähinnä taktista viilausta. Ja niinpä hänen tuolinsa voi alkaa tutista, kun Saksa kohtaa torstaina maailmanmestarin Ranskan Uefan uuden kilpailun, Kansojen liigan, ottelussa, sekä sunnuntaina Perun ystävyyspelissä.

Jos nämä kaksi ottelua päättyvät tappioon tai jos Saksa on pelillisesti selvästi alakynnessä, paineet heittää Löw ulos kasvavat heti valtaviksi. Tunnelma Saksassa on jo nyt hyvin skeptinen. Löw on käyttänyt loppuun maailmanmestaribonuksensa.

Ja vielä...

Mielenkiintoinen teema Löwin lehdistötilaisuudessa oli Mesut Özil. Arsenal-tähti, Löwin lempipelaaja, ilmoitti kesällä sosiaalisessa mediassa lopettamisestaan, muttei puhunut asiasta sanaakaan Löwin kanssa. Özil ei edes vastannut valmentajan soittopyyntöihin. Lapsellista, mautonta käytöstä.

Lisää Johanna Nordlingin kolumneja voit lukea täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt