Kommentti: MM-karsinta karu osoitus, että Euroopan kärki karkuteillä Suomen naisten jalkapallomaajoukkueelta

Julkaistu:

Jalkapallo
Suomella riittää tekemistä päästä takaisin Euroopan naisfutiksen huipulle, kirjoittaa Ville Väänänen.
Suomen naisten jalkapallomaajoukkue päättää tänään MM-karsinnat Itävallan Wienissä. Klo 18 alkavassa ottelussa Suomen panoksena on pelkkä kunnia. Teoreettinen mahdollisuus päästä jatkokarsintaan meni viime perjantaina, kun Suomi hävisi Espanjalle. Lohkon kakkossija on toki mahdollinen, mikäli Suomi voittaa Itävallan vähintään kahdella maalilla, mutta jollain muulla tuloksella kuin 2–0.

Kuluva MM-karsinta alkoi tuloksellisesti hyvin, kun Serbia ja Israel kaatuivat syksyllä kotona. Vaikeudet alkoivat yllättäen tammikuussa vierasottelussa Israelia vastaan. Pelin aikaisessa vaiheessa alivoimalle joutunut Suomen joukkue ei onnistunut murtamaan Israelin puolustuksen blokkia.

Totuuden hetki koitti lopullisesti tämän vuoden kotiotteluissa Espanjaa ja Itävaltaa vastaan. Vastustajat lähtivät kotimatkalle 2–0-voitoilla. Suomi ei ollut edes lähellä tasapeliä kummassakaan pelissä. Tämän vuoden MM-karsintapeleistä tammikuun Israel-ottelua lukuun ottamatta on ollut sivussa keskikentän avainpelaaja Emmi Alanen. Olisiko Suomi pystynyt Alasen avulla kääntämään tappiot voitoiksi? Rehellinen vastaus on ei. Tämä on nykytaso.

Naisten A-maajoukkueen peräsimessä aloitti vuosi sitten Anna Signeul. Ruotsalaisen kuherruskausi on nyt ohi: seuraavaksi täytyy tulla tuloksia. Karsinnat vuoden 2021 EM-kisoihin alkavat näillä näkymin ensi syksynä. Kisajärjestäjä, käytännössä Englanti, valitaan 3. joulukuuta Uefan hallituksen kokouksessa.

Turnaus pelataan vuoden 2017 EM-kisojen tavoin 16 joukkueen voimin. Sinne Suomen on päästävä, mutta tie on kaikkea muuta kuin helppo. Suomi on arvonnassa kolmoskorissa, jolloin lohkoon tulee seuraksi vähintään kaksi kovaa maata. EM-unelman saavuttamiseksi olisi pakko kaataa vähintään yksi kovempi vastustaja, mieluummin kaksi.

Jos vertaa Signeulia hänen edeltäjäänsä Andrée Jeglertziin, niin nykyluotsi on uskaltanut tehdä kollegaansa rohkeampia ratkaisuja pelaajavalintojen suhteen. Signeulin aikana joukkueen kuopukset Olga Ahtinen ja Eveliina Summanen ovat ottaneet paikkansa avauskokoonpanossa eikä pidä unohtaa myöskään Kaisa Collinia, joka on myös saanut mahdollisuutensa avauksessa. Samaan aikaan joukkueen runkopelaajaksi on noussut yli 30-vuotias toppari Anna Auvinen.

Miltä joukkueen tulevaisuus näyttää? Kokeneista pelaajista hyökkääjä Linda Sällström vakuutti Palloliiton sivuilla Espanja-tappion jälkeen, ettei ole lyömässä nappulakenkiä naulaan maajoukkueessa. Sen sijaan Espanjan Santanderissa perjantaina 98:nnen maaottelunsa pelannut laitapakki Tuija Hyyrynen ei ole vielä ottanut kantaa jatkoonsa.

Veteraanien vastapainoksi taustalta on tulossa hyviä ikäluokkia. Erityisesti on puhuttu vuonna 2001 syntyneistä, jotka varmistivat toukokuussa historiallisen paikan alle 17-vuotiaiden MM-kisoihin. Se oli upea saavutus, mutta heistä ei ole vielä nostamaan nykymaajoukkueen tasoa. Heidän aikansa tulee näillä näkymin ensi vuosikymmenen puolivälin tienoilla, kun karsinnat vuoden 2025 EM-kisoihin alkavat.

Sitä ennen menestymisvastuun maajoukkueessa pitäisi siirtyä 1994 syntyneiden ikäluokalle, joka pelasi alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa vuonna 2014. Espanjaa vastaan viime viikon perjantaina Suomen avauksessa oli viisi pelaajaa tuosta Kanadan turnauksen MM-ryhmästä. Osa joukkueen pelaajista on ottanut isoja askelia seurajoukkuetasolla, kun Adelina Engman siirtyi Chelseaan, Juliette Kemppi Bristol Cityyn, Nora Heroum AC Milaniin ja Iina Salmi Ajaxiin. Nyt tältä ikäluokalta odotetaan lopullista nousua maajoukkueen avainpelaajiksi. Vaikka monilla pelaajilla on ollut vientiä seuratasolla, maajoukkueessa tämän porukan näytöt ovat jääneet toistaiseksi ohueksi.
Ville Väänänenville.vaananen@iltasanomat.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt