Jalkapallo

”Vuosisadan skandaali” hiertää 32 vuoden jälkeenkin – ”En anna ikinä Maradonalle anteeksi”

Julkaistu:

MM-futis
Diego Maradona teki 1986 Englantia vastaan kaksi maalia. Toinen nimettiin vuosisadan maaliksi ja toinen vuosisadan skandaaliksi.
Tässä juttusarjassa muistellaan jalkapallon MM-kisojen ikimuistoisimpia hetkiä. Tämän vuoden turnaus käynnistyy 14. kesäkuuta.

Se oli vuoden 1986 MM-kisojen kuumin ottelu. Englanti ja Argentiina olivat olleet jalkapallokentällä vihoissa siitä lähtien, kun Englannin valmentaja kutsui 1966 MM-kisoissa argentiinalaisia eläimiksi.

Vuoden 1982 Falklandin sota oli vain kiristänyt välejä. Sodassa oli kuollut 255 brittiläistä ja 633 argentiinalaista sotilasta.

Argentiinalaiset hakivat Mexico Cityssä hyvitystä – ja myös saivat sen.

51. minuutilla puolustaja Steve Hodge purki pallon kaaressa maalivahti Peter Shiltonille. Palloa ryntäsi tavoittelemaan myös Argentiinan supertähti Diego Maradona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Käännyin ympäri ja ajattelin, että homma on ok. Se oli Peterin pallo. Uskoin, että hän tulee vastaan ja kaappaa pallon syliinsä. En hetkeäkään ajatellut, että Maradona pääsisi lähellekään sitä, Hodge kertoi Urheilusanomien haastattelussa neljä vuotta sitten.

Maradona oli 20 senttiä Shiltonia lyhyempi. Silti hän ehti palloon ensin. Hän tuuppasi pallon kädellään maalivahdin yli. Peliväline vieri maaliin, ja Maradona säntäsi tuulettamaan.


Muut pelaajat eivät olleet heti juonessa mukana.

– Odotin joukkuetovereitani juhlimaan, mutta kukaan ei tullut. Huusin: ”tulkaa halaamaan minua, tai erotuomari ei hyväksy maalia”, Maradona kertoi elämäkerrassaan.

Erotuomari Ali Bin Nasser hyväksyi maalin. Englantilaiset olivat syystäkin raivoissaan.

Kun Maradonalta kysyttiin ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa, kuinka ensimmäinen maali syntyi, hän vastasi:

– Siinä oli vähän Maradonan päätä ja vähän Jumalan kättä.

Pian käsimaalinsa jälkeen Maradonan teki toisen osuman.Hän sai pallon omalla kenttäpuoliskollaan, selkä Englannin maaliin päin. Maradona kuljetti pallon viiden englantilaisen ohi, kiersi Shiltonin ja sijoitti pelivälineen sitten tyhjään maaliin.

Kun Maradona vuosia myöhemmin tunnusti käyttäneensä ensimmäisessä maalissaan kättä, hän lisäsi nauttineensa käsimaalista jopa soolo-osumaa enemmän.

– Oli kuin olisin varastanut heidän lompakkonsa. Se tuntui oikeudelta. Tuntui kuin olisimme hyvittäneet äideille heidän poikiensa kuoleman sodassa, Maradona kuvaili kaksi vuotta sitten argentiinalaiselle C5N-kanavalle.


Englantilaiset olivat toista mieltä.

– Se ei ollut Jumalan käsi. Se oli lurjuksen käsi. Jumalalla ei ollut sen kanssa mitään tekemistä. Maradona kutistui silmissäni ikuisiksi ajoiksi, Englannin päävalmentaja Bobby Robson kirjoitti myöhemmin elämäkerrassaan.

Saksalainen uutistoimisto DPA nimesi Maradonan jälkimmäisen maalin Vuosisadan osumaksi ja ensimmäinen Vuosisadan skandaaliksi.

Ottelun tuomaristo syytteli vuosikymmenten ajan maalin hyväksymisestä toisiaan. Tilanteessa lähempänä ollut Bin Nasser yritti väistellä vastuutaan väittämällä odottaneensa linjatuomari Bodgan Dotchevin liputusta. Dotchev taas syytti Bin Nasseria epäpäteväksi.

Elokuussa 2015 Maradona vieraili Bin Nasserin kotona Tunisiassa. Hän antoi tälle lahjaksi nimikirjoituksellaan varustetun paidan ja kutsui ex-erotuomaria ”ikuiseksi ystäväkseen”.

Dotchev kuoli vuonna 2017. Ennen kuolemaansa hän sanoi, ettei anna koskaan anteeksi Bin Nasserille tai Maradonalle.

Hän ei ollut ehdottomuudessaan yksin. Peter Shilton on sanonut odottaneensa Maradonalta anteeksipyyntöä yli 30 vuoden ajan.

Alkuvuodesta puuhattiin Maradonan ja Peter Shiltonin tapaamista, jossa kaksikko olisi viimein kohdannut. Shilton suhtautui tiettävästi tapaaamiseen suopeasti, mutta vain jos saisi sen yhteydessä Maradonalta virallisen ja vilpittömän anteeksipyynnön.

Maradonan leirin vastaus oli tyly: Diego ei halua olla missään tekemisissä Shiltonin kanssa eikä varsinkaan pyytää tältä anteeksi.

Tässä vaiheessa Shiltonkin sai tarpeekseen.

– Kaikkien spekulaatioiden ja fanien keskustelujen päätteeksi – en anna ikinä Maradonalle anteeksi enkä koskaan kättele häntä. Niin ei tapahdu niin pitkään kuin elän, Shilton twiittasi toukokuun lopussa.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt