Perparin Hetemaj kertoo nousustaan jalkapallomaailman huipulle – ura ja elämä saanevat nyt uuden suunnan - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Perparin Hetemaj kertoo nousustaan jalkapallomaailman huipulle – ura ja elämä saanevat nyt uuden suunnan

Perparim Hetemaj on pelannut jo vuosia futismaailman huipulla.

Julkaistu: 2.6.2018 13:08

Isän sanat jäivät tiukasti nuoren Perparim Hetemaj’n mieleen. Vuosia myöhemmin hän nousi futismaailman huipulle.

Perparim Hetemaj on tienhaarassa. Sekä ura että koko elämä saattaa saada uuden suunnan.

Peräti seitsemän kautta Italian pääsarjaseurassa Chievossa pelannut Hetemaj puntaroi uusia mahdollisuuksia urallaan.

Pöydällä on Chievon tarjoama jatkosopimus, mutta uudet haasteet houkuttaisivat. 31-vuotias entinen maajoukkuepelaaja on herättänyt kiinnostusta Italiassa ja muissakin maissa.

– En tiedä vielä, mitä haluan tehdä. En ole allekirjoittanut diiliä vielä. En voi sanoa satavarmasti, että lähden. Mutta se on todennäköistä, Hetemaj kertoi Pallokerhon podcastissa aiemmin tällä viikolla.

Kosovon Skenderajssa syntyneen ja Suomessa kasvaneen futistähden uralla ovat aina korostuneet taistelu, tahdonvoima ja kovuus. Ei siksi, että taitoa ei olisi ollut.

Unelmana futisura

Hetemaj’n perhe tuli Suomeen 1992 ja muutti vuotta myöhemmin Helsinkiin. ”Perpa” ja velipoika ”Mehu” eli Mehmet viettivät vuodet läpeensä päivät pitkät potkimassa palloa Pukinmäessä ja muilla kentillä, unelmana futisura maailmalla.

– Meillä oli todella hyvä lapsuus. Jalkapallo auttoi sopeutumaan Suomeen. Urheilu on kaikille ilon aihe.

Hetemaj’ta ovat aina ajaneet eteenpäin rakkaus lajiin ja halu kehittyä. Klaanin pää, Miftar, halusi lapsillensa mahdollisuuden tehdä kaikkea sitä, mitä ei itse nuorena voinut tai ehtinyt.

Perparim Hetemaj (vas.) ei anna milloinkaan periksi. ”Perpa” on päässyt Italian Serie A:han maailman parhaimpien pelaajien seuraan äärettömän kovalla työllä. Viime maaliskuussa Chievon keskikenttäpelaaja Hetemaj taisteli pallosta Juventuksen Gonzalo Higuainin kanssa.

Perparimin ja Mehmetin tapauksessa se tarkoitti jalkapalloa. Yksi neuvo jäi erityisesti mieleen.

– Isä sanoi aina, että maailmassa on niin paljon futareita, jotka haluavat huipulle. Jos luulette, että treenaatte paljon, miettikää, miten paljon he treenaavat. Voit aina tehdä enemmän, Hetemaj kertoo.

Ilonaihe ja pakotie

Jalkapallo oli pojille myös pakotie kaikesta siitä, mitä Kosovossa tapahtui 1990-luvulla.

Perhe seurasi tapahtumia tiiviisti satelliittikanavilta, ja kotona oli ymmärrettävästi usein raskas tunnelma.

– Raskainta oli, kun näki, miten huonosti asiat olivat kotimaassa. Ihmisiä tapettiin, eivätkä vanhemmat voineet hyvin. Kun meni kotiin, sama mieliala valtasi sinutkin.

Uhrautujana tunnettu Hetemaj on ollut tärkeä palanen Chievon keskikenttäpeliä.

– Siinä iässä kaverit Suomessa eivät tietysti olleet millään lailla tietoisia, että siellä on sota. Urheilulla oli iso merkitys meille nuorena.

Isä kuoli vuonna 2010. Italian jalkapalloa rakastanut Miftar ehti todistaa Perparimin siirron Bresciaan mutta ei poikansa uran ensimmäistä maalia Serie A:ssa.

”Minun piti asennoitua toisin”

Ura futismaailman huipulla ei vastannut sitä glamouria, jota Perparim nuorena veljensä kanssa kuvitteli. Unelman saavuttaminen vaati monenlaisia uhrauksia.

– Olen joutunut luopumaan tosi paljosta. Nuorempana piti mennä treenaamaan, kun kaverit eivät ehkä menneet. Eihän se ollut kivaa tehdä juoksuharjoituksia, kun muut menivät lomalle, mökille ja yöhön. Minun piti asennoitua toisin.

Chievo kuului viime kaudella Serie A:n keskikastiin. Joukkueen sijoittui Italian pääsarjassa 13:nneksi.

– Totta kai kävin nuorena ulkona, mutta jos joka toinen viikko on jotain juttuja... En ole esimerkiksi koskaan käynyt festareilla. Olin treeneissä. Mitä ikinä teet, pitää luopua asioista. Ei voi tehdä kaikkea.

Kovan työn seuraava pysäkki selviää lähiviikkoina. Sitä ennen Hetemaj pääsee nauttimaan siitä ammattilaispelaajalle harvinaisimmasta herkusta: lomasta.

– Yhden viikon ehdin huilata, maanantaina jo aloitin treenit kohti ensi kautta. Näin se menee.

”Valinta olisi kruunu uralleni”

Perparim Hetemaj on pelannut jo kahdeksan kautta putkeen Italian pääsarjassa ja kaiken sen ajan avauskokoonpanon vakiopelaajana. Yksikään suomalaisfutaaja ei ole pystynyt samaan.

Komeasta urasta huolimatta Hetemaj’n kohtalo on ollut sama kuin Mikael Forssellin: kumpaakaan ei ole koskaan valittu vuoden jalkapalloilijaksi Suomessa.

Hetemaj tunnustaa, että se hieman harmittaa – vaikka hän kokeekin palkinnon voittaneiden ansainneen tunnustuksen.

– Totta kai olisin toivonut (valintaa). Kaksi viime vuotta ”Luke” (Lukas Hradecky) on ansaitusti dominoinut. Ja hän voittaa tänäkin vuonna. Sen hän ansaitsee.

Perparim Hetemaj päätti uransa maajoukkueessa viime talvena.

– Valinta olisi kruunu uralleni. Voisin sanoa, että olen tyytyväinen uraani, Hetemaj kertoo.

Hetemaj päätti pitkän maajoukkueuransa viime talvena. Kroppa ei enää kestänyt jatkuvaa matkustusta ja ylimääräisiä kolhuja.

Lopettamispäätös ei kaduta. Maajoukkueessa ei jäänyt juurikaan asioita hampaankoloon, mutta useimmiten laidalla pelannut Hetemaj koki, että olisi voinut olla enemmänkin avuksi.

– Pystyn pelaamaan myös laitalinkkiä tietyllä tavalla mutten ole laitalinkki. En koskaan pelannut Suomen maajoukkueessa keskikentän keskellä, missä olen mielestäni parhaimmillani.

Valmentajia hän ei kuitenkaan ala kritisoida. Jokaisella oli syynsä ratkaisuihin.

– En voi olla sellainen, että haluan pelata keskellä tai en pelaa ollenkaan. Pelaajana hyväksyn roolin, joka annetaan. Totta kai jälkikäteen toivon, että olisin voinut pelata keskellä.