Kolumni: Lukas Hradecky on Saksassa tähti – mutta ei Suomessa - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Kolumni: Lukas Hradecky on Saksassa tähti – mutta ei Suomessa

Eintracht Frankfurtin Saksan cupin voittoon torjunut Lukas Hradecky on hurmannut saksalaiset pelitaitojensa lisäksi myös persoonallaan, kirjoittaa Johanna Nordling.

23.5.2018 6:03

Ulkomailla pelaavan suomalaisjalkapalloilijan osa ei ole helppo. Huomiota ja laajaa arvostusta on vaikea saada kotimaassa, jossa musta kumilätkä jättää kaiken varjoonsa ja vuoden urheilijoiksi valitaan keihäänheittäjiä ja hiihtäjiä. Jos jalkapalloilija ei satu pelaamaan Valioliigassa, ei hänen sarjansakaan ole kovin seurattu Suomessa.

Lukas Hradecky saakin kävellä rauhassa, kenenkään häiritsemättä kotikaupunkinsa Turun kaduilla. Siitäkin huolimatta, että hän on noussut eurooppalaiseksi huippumaalivahdiksi, voittanut Saksan cupin ja hänet on äänestetty Bundesliiga-kauden parhaaksi maalivahdiksi.

Hradecky onkin Saksassa paljon tunnetumpi kuin Suomessa.

Robert Lewandowski ja Lukas Hradecky (oik.) vastakkain ottelussa Berliinissä 19.5.

Ensimmäinen syy tähän ovat hänen arvostetut kykynsä. Toinen on se, että Bundesliiga on Saksassa ”lätkän MM-kisat” eli kaiken yli jyräävä tapahtuma. Ja kolmas syy on se, että Hradecky on viihdyttävä ja suorapuheinen persoona – mikrofonin edessä hän kuuluu Bundesliigan top kolmoseen yhdessä Thomas Müllerin ja Kevin-Prince Boatengin kanssa.

Hradeckyn maine on siis Saksassa jo mittava, mutta miten hänestä voitaisiin tehdä supertähti Suomessa? Pitäisikö hänen sittenkin siirtyä Englantiin, mieluiten Liverpooliin? Pitäisikö hänen kihartaa hiuksensa suloisiksi kuten Lauri Markkasella? Ehkä jokin kuuluisa malli tyttöystäväksi? Tai miksei prinsessa – päälle häät?

Eiväthän nämä konstit niin vaikeita olisi toteuttaa, mutta perusongelma on, ettei Hradecky halua supertähdeksi. Vaikka hän antaa paljon haastatteluja, hän ei oikeasti pidä esiintymisestä.

– Tykkään yllättävän vähän olla huomion keskipisteenä, jos minulla ei ole hanskat kädessä. Ne ovat aina olleet vähän kuin suojakilpeni, Hradecky myönsi minulle taannoin.

Ongelma on myös, ettei hän usko olevansa parempi kuin muut. Tietty diivailu kuitenkin auttaisi supertähti-imagon rakentamista, kysykää vaikka lordi Nicklas Bendtneriltä. Päälle vielä muutama skandaali, törttöilyä... Tadaa: huomiota kertyy!

Harmi vain, ettei Hradecky pidä törttöilystäkään. Toki hän juhlii mielellään, kun juhlan aihetta on. Lauantaina voitetun cup-finaalin jälkeen hän joi kaljaa saksalaistelevision live-lähetyksessä, mutta senkin hän teki sympaattisesti ja humoristisesti, aitona omana itsenään.

Hradecky juhlimassa cupin voittoa.

Saksassa Hradecky on noussut tähdeksi – ei supertähdeksi, mutta tähdeksi – juuri siksi, että hän on ”aito tyyppi”. Tällä tarkoitetaan sanavalmiita, viihdyttäviä futaajia, jotka uskaltavat kertoa oman mielipiteensä, eivätkä piiloudu onttojen fraasien taakse, kuten suurin osa nykypelaajista.

Ja se – aitous – luultavasti riittää Hradeckylle. Saksassa sitä arvostetaan ja Suomen Turussa sitä arvostetaan myös. Mutta hiljaa, Luken rauhaa häiritsemättä.

Ja vielä...

Hradecky nousi Saksassa viikonloppuna otsikoihin myös pienellä videopätkällä, jolla hän parodioi Franck Ribéryä. Ranskalaistähti juhli Bayernin laimeissa mestaruusjuhlissa pakotetusti mestaruuslautasen kanssa, karjuen kameralle ”juhlia”! Hradecky teki saman kultapokaalin kanssa – videosta tuli hitti.

Lisää Johanna Nordlingin kolumneja voit lukea täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?