Venäjän MM-joukkue yhdistettiin dopingiin hetki ennen kotikisoja – missä ovat 155 epäilyttävää näytettä? - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Venäjän MM-joukkue yhdistettiin dopingiin hetki ennen kotikisoja – missä ovat 155 epäilyttävää näytettä?

Saksalaiskanava ARD:n uudet paljastukset viittaavat systemaattiseen jalkapalloilijoiden dopingin käyttöön Venäjällä. Myös joitakin maajoukkuepelaajia epäillään.

Pietarin jalkapallostadion on yksi 14. kesäkuuta alkavan MM-turnauksen areenoista.

21.5.2018 15:15

Venäjän MM-kisat alkavat reilun kolmen viikon kuluttua, ja joitakin MM-isäntäjoukkueen pelaajia epäillään dopingista, kertovat saksalaiskanavan ARD:n tutkimukset.

Vaikuttaa myös siltä, että Venäjällä on lähivuosina peitelty jalkapalloilijoiden positiivisia dopingnäytteitä. Ilmeisesti jalkapallo oli – tai on yhä kenties – osa maan kansallista dopingohjelmaa.

Näiden skandaalinkäryisten väitteiden taustalla on ensinnäkin 155 epäilyttävää, jalkapalloilijoilta Venäjällä otettua dopingnäytettä, jotka kansainvälinen antidopingtoimikunta Wada takavarikoi Moskovan antidopinglaboratoriosta joulukuussa 2014.

Osa epäilyksen alaisista pelaajista kuuluu Venäjän nykymaajoukkueeseen.

Moskovan antidopinglaboratorion entinen johtaja Grigori Rodtshenkov paljasti ARD:lle, että Venäjällä peiteltiin vuosien ajan jalkapalloilijoiden dopingin käyttöä.

– Sain 2008 ohjeen urheiluministeriltä Vitali Mutkolta, ettemme tarvitse jalkapallossa positiivisia dopingnäytteitä. Hän oli pomoni, tottelin käskyä, Rodtshenkov sanoo ARD:n haastattelussa.

Rodtshenkov on yksi Venäjän dopingsysteemin paljastaneista syväkurkuista. Hän pakeni 2016 Yhdysvaltoihin ja elää siellä FBI:n todistajansuojeluohjelmassa.

Dopingpaljastuksistaan tunnettu Grigori Rodshenkov laukoi kovan väitteen urheiluministeri Vitali Mutkosta (kuvassa).

Myös Venäjän dopingohjelmaa tutkinut Richard McLaren tunnistaa jalkapalloilijoiden suojelun taustalla systemaattisuuden:

– Tässä on sama toimintamalli kuin muissa urheilulajeissa. On löydetty kielletty aine. Mutta Wadalle ilmoitetaan negatiivinen löytö, McLaren sanoi.

155 näytteen lisäksi Wada sai syksyllä 2017 käsiinsä lisätodisteita kymmenien venäläisfutaajien dopingin käytöstä. Heidän positiiviset näytteensä olivat mukana valtavassa venäläisessä näytetietopankissa, joka Wadalle lähetettiin nimettömästä lähteestä.

Dopingtuomioita varten tarvittaisiin kuitenkin alkuperäisnäytteet, joita Moskova ei halua luovuttaa.

Myöskään Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ei ole kauhean kiinnostunut venäläisfutaajien paljastamisesta. Wada antoi Fifalle jalkapalloilijoilta otetut 155 epäilyttävää näytettä jatkotutkittavaksi, mutta on epäselvää, onko niitä tutkittu.

Fifan pomo Gianni Infantinoa kritisoidaankin Venäjä-läheisyydestä. Hänen valtakaudellaan moni Venäjä-kriitikko on saanut Fifasta potkut.

– Joka sanoo Infantinon kuullen jotain kriittistä Venäjästä, riskeeraa uransa. On selvää, että Infantino haluaa suojella venäläisintressejä, koska hän haluaa pitää kiinni venäläisistä sponsoreista, nimettömänä pysyttelevä Fifan sisäpiiriläinen kertoi ARD:lle.

Fifa ei halunnut vastata ARD:n lukuisiin kysymyksiin aiheesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?