Jalkapallo

Saudi-Arabian kuningas uskoi maansa jalkapallojoukkueeseen kuin vuoreen – lupasi Irakille uskomattoman lahjan mahdollisesta voitosta

Julkaistu:

Jalkapallo
Irakiin rakennetaan maailman suurin jalkapallostadion naapurivaltion kuninkaan hämmästyttävän lupauksen ansiosta.
Helmikuun viimeisenä päivänä Basrassa pelattiin 65 000 katsojan edessä jalkapallon harjoitusottelu Irakin ja Saudi-Arabian välillä. Kyseessä oli merkkitapaus, sillä tämä oli vuoden 1990 jälkeen ensimmäinen kerta, kun Irakin maajoukkue sai pelata virallisen ottelun omalla maaperällään.

Vuonna 1990 tapahtuneen Kuwaitin miehityksen jälkeen Kansainvälinen jalkapalloliitto (Fifa) kielsi ottelut Irakissa turvallisuussyistä. Näin ”Mesopotamian leijonat” ovat joutuneet pelaamaan esimerkiksi MM-karsintojen kotiottelunsa vieraskentillä, usein Iranissa tai Jordaniassa.

Kotietu puuttuu

Päättyneissä MM-karsinnoissa Saudi-Arabia selvitti tiensä Venäjällä pelattavaan lopputurnaukseen, kun taas Irak jäi rannalle. Irakilaisten mukaan he ovat joutuneet kärsimään kohtuuttomasti kotiedun puuttumisesta. Heidän mielestään eteläinen naapuri Saudi-Arabia ei ole Irakia parempi futismaa.

Saudi-Arabiassa ollaan eri mieltä. Tai ainakin maan hallitsija kuningas Salman ajatteli näin ennen Basran ottelua. Kyseiseen peliin liittyi jalkapalloilullisen ulottuvuuden lisäksi poliittisia ja uskonnollisia kysymyksiä. Irakissa valtaa pitävät shiiamuslimit, kun Saudi-Arabian kuningasperhe ja maan johtavat viranomaiset ovat sunnimuslimeja.


Basran ottelun alla maiden johtajat kävivät diplomaattisia neuvotteluja, joissa kiiteltiin parantuneita suhteita ja vannottiin ystävyyden nimiin. Tässä yhteydessä Saudi-Arabian kuningas (hallitsijan koko nimi kuuluu Salman bin Abdul-Aziz Al Saud) antoi hieman erikoisen lupauksen. Hän lupasi Irakin pääministerille Haider al-Abadille, että hänen hallintonsa rakentaa Irakiin uuden jalkapallostadionin, mikäli irakilaiset voittavat ottelun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hämmästyttävä lahja

Ja kas kummaa. Irak oli ottelussa parempi selvin numeroin 4–1. Maaleista vastasivat kahdesti osunut Muhanad Ali, Emad Mohsin Majeed ja yksi merkittiin saudien omaksi maaliksi.

Ottelun jälkeen kuningas Salman lunasti lupauksensa, kuten New York Timesin julkaisema tviitti kertoo. Salman kertoi pitävänsä lupauksen ja rakennuttavansa Irakiin 100 000 katsojaa vetävän jättistadionin. Toistaiseksi arabimaailman suurin stadion on kolme vuotta sitten valmistunut Basran stadion, jonka kapasiteetti on 65 000.

The Sun -lehden mukaan kuningas ei tyytynyt alkuperäiseen ehdotukseensa, vaan on ilmoittanut laajentavansa tulevan stadionin kokoa. Viimeisimmän tiedon mukaan Irakiin nousee stadion, jonne mahtuu 135 000 katsojaa. Siitä tulisi huomattavasti suurempi kuin Euroopan johtavasta futispyhätöstä, joka on 98 000 katsojaa vetävä Camp Nou Barcelonassa.

Maailman suurimpana jalkapallostadionina pidetään Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa olevaa Rungrado-stadionia, jolle arvellaan mahtuvan 150 000 katsojaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt