Jalkapallo

Mika Väyrynen lopetti pelaajauransa – jatkossa kovat tavoitteet valmentajana

Julkaistu:

Jalkapallo
Yksi tämän vuosituhannen komeimmista suomalaisista jalkapalloilijan urista on ohi. Mika Väyrynen, 36, ilmoitti tiistaina Palloliiton sivuilla julkaistulla videolla lopettaneensa huippupelit.

Väyrysen viimeiseksi jäänyt kausi päättyi alavireisissä tunnelmissa, kun hänen joukkueensa HIFK putosi kotimaan liigasta.

Sitä edelsi kuitenkin toistakymmentä vuotta Hollannissa, Englannissa ja Yhdysvalloissa kiemurrellut tie, joka sisälsi myös Mestarien liigaa ja 63 miesten maaottelua.

– Totta kai se on vaikea ratkaisu. Olen miettinyt asiaa jo vuoden päivät. Koen, että nyt hyvä hetki sille, Väyrynen kertoi lopettamisensa taustoista.

Lohjalla ja Kirkkonummella juniorioppinsa saanut Väyrynen debytoi kotimaan pääsarjassa 17-vuotiaana 1999. Haaveet ammattilaisurasta olivat tuolloin jo eläneet hänen mielessään vuosia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Haaveilla aloin varmaan silloin kun näin ensimmäisiä pelejä telkkarista. Kakkoselta tuli Englannin liigaa, niin ajattelin että ihan mieletöntä päästä pelaamaan tuonne. Siitä tuli konkretiaa, kun oli ensimmäiset kykyleirit ja maajoukkueet. Silloin aloin ajatella, että tästä voisi tulla jotain.

Väyrysen pitkä ulkomaanura käynnistyi kaksi vuotta myöhemmin Hollannissa, missä hän viihtyi kymmenen vuotta (2001–2011) edustaen Heerenveeniä ja PSV:tä.

– Siitä tuli minulle kuin toinen koti. Kun Suomessa futasin, se oli minulle tavoite, että sinne halusin eka, koska suomalaisia pelaajia oli ollut siellä aikaisemminkin. Hieno maa, se sopi minulle täydellisesti ja kun vaimo tuli mukaan, se sopi meille täydellisesti. PSV oli iso seura Euroopan mittapuussakin, Väyrynen sanoi.

Unohtumaton Saksa-peli

Unohtumattomimmaksi pelikseen Väyrynen nosti 3–3-tasapelin Saksaa vastaan Helsingin Olympiastadionilla syyskuussa 2008 pelatussa MM-karsintaottelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Väyrynen laukoi komealla volleylla Suomen 2–1-johtoon ensimmäisen puoliajan lopulla. Saksan maalivahti tuossa ottelussa oli Robert Enke, jonka elämä päättyi runsas vuosi myöhemmin itsemurhaan.

– Sen pelin tulen muistamaan ikuisesti. Kovaa Saksaa vastaan pelataan hyvä peli, hyvät mahdollisuudet voittaa ja itse vielä onnistuin täyden tuvan edessä.

Tuo ottelu oli kuin Väyrysen maajoukkueuran Suomen karsintataival pienoiskoossa. Suomi oli monesti lähellä, mutta jäi lopulta aina rannalle. Väyrysen ainoiksi arvokisoiksi jäivät juniorikisat.

– Se, että saa edustaa Suomea ja pukea sen paidan, on mahtava hetki. Tai se, että saa kuunnella kansallislaulun. Ilolla ja ylpeydellä tulen muistamaan niitä, Väyrynen sanoi.

Väyrynen sanoi saaneensa uransa läheisimmät ystävät maajoukkueesta.

– Petri Pasasen kanssa vietettiin monta vuotta maajoukkueessa, oltiin leireillä aina kimpassa. Hänestä on tullut loistava ystävä minulle.

Uransa päällimmäiseksi saavutukseksi Väyrynen arvioi sen, että hän sai tehtyä harrastuksesta ammatin lähes 20 vuodeksi.

– Olen joskus miettinyt, että olisin pystynyt ehkä parempaan. En ole missään tapauksessa pettynyt, mutta muutamat loukkaantumiset hiukan hidastivat kehitystä ja olisin voinut ottaa vielä seuraavan askeleen urallani. Mutta kaiken kaikkiaan olen tosi tyytyväinen.

Väyrynen on aloittamassa Uefan A-valmentajakoulutuksen.

– Aina mihin ryhdyn, haluan olla hirveän hyvä siinä. Kyllä minulla on kovat tavoitteet.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt