Kolumni: Miksi Venäjä muuttaisi järjestelmäänsä, jos sen ei tarvitse pelätä kunnollista rangaistusta?

Julkaistu:

Johanna Nordling kirjoittaa kolumnissaan Venäjän dopingskandaalista.
Uusi vuosi, vanhat synnit. Pyeongchangin olympialaisiin on enää reilu kuukausi, ja näitä kisoja varjostaa jo nyt dopingskandaali. Se tuttu: Venäjän dopingskandaali.

Kuten muistanette, Sotshin kisoissa neljä vuotta sitten Venäjä käytti järjestelmällisesti ja valtiojohtoisesti kiellettyjä, suorituskykyä parantavia aineita ja yritti myös peittää niiden käytön vaihtamalla ja manipuloimalla urheilijoidensa näytteitä.

Venäjän dopingpetosta tutkineen McLaren-raportin mukaan järjestelmään kuului yhteensä ainakin 1 000 urheilijaa. Käytännössä jokaisen maajoukkuetasolle nousseen urheilijan oli pakko alkaa käyttää dopingia, tai hänet heitettiin ulos maajoukkueesta.

***

Kansainvälisen olympiakomitean reaktio tähän pahimpaan mahdolliseen dopingrikokseen on naurettava. KOK ei jätä koko Venäjän joukkuetta ulos Pyeongchangista – mikä olisi ainoa tarpeeksi selvä viesti niin Venäjälle kuin muillekin maille – vaan antaa venäläisurheilijoiden osallistua kisoihin olympialipun alla.

KOK kutsui päätöstään ”moraaliseksi voitoksi”, muttei se ole voitto vaan tappion myöntäminen. Jälleen kerran Vladimir Putinin vaikutusvalta osoittautui rikkumattomaksi.

Kuten jo Rion olympialaisissa, venäläisurheilijat saavat jatkaa häiriöttä uraansa ja – kenties – järjestelmällistä petostaan. Kansainvälisen antidopingtoimikunnan Wadan entinen päätutkija Jack Robertson huomauttaakin tuoreessa mielipidekirjoituksessaan New York Timesissa, ettei ole mitään merkkejä siitä, että Venäjä olisi todella lopettanut dopingjärjestelmänsä.

 

KOK unohti, että olympialaiset voivat selvitä ilman Venäjää.

Sehän ei ole edes myöntänyt sitä, lukemattomista todisteista ja todistajista huolimatta.

***

KOK:n päätös päästää venäläiset olympialaisiin nakertaa koko kisojen uskottavuutta. Ja sellaiset arvot kuin reiluus, oikeudenmukaisuus, tasapuolisuus ja riippumattomuus kuulostavat vitseiltä.

KOK:n päätös on paha isku kaikille puhtaille urheilijoille, myös sellaisille venäläisurheilijoille kuin syväkurkku Julia Stepanovalle, jotka haluaisivat urheilla puhtaasti.

Miksi Venäjä muuttaisi järjestelmäänsä, jos sen ei tarvitse pelätä kunnollista rangaistusta? Ehkä yksittäiset venäläisurheilijat jäävät kiinni ja joutuvat kilpailukieltoon, mutta sekään ei heilauta isoa koneistoa.

Selkärangattomuudellaan KOK kaatoi näin likaista, dopingilta löyhkäävää virtsaa olympiarenkaidensa päälle. Kuten Robertson osuvasti kirjoitti, KOK unohti, että olympialaiset voivat selvitä ilman Venäjää, mutta ne eivät selviä ilman omia ihanteitaan.

...ja vielä

Venäjän dopingsoppa varjostaa myös maan futismaajoukkuetta ja ensi kesänä pelattavia jalkapallon MM-kisoja. Vitali Mutko, MM-kisajärjestelykomitean ja maan futisliiton pomo, erosi juuri tehtävistään skandaalin takia. Puoleksi vuodeksi. Jo tämä temppu kertoo paljon Venäjän suhtautumisesta dopingiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt