Kova väite: Putinin luottomies jättää pestinsä dopingskandaalin vuoksi

Julkaistu:

MM-kisat
Venäjän varapääministeri Vitali Mutko on jättämänsä työnsä maan jalkapalloliiton johdossa, kertoo Kommersant.
Intohimoisena jalkapallomiehenä tunnettu Vitali Mutko on ollut vuosikausia maan jalkapallon johtohahmo. Mikäli venäläislehti Kommersantin sisäpiirilähteitä on uskominen tuo aikakausi on tulossa tiensä päähän.

Mutko, 59, on Venäjän urheilusta vastaava varapääministeri ja maan jalkapalloliiton puheenjohtaja. Hän on ollut suuressa roolissa Venäjän vuoden 2018 jalkapallon MM-kisahankkeessa. Mutko on ollut vuosikausia Venäjän presidentin Vladimir Putinin luottomies. Sekä Putin että Mutko ovat vaikuttaneet pitkään yhdessä Venäjän politiikassa.

Kuluva vuosi on tuonut Mutkolle kasan huonoja uutisia. Kansainvälinen olympiakomitea KOK asetti joulukuun alussa Mutkon elinikäiseen olympiapannaan, koska häntä pidetään Venäjällä paljastuneen laajan dopingohjelman vetäjänä.

Muun muassa Yhdysvaltoihin paennut dopingpaljastaja, Moskovan antidopinglaboratorion entinen johtaja Grigori Rodtshenkov on sanonut Mutkon johtaneen huijausta, jota pidetään yhtenä urheilumaailman härskeimmistä.

Dopingsyytökset ovat olleet kiusallisia Venäjän poliittiselle johdolle, mutta myös kansainväliselle jalkapalloliitolle Fifalle. Kommersantin mukaan Fifan painostus onkin johtamassa siihen, että dopingkriisissä ryvettynyt Mutko jättää pestinsä Venäjän jalkapalloliiton puheenjohtajana.

Kommersant: Korvaajan nimi tiedossa

Kommersantin mukaan Mutkon eroamisesta ilmoitetaan Venäjän jalkapalloliiton kokouksessa tapaninpäivänä. Lehti kertoo, että Mutkon tilalle tulisi MM-kisajärjestelyjen johdossa oleva Aleksei Sorokin.

Kommersant haastatteli aiheesta useita venäläisiä päättäjiä ja poliitikkoja. Neuvostomaajoukkueen entinen maalivahti Anzor Kavazashvili sanoi lehdelle, että maan jalkapallopiireissä Mutkon eroaminen on ollut jo jonkun aikaa tiedossa.

Mutkon mahdollisesta erosta tuli torstaina Venäjällä suuri uutinen ja kiivas spekulaation aihe. Mahdolliset lähtöpassit jalkapalloliiton johdosta eivät venäläismedian mukaan kuitenkaan vaikuttaisi Mutkon asemaan varapääministerinä.