Jalkapallo

Yhdessä asiassa Naisten ja miesten tasa-arvo toteutuu Norjassa, miksi ei Suomessa

Julkaistu:

Johanna Nordlingin kolumni
Ero Palloliiton naisille ja miehille maksamissa rahoissa on todella huomattava, kirjoittaa Johanna Nordling.
Norjan jalkapalloliitto NFF on edelläkävijä. Se maksaa ensi vuodesta alkaen nais- ja miesmaajoukkuepelaajilleen yhtä isoa palkkaa. Ihan vain tasa-arvon tähden.

Mikä esimerkillisintä: miespelaajat luopuvat vapaaehtoisesti mainostuloistaan, 550 000 Norjan kruunusta eli noin 58 000 eurosta, naisten hyväksi. Kun NFF nostaa vielä naisjoukkueen palkkiopottia 260 000 eurolla, molemmilla maajoukkueilla on ensi vuonna käytössään noin 638 000 euron palkkapotti pelaajilleen.

Tämä tasa-arvoaskel on ennen kaikkea askel naisjalkapalloilun edistämiseksi. Miesjoukkue tuskin kärsii 58 000 euron menetyksestä, sillä heidän seurajoukkuepalkkansa ovat riittävät elämiseen, usein Porschenkin elättämiseen.

Olisiko tässä hyvä esimerkki Suomen Palloliitolle?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olisi, sanon minä. Ja olisi, sanoo Tinja-Riikka Korpela, Suomen maajoukkueen ja FC Bayernin maalivahti, jonka mukaan naiset edustavat Suomea usein ”melkein ilmaiseksi”.

***

Ero Palloliiton naisille ja miehille maksamissa rahoissa on todella huomattava. Naispelaajille bonuksia maksetaan vain pisteistä, miehet taas tienaavat jo maajoukkuekutsusta. Naisjoukkueen vuosittainen menestysbonuspotti on viisilukuinen, miesten kuusilukuinen.

– Onhan se epäreilua, että samasta työstä samalta työnantajalta saamme eri palkkaa. Liitto vetoaa siihen, että miehet tuovat enemmän rahaa esimerkiksi sponsori- ja tv-sopimuksilla, mutta eihän se meidän pelaajien vika ole, Korpela huomauttaa.

– Olen Palloliitolle toki kiitollinen, asiat ovat menneet maajoukkueurani aikana eteenpäin, mutta tasa-arvossa on parannettavaa. Meille naisille joka eurolla on väliä. Korkeammat palkkiot auttaisivat monia naispelaajia elämään ammattiurheilijan elämää. Silloin pelaajat kehittyvät, maajoukkue kehittyy ja saamme parempia tuloksia Palloliitolle. Se olisi win-win-tilanne, Korpela sanoo.

***

Korpela on oikeassa. Palloliiton kannattaisi ottaa Norjasta mallia ja tasata nais- ja miespelaajien palkkiot, sillä liitto hyötyisi siitä.

Ensinnäkin tuollainen tasa-arvoteko kiillottaisi sen imagoa ja toisi sille yhteiskunnallista arvostusta.

Toisekseen naispelaajien nostaminen yhdenvertaisiksi nostaisi tyttö- ja naisfutiksen arvostusta, mikä kehittäisi naisfutista seuratasollakin.

Kolmanneksi: miesten maajoukkue ei varmasti kärsisi. Miesten maajoukkuepelaajat tienaavat niin hyvin seuroissaan, ettei heille maajoukkuerahoilla ole juuri merkitystä, paria Veikkausliiga-pelaajaa lukuun ottamatta. Naiset sen sijaan voisivat lisärahalla ammattimaistaa elämäänsä ja tehdä kehityshyppäyksen – mistä Palloliitto hyötyisi.

Kyse ei ole nyt siitä, kuinka vaikeaa miehen tai naisen on päästä huipulle, tai katsojamääristä. Vaan siitä tutusta epäkohdasta yhteiskunnassamme: sama työ, sama työnantaja – miksi ihmeessä eri palkka?

Ja vielä...

Tasa-arvoa voisi puoltaa vilkaisemalla joukkueiden menestystäkin: naiset ovat Fifa-rankingissa 59 sijaa miehiä ylempänä ja he pelasivat jo kolmesti EM-kisoissa.

Lisää Johanna Nordlingin kolumneja voit lukea täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt