Kotkassa kuohuu kulttuuriskandaalin vuoksi – urheiluseurojen aarteet heitettiin tylysti roskalavalle

Kahden kotkalaisseuran historia lensi kirjaimellisesti romukoppaan, kun kaupungin työntekijät mursivat varastotilojen ovet ja heittivät niiden sisällön jätelavalle.

KTP:n kannattajaryhmään kuuluva Jesse Ojala yritti pelastaa urheiluseurojen aarteita roskalavalta.

Kotkalaisessa urheiluelämässä on kuohunut koko alkuviikon kulttuuriskandaalin takia. Paikallisten urheiluseurojen KTP:n ja Jäntevän arkistot ja vuosikymmenien takaa säilytetyt arvokkaat tavarat tuhoutuivat viikonloppuna.

Seuroilla oli aikaisemmin toimistot Katariinan uimahallin yläkerrassa, ja ne saivat kaupungilta luvat säilyttää tavaroitaan alakerrassa sijaitsevissa varastotiloissa.

KTP:n ja Jäntevän lisäksi varastotiloissa oli myös Kotkan Erotuomarikerhon arkisto ja esineistöä useiden vuosikymmenien ajalta. Viime viikolla kaupungin isännöinnin palvelualueesta vastaava isännöitsijä Jori Sivula ilmoitti alaisilleen, että varastot täytyy tyhjentää muuta käyttöä varten, kertoo Kymen Sanomat.

Seuroille ei ilmoitettu

Hänen mukaansa seuroille ei ilmoitettu tyhjennyksestä ”kiireen takia”. Kaupungin työntekijät mursivat varastojen ovet ja kävivät käsiksi tavaroihin, joiden arvo on mittaamaton. Materiaali kuljetettiin uimahallin pääoven edustalle tuodulle roskalavalle.

KTP viettää tänä vuonna 90-vuotisjuhliaan. Jäntevänkin historia ulottuu vuoteen 1940 asti, joten arkistomateriaalin ja esineistön joukossa oli todellisia aarteita.

Kotkassa pelattiin vuonna 1952 olympiakisojen jalkapallo-otteluita, joissa nähtiin muun muassa Neuvostoliiton, Brasilian ja turnauksen voittaneen Unkarin joukkueet. Ilta-Sanomien tietojen mukaan lavalle heitetty materiaali sisälsi myös olympiakisoihin liittyvää aineistoa.

Viikonloppuna Kotkassa levisi tieto roskalavalta löytyvistä aarteista, mikä sai lukuisan joukon hakeutumaan lavan reunoille. KTP:n kannattajaryhmään kuuluva Jesse Ojala kuuli asiasta kaveriltaan sunnuntai-iltana. Jalkapallohistorian ystävänä hän hakeutui paikalle maanantaiaamuna.

– Kun pääsin sinne, valtaosa tavaroista oli jo viety. Esimerkiksi KTP:n logolla varustettu posliiniastiasto, Ojala kertoo.

Sadesää teki tuhojaan

Hänen mukaansa alueella työskentelevät rakennusmiehet olivat naureskelleet, ettei heidän tarvitse vaihtaa uutta lavaa tilalle, kun porukka tyhjentää entisen oma-aloitteisesti.

Tavarat olivat lavalla paljaan taivaan alla, joten syksyinen sää pääsi tekemään tuhojaan. Esimerkiksi historiantutkijoiden arvostamat lehtileikekokoelmat olivat huonossa kunnossa.

– Sunnuntain ja maanantain välisenä iltana satoi kaatamalla, joten suuri osa lavalle heitetystä materiaalista meni pilalle, Ojala sanoo.

Hän löysi lavalta esimerkiksi seuran kirjanpitoon liittyvää aineistoa siististi nidottuna, mutta kosteusvaurioiden pilaamana. Tuoreimmat asiakirjat olivat vuodelta 2009, joten lavalla oli myös varsin tuoretta aineistoa.

– Siellä oli myös papereita, joissa oli pelaajien täydellisiä henkilötietoja, mikä oli aika kummallista.

Dyykkaajien paratiisi

Ojala löysi tavaroiden joukosta esimerkiksi tauluun kerättyjä valokuvia vuonna 1967 Suomen mestaruuden voittaneesta KTP:n koripallojoukkueesta.

– Sekin oli revennyt ja mennyt pilalle muun tavaran alla.

Jäntevään liittyvä materiaali ei ollut kelvannut dyykkaajille yhtä hyvin kuin legendaarisen KTP:n.

– Sain pelastettua siististi laatikoihin pinottuja Jäntevän pelipaitoja ja muita pelivarusteita, Ojala sanoo.

Pelastusretkensä jälkeen Ojala oli yhteydessä Jäntevän ja Erotuomarikerhon johtoon.

– He olivat iloisia, kun saivat takaisin osan varastossa olleista tavaroista.

Ojalaa kaupungin suorittama operaatio harmittaa vietävästi.

– Siinä meni koko KTP:n 90-vuotinen historia, Ojala kärjistää.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut isännöitsijä Jori Sivulaa kommentoimaan asiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?