Jalkapallo

Pertti Alaja kesän suurhaastattelussa: ”Jostain heistä voi tulla pelaaja, jota sitten kiikkustuolista katselen”

Julkaistu:

Pertti Alaja 1952-2017
Urheilulehti (entinen Urheilusanomat) julkaisi kesäkuun puolivälissä Pertti Alajan (1952–2017) jättihaastattelun, jossa tämä kertoi näkemyksiään työstään ja jalkapallon asemasta Suomessa. Lue koko jättijuttu tästä:
Olen lukinnut Pertti Alajan autooni.

Kaikki Palloliiton puheenjohtajan viestintää seuranneet tietävät, miten harvinaislaatuisesta tilanteesta on kysymys.

Kuinka monta kertaa vuosien mittaan Alajalta olisi kaivattu vastauksia, milloin maajoukkueen valmentajakysymyksiin, milloin suomalaisen jalkapallon tilaan ylipäänsä.

Kerran iso brittilehti väitti, että Alaja olisi sooloillut ja ajanut Euroopan linjan vastaisesti Sepp Blatteria jatkokaudelle Fifan puheenjohtajaksi. Hän ei ollut silläkään kertaa tavoitettavissa. Syntyi käsite Pertti Alajan vapaapäivästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt hän istuu autoni etupenkillä valmiina vastaamaan kysymyksiin. Pakotietä ei ole.

Tähän tilanteeseen pääseminen vei puoli vuotta. Edellisen soittoryppääni tein A-maajoukkueen lokakuun Kroatia-ottelun jälkeen. Suomalaisen jalkapallon lippulaiva oli ajelehtinut Hans Backen johdolla koko vuoden ilman voittoja ja karauttanut MM-karsinnoissa kiville jo kolmen ottelun jälkeen. Kansa kaipasi johtajaa linjaamaan Suomi-futiksen tilaa. Alaja pysyi vaiti.


Joulukuussa hän vastasi yllättäen sähköpostiini ja soitti seuraavana päivänä. Teki mieli napata kuvakaappaus kännykän näytöstä ja laittaa se Twitteriin.

Sitten tuli ikävä syöpädiagnoosi ja rankat hoidot. Puheenjohtaja viestitti, että haastattelu kyllä hoidetaan. Se tuntui kunnia-asialta.

– Olen sen sinulle velkaa, hän ilmoitti.

Ei Alaja ole yksittäiselle toimittajalle yhtään mitään velkaa, mutta hän halusi pitää sanansa. Ja piti.

Haastatteluprosessin kulku on useimmiten epäolennaista ja epäkiinnostavaa tietoa. Alajaa se kuitenkin profiloi.

On oikeastaan yllättävää, että juuri viestintä on hänen heikkouksiaan. Alaja on kuitenkin mies, joka minglaa suvereenisti jalkapallomaailman kabineteissa.

Jos hänellä on ollut asiaa Fifan pitkäaikaiselle puheenjohtajalle Blatterille, tämä on vastannut nopeasti Alajan puheluun. Sama pätee uuteen puheenjohtajaan Gianni Infantinoon ja Uefan entiseen pomoon Michel Platiniin sekä nykyiseen Aleksander Ceferiniin.

Yksikään suomalainen jalkapalloihminen ei ole yhtä verkostoitunut kuin Alaja.

Hän on myös sujuva puheiden pitäjä, joka ei lähtökohtaisesti kaihda esiintymistä saati ihmisiä.

Olen tavannut hänet lukuisia kertoja erilaisissa tilanteissa Färsaarilla, Pohjois-Irlannissa tai Seinäjoella – ja aina hän on tullut juttelemaan. Hän on small talkin mestari. Miksi hän ei siis viihdy median tentattavana?

– En osaa sanoa. Kaikilla meistä on erilainen luonne. Olen nyt yrittänyt viihtyä ja päättänyt kehittyä tässä asiassa. 65-vuotiaanakin pitää kehittyä, Alaja pohtii.

Hän tunnustaa suoraan, että spontaanit ja yllättävät tilanteet ovat vaikeita. Varsinkin, kun moniin asioihin hän ei ole edes tiennyt tai voinut juuri sillä hetkellä antaa vastauksia, vaikka olisi kuulemma kiva niitä antaa.

Joka tapauksessa lukuisat myrskyt olisivat laantuneet nopeammin, jos Alaja olisi tullut esiin ja sanonut edes jotain.

– Moni asia vaikuttaa siihen, miten pystyy vastaamaan. Totta kai nykyaika vaatii vastauksia nopeammin.

Alaja on miettinyt lähtemistä mukaan sosiaaliseen mediaan. Valmisteilla on myös blogi, jonka hän tahtoisi aloittaa kesällä. Alaja on sielultaan kirjoittaja. Onhan hän julkaissut 2007 runoteoksenkin nimeltä Hyvää yötä, Kleopatra.

– Kirjoittaminen on luontevin tapa ilmaista itseäni. Minullahan jää kertomatta miljoona asiaa, jotka olen kokenut tai tiedän. Jossain pitää olla areena, jossa niistä kertoa, Alaja sanoo.

Puheenjohtajan toiveesta tapaamme ja kuvaamme hänet Väinämöisen kentällä Hietaniemessä.

Paikka on tärkeä, sillä samalla kentällä Alaja pelasi ensimmäistä kertaa maalivahtina HJK:n paidassa. Vuosi oli 1963, Alaja D-juniori ja vastassa Upon Pallo.

”Väiskin” kentältä siirrymme hotelli Crowne Plazan aulaan. Vaikka Alaja pelasi maajoukkueessa ja ulkomailla asti, ovat hotellit ja kabinetit hänen todellinen pelikenttänsä. Siellä hän on luonut merkittävimmän uransa.

Palloliiton puheenjohtajana hän on saanut valtavasti kuraa niskaansa juuri heikon viestinnän, itsevaltaiselta vaikuttavien menettelytapojensa sekä suomalaisen jalkapallon paikallaan polkemisen takia.

Samaan aikaan on todettava, että hänen ansiostaan Suomella on enemmän kansainvälistä valtaa, mitä peliesitykset ja lajin asema varsinaisesti oikeuttaisivat. Sen takia jalkapallon keskusliitot jakavat Suomeen poikien ja tyttöjen arvoturnauksia ja järjestävät täällä konferensseja ja koulutustilaisuuksia.

Plussaksi laskettakoon sekin, että Alaja on viime aikoina kiertänyt äänitorvena ympäri Suomea lobbaamassa Palloliiton uudistusohjelmaa, jota ilman Suomi-futiksen valot voidaan sammuttaa saman tien.

– Jokainen itseään kunnioittava organisaatio miettii omaehtoisesti sitä, miten kannattaa uudistaa toimintaansa. Viimeinen iso uudistus tehtiin 1990-luvun puolivälissä, Alaja sanoo.


Tämänkertainen uudistusohjelma on sen verran radikaali, että monet piirien työntekijät pelkäävät asemansa puolesta. Piirien määrää aiotaan karsia kovalla kädellä.

– Se on ihan selvää, että vastustajiakin on. Monien mielestä asiat toimivat ihan hyvin, ja ongelmat saadaan pienillä muutoksilla korjattua. Vastaukseni on, että mennäksemme eteenpäin pitää olla paljon parempia, tehokkaampia, nopeampia ja modernimpia.

Juuri tällaisia linjauksia Alajalta on kaivattu. Sen sijaan hän toistelee mantraa harrastajamäärien kasvusta. Kentällä on syntynyt kuva, ettei Palloliiton johdossa todella ymmärretä, miten syvällä suomalainen jalkapallo kyntää. Ollaan vain tyytyväisiä omaan näpertelyyn sen sijaan, että tunnustettaisiin tosiasiat.

Silti on pakko kysyä, miksei suomalaisen jalkapallon ravistuksia kuten valtavasti turhaa rahaa nielevän piirijärjestelmän romuttamista tai valmentajakoulutuksen ja pelaajakehityksen uudistuksia ole tehty jo aiemmin?

– Kyllä uudistuksia on tehty, mutta nyt tehdään astetta kovempaa kamaa. Voi olla, että ymmärrys meillä kaikilla ei ole aiemmin ollut riittävää. Tai ymmärrys on huono sana. Asiat sysätään aina liikkeelle ihmisten kautta. Ehkä ei ole ollut oikeita ihmisiä niitä sysäämässä.

Alajalla on pieni ristiriita, sillä hän on puheenjohtajavaaleissa saanut mandaattinsa juuri niiltä ihmisiltä, jotka menettävät nyt uudistuksien myötä valtaansa. Monet saattavat olla pettyneitä.

Tällaisen kysymyksen edessä huomaa, miksi Alaja on karttanut haastatteluja.

– En usko heidän tuntevan pettymystä. Minusta on normaalia, että meillä on paljon hyviä organisaatioita? Saatetaan tuntea, että mihin meidän arvo? Nythän ei tiedetä esimerkiksi piireistä puhuttaessa? On hyvä sanoa tähän väliin myös se, että Turun ja Satakunnan piirit tekivät oman yhteisen alueen, tosi hyvän jutun akateemisesti ja tosi konkreettisesti. Niillä toimii erittäin hyvin.

Hän vie vastaustaan eri suuntiin niin pitkään, että löytää lopulta positiivisen näkökulman vastaamatta suoranaisesti edes kysymykseen.

Pääsihteerikautensa (1991–2000) jälkeen Alaja puhui paljon suoremmin. Liittovaltuuston kokouksessa joulukuussa 2000 hän sanoi muun muassa, että kymmenen joukkueen kotimainen pääsarja olisi maksimi ja kauden pituus pitäisi olla maaliskuusta marraskuuhun. Tämän lisäksi hän jyrähteli Veikkausliigan ja Palloliiton välisestä valtataistoista.

Yksi lause erityisesti pistää jälkikäteen silmään.

– Huippujalkapallossa ei ole sijaa kompromisseille. Kaikkien päätösten tulee tukea itse terävintä huippua, hän sanoi.

Hetkinen. Eikö Alajan lempilapsi Kaikki pelaa -ohjelma sodi rajusti tätä ajatusta vastaan? Puheenjohtaja silmin nähden hermostuu kysymyksestä.

– Ei, ei, ei todellakaan. Kyllä minä tiedän, koska olen ollut sitä tekemässä. Pidän hienona, että saan erilaisia kunnioita. Se osoittaa, että en ole turhaan täällä pyörinyt.

Sitten Alaja aloittaa harvinaisen selväsanaisen monologin.

– Erittäin yksinkertainen juttu. Lähtökohta on tämä: Huomasimme 1990-luvun puolivälissä trendin, että harrastajamäärät alkavat pudota. Olisin ollut pääsihteerinä melko väärässä paikassa, jos en olisi hakenut niitä signaaleja, että homma ei skulaa. Teimme ohjelman, joka saisi houkuteltua uusia lapsia, tyttöjä ja poikia, lajin pariin.

Alajan mukaan vuosituhannen vaihteen ohjelmalla pysäytettiin jalkapallon negatiivinen kehitys ja alettiin tuottaa mahdollisimman paljon iloa lapsille, nuorille ja kaikille lajin harrastajille.

– Se, että sinä pelaat Zoomissa ja menet sen jälkeen pelikavereiden kanssa kahville on sinulle ihan yhtä tärkeää kuin se, että joku pelaa jonkun huippumatsin. Se on koko yhteiskunnan kannalta vähintään yhtä tärkeää. Tämä on minun ajattelutapani ja tulee olemaankin. Ne ovat yhtä tärkeitä asioita.

Tässä vaiheessa suomalaisen huippujalkapallon kehityksestä välittävät lienevät raivon partaalla. Kaikki pelaa on nähty pelaajakehityksen ja menestyksen tappajana. Sitä se monilta osin olikin, tosin ohjelma taidettiin tulkita aivan liian jyrkästi.

Entä jos Alajalla, Simo Syrjävaaralla ja muilla kehitysohjelman arkkitehdeilla oli myös pointtinsa? Ainakin yksi ristiriita kritiikistä on löydettävissä.

Ne Alajan penäämät harrastajamäärät lähtivät ilmapiirin parannuttua rajuun nousuun. Jalkapallosta on tullut yhä suurempi kansanliike Suomessa. Huippujalkapallon etua kaiken muun edellä vaalivat tahot ovat yhtä mieltä siitä, että merkittävä este paremmalle pelaajakehitykselle ja menestymiselle on se, ettei Suomea voida pitää jalkapalloyhteiskuntana, jossa laji tunkee läpi joka puolelta.


Siinä vaiheessa palataan Alajan ajatteluun. Mitä enemmän harrastajia, sitä enemmän myös heidän perheenjäseniään on mukana lajin parissa. Kaikista harrastajista ei tule huippuja, mutta heistä voi tulla seuraavan junnusukupolven vanhempia, juniorivalmentajia, faneja tai muuten vain jalkapallon ystäviä. Siten syntyy myös jalkapalloyhteiskunta.

Yhtälö ei tietenkään ole näin yksinkertainen. Kansanliikkeen rinnalla pitää olla mahdollisuus tehdä piinkovaa huipulle tähtäävää juniorikasvatustyötä, jossa puolen pelin takuita ei tunneta.

– Ei meidän tarkoituksemme ollut tappaa pelaajakehitystä. Se on käsittämätön ajatus. Lähtökohta oli mielestäni ihan mahtava. Yhä useampi pääsi nauttimaan jalkapallon riemusta. Ja ne, joilla oli tahtotilaa, intoa ja edellytyksiä, voivat kehittyä huipulle.

Neljännesvuosisata suomalaisen jalkapallon näköalapaikoilla. Mitkä ovat Alajan ansiot ja toisaalta vastuu siitä, että laji ei kehity yhtä nopeasti kuin muualla maailmassa? Miten suomalainen jalkapallo ylipäänsä on muuttunut vuodesta 1990?

– Kaikki on laadullisesti parantunut ja isompaa. En haluaisi käyttää termiä nakkikioskitoiminta, mutta toiminta oli paljon pienempää 1990-luvulla.

Suomen Palloliitto, jonka nimen Alaja haluaisi muuttaa kansainväliseen tapaan Suomen Jalkapalloliitoksi, on muuttunut keskusjärjestöstä lajin erikoisliitoksi.

Liitto on yhä vähemmän riippuvainen valtion tuista, mutta entistä enemmän vuorovaikutuksessa kansainvälisten keskusjärjestöjen kanssa. Kuten muukin suomalainen yhteiskunta, myös jalkapallo on vahvasti sidoksissa kansainväliseen kontekstiin. Silloin pitää olla aktiivinen maailman pelikentillä - ja sitä Alaja on toden totta ollut.

– Isoin muutos on jalkapallon kansainvälisten keskusjärjestöjen paljon suurempi ote jäsenliittoihinsa. Varsinkin Uefan. Se on kehittynyt dramaattisesti. On tullut Mestarien liigaa ja sitä kautta entistä enemmän taloudellista voimavaraa, Alaja sanoo.

Hän puhuu vahvasta symbioosista, jollainen pitäisi olla myös Palloliiton ja seurojen välillä.

– Uefa ei ole vain kolme taloa Nyonissa. Se on koko ajan läsnä toiminnassamme. Sama pätee Fifaan. Siellä on tapahtunut samanlaista. Nyt kun Blatterin ja muiden aikakausi päätty?

Alaja alkaa asetella taas sanojaan huolella, vaikka ei hän kiistä olleensa hyvissä väleissä futismaailman laajasti vihaaman Blatterin kanssa.

Lienee oikea hetki kysyä touko-kesäkuun 2015 tapahtumista Fifan kongressissa Zürichissa.

Kokous alkoi Fifan hallituksen jäsenten näyttävillä pidätyksillä Baur au Lac -hotellissa, jatkui Sepp Blatterin kiistanalaisella valinnalla jatkokaudelle ja päättyi lopulta Blatterin eroon.

Suomi oli muun Euroopan tavoin sopinut kannattavansa Jordanian prinssiä Ali Bin Al-Husseinia, mutta brittitabloidi Daily Mail uutisoi Alajan livenneen 17 muun Euroopan liiton puheenjohtajan kanssa sovitusta linjasta ja äänestäneen Blatteria.

Fakta on se, että Alaja oli yksin kopissa, joten kukaan muu kuin hän itse ei voi tietää lopullista totuutta.

Toinen asia on sitten se, että myös tämän lehden korviin tihkui tietoja, joiden mukaan Alaja olisi ollut vielä viime hetkillä lobbaamassa Blatterin puolesta. Tästäkään ei ole todisteita.

Joka tapauksessa Alaja katosi uutisen jälkeen hetkeksi taas maan alle ja jätti vastausten antamisen Palloliiton tiedottajan Sami Terävän tehtäväksi.

Vastausta ei tipu tälläkään kertaa edes siihen, miksi hän päätti olla kommentoimatta ja pitää vapaapäivän, vaikka myrsky olisi voinut laantua toisenlaisella strategialla nopeammin.

Entä ymmärtääkö hän edes sitä, että niin monet äänestivät Blatteria vielä pidätysten jälkeen?

– Ymmärrän tosi hyvin.

Alaja kertoo pitkän tarinan siitä, miten Eurooppa päätyi prinssi Aliin.


– Oli silti ihan selvää, ettei hän saisi sitä valtavaa suosiota, mikä Blatterilla oli ollut.

Palloliiton puheenjohtaja tuntuu lähestyvän asioita kylmän pragmaattisesti. Sillä, mitä kaikkea Blatter on suhmuroinut, ei tunnu olevan mitään väliä. Tärkeintä olisi olla voittajan tukena, koska Fifassa ja Uefassa muistetaan ne, jotka ovat olleet kavereita. Se kertoo paljon järjestön mädännäisyydestä.

Fifan korruptiosta Alajalta on kysytty moneen kertaan, eivätkä vastaukset toden totta ole tyydyttäneet.

– Mitä tulee pidätyksiin, niistä ei kukaan tiennyt mitään. Ei ollut pienintäkään hajua. Sinä päivänä kaikki miettivät käytävillä haavi auki, keitä pidätetyt olivat, Alaja muistelee.

Ei tietenkään tiennyt. Pidätyksen idea on, että se tulee yllätyksenä. Sen sijaan on kummallista, että Alaja on vältellyt puhumasta jalkapallon korruptiosta yhtään syvemmin.

– Ihmiset puhuvat, että tällaista ja tuollaista tapahtuu, mutta kellään ei ole mitään todisteita. Paljon keskustellaan, että jokin mättää, mutta mitään konkreettisia evidenssejä ei meille asti tule, Alaja väittää.

Taas on syytä pysähtyä hetkeksi. Fifa on itse erottanut lahjusten takia hallitukseensa kuuluneen Raynald Temariin ja antanut varapuheenjohtajalleen Jack Warnerille elinikäisen kiellon osallistua toimintaansa.

Blatterin lähipiiriin kuulunut hallituksen jäsen Chuck Blazer pidätettiin 2013, ja hänen paljastuksistaan koko vyyhti alkoi purkautua. Mikä on Alajan mielestä tarvittava evidenssi?

Oman edun tavoittelijoita jalkapallohallinnossa riittää. Onko siinä maailmassa vaara jäädä suljetuksi ulos porukoista, jos alkaa vastarannan kiiskeksi?

– Missä tahansa ympäristössä, oli se jalkapallo tai kirurgien konferenssi, ihmisten pitää verkostoitua, oppia toisiltaan ja kiinnostua toisistaan. Sitä kautta heidät valitaan hallituksiin ja toimielimiin. Lähtökohta on, että kaikki ihmiset ovat hyviä. Ei tässä maailmassa voi olla muuta lähtökohtaa. Muuten tämä uppoaa kuin Titanic, jos ei uskota toisiimme, Alaja aloittaa avautumisensa.

– Valta ja mahdollisuudet saavat jotkut tekemään taloudellisia ryöstöjä. Ihmisethän ovat heikkoja. Samaan aikaan, kun pitää uskoa ihmisten hyvyyteen, pitää muistaa, että on toisenlaisiakin ihmisiä. Näin on käynyt myös Fifan tapauksessa. On ollut paljon ihmisiä, jotka ovat päättäneet ottaa osan kakusta laittomin keinoin itselleen. Se on aika törkeää.

Näitä sanoja on odotettu pitkään.

– Jalkapalloa levitetään ja mahdollisimman monen halutaan pelaavan sitä, hankkivan siitä ammatin, tuovan viihdearvoa, nauttivan ja jännittävän. Se, että joga bonitoa, kaunista peliä, pilataan on halveksuttavaa.

Löytyihän Alajasta pragmaattisuuden lisäksi myös se herkempi runoilijasielu.

Maajoukkueen valmentajakysymyksissä ei herkkyyteen ole varaa. Alaja on ehtinyt puheenjohtajana antaa potkut jo kahdelle miesten A-maajoukkuevalmentajalle,

Mixu Paatelaiselle ja Hans Backelle.

Irtisanomispäätös ei ollut kummankaan kohdalla helppo, sillä Paatelaisen hän tuntee pitkältä ajalta ja Backea Alaja oli itse valitsemassa.


– Ehdotin silloin pääsihteerinä, että Mixusta tehtäisiin kunniagladiaattori. Hänen faijansa kanssa pelasimme samassa maajoukkueessa ja olemme hyviä kavereita. Ei ole maailman mukavin juttu yhtenä päivänä irtisanoa Mixua, mutta näitä tilanteita tulee ja ne pitää pystyä hoitamaan. En usko, että niissä saavutetaan koskaan yhteisymmärrystä, Alaja myöntää.

Valmentajan pitää otteluiden välillä koko ajan perustella työnantajalleen, mitä on tekemässä. Ennen potkujaan Paatelainen onnistui vielä vakuuttamaan Alajan ja kumppanit puheenvuorollaan, mutta lopulta tappiot Pohjois-Irlannille ja Unkarille olivat liikaa.

Backen ja tämän valmennustiimin puheet eivät sen sijaan vakuuttaneet pitkän voitottoman kierteen hetkillä.

– En halua lähteä yksityiskohtiin, joita tapahtui. Kyseenalaisia asioita monissa jutuissa, hän sanoo arvoituksellisesti.

– Sanoin jo liittovaltuuston avauspuheessani, että naisten ja miesten maajoukkueiden tulokset ovat olleet epäonnistuneita. Epäonnistuminen pitää sisällään pelaajat, valmentajat ja ne, jotka valmentajat ovat valinneet. Kyllä se koskee kaikkia meitä, hän tunnustaa.

Välit Paatelaiseen ja Backeen eivät ole potkuista palaneet, vaan Alaja on keskustellut molempien kanssa eroilmoituksen jälkeenkin.

Palloliiton uudistumisen lisäksi Alajan mielessä on nyt Suomen parempi edustus kansainvälisten lajiliittojen näköalapaikoilla. Tarkoitus on löytää suomalaisehdokas Uefan hallitukseen lähivuosina.

– Olemme puhuneet Pohjoismaiden kesken siitä, että alkaisi olla Suomen vuoro, vaikka eivät nämä vuorojuttuja ole. Se on silti lähivuosina edessä.

Entä itse pelikentällä? Minkä takia suomalaisella jalkapalloa rakastavalla ihmisellä pitäisi olla minkäänlaista toivoa menestyksestä?

– Kun ottelu alkaa, aina on toivoa. Padot murtuvat ja tulivuoret purkautuvat. Niin murtuu tämäkin. Tehtävämme on luoda sille mahdollisimman hyvät puitteet. Kyllä minä esimerkiksi rakastan katsoa päiväkotilapsia pelaamassa Väiskin kentällä. Jostain heistä voi tulla pelaaja, jota minä sitten kiikkustuolista katselen.

Juttu julkaistiin Urheilusanomien (nyk. Urheilulehti) numerossa 24/2017 (15.6.2017). Tilaa lehti verkko-osoitteesta urheilulehti.fi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt